Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Η τεχνολογία στην υπηρεσία απεγκλώβισης σεισμoπλήκτων, του Τάσου Σαραντή

Η τεχνολογία στην υπηρεσία απεγκλώβισης σεισμoπλήκτων, του Τάσου Σαραντή

10

 
Ο ήχος, η μυρωδιά και η εικόνα είναι τα τρία όπλα της σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουν κάποια από τα συνεργεία διάσωσης που έχουν φτάσει στο Πακιστάν, προκειμένου να βοηθήσουν στον εντοπισμό και απεγκλωβισμό ανθρώπων μέσα από τα ερείπια.


Ομάδες διάσωσης από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν φτάσει για να προσφέρουν βοήθεια στον ορεινό βορρά του Πακιστάν, αναζητώντας εγκλωβισμένους μετά από το σεισμό του Σαββάτου και των 144 μετασεισμικών δονήσεων που ακολούθησαν.


Μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση, που ονομάζεται Rescue and Preparedness in Disasters (RAPID), έχει αποστείλει δύο ομάδες στην περιοχή. Η πρώτη έχει βοηθήσει μέχρι τώρα στη διάσωση πέντε ανθρώπων από ένα συγκρότημα πολυκατοικιών που κατέρρευσε στο πακιστανικό Ισλαμαμπάντ, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας και του γιού της που ήταν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια για 60 ώρες.


Τα μέλη της ομάδας RAPID είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται ένας ακουστικός αισθητήρας, που αποκαλείται βιμπράφωνο, που έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει τους ήχους κάποιου που βρίσκεται κάτω από τα συντρίμμια. Η συσκευή επισημαίνει τον εγκλωβισμένο με μικρόφωνα και στη συνέχεια υπολογίζει το σημείο απ’ όπου προέρχεται ο ήχος.


Το συνεργείο διάσωσης είναι εξοπλισμένο και με έναν  αισθητήρα που συλλαμβάνει τις ελαφρές μεταβολές των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα και του οξυγόνου. Για να γίνει αυτό οι διασώστες βάζουν μέσα στα ερείπια σωλήνες που ανιχνεύουν την ανθρώπινη αναπνοή.


Επιπλέον, διαθέτουν μια μικροσκοπική φωτογραφική μηχανή  που συνδέεται με ένα μακρύ καλώδιο, που αποκαλείται “μάτι φιδιού” το οποίο εισχωρεί ανάμεσα στα συντρίμμια για να εντοπίσει τους επιζώντες.


Σε μελλοντικές αποστολές διάσωσης στο οπλοστάσιο της ομάδας αναμένεται να συμπεριληφθεί μια φορητή συσκευή ραντάρ, που αναπτύχθηκε από την ιαπωνική γεωλογική εταιρεία Oyo, που έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει μικρές μετακινήσεις κάτω από τα ερείπια, ακόμη και την αναπνοή και στη συνέχεια να επιδεικνύει τη θέση του επιζώντος σε μία οθόνη.


Κι ακόμη, αρουραίους που θα εισχωρούν στα ερείπια, που θα ελέγχονται μέσω εμφυτευμένων μοσχευμάτων στον εγκέφαλό τους, καθώς και ομάδες αυτόνομων ρομπότ με ανεπτυγμένη νοημοσύνη.


Πάντως, σύμφωνα με τους διασώστες, που έχουν πάρει μέρος σε δεκάδες επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων στα ερείπια, ο καλύτερος και γρηγορότερος τρόπος για να εντοπιστούν  οι επιζώντες είναι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι που διαθέτουν ισχυρή όσφρηση. Όπως λένε, είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί από τη σύγχρονη τεχνολογία.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 13/10/05

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥπό έλεγχο η φωτιά στην Ελάτα
Επόμενο άρθροΠοδόσφαιρο: αποτελέσματα στα παιχνίδια της Τετάρτης