Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ο διατροφικός εφιάλτης σε αριθμούς, του Τάσου Σαραντή

Ο διατροφικός εφιάλτης σε αριθμούς, του Τάσου Σαραντή

9

 Υπάρχουν φορές που η ξύλινη γλώσσα των αριθμών απεικονίζει με μαθηματικό τρόπο τις διαστάσεις ενός προβλήματος. Όταν πρόκειται για το διατροφικό παρών και μέλλον του πλανήτη, τα υπάρχοντα στοιχεία σχοινοβατούν ανάμεσα σε ένα σχήμα οξύμωρο και όμως πραγματικό: από τη μια ο υποσιτισμός στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, και από την άλλη η υπερκατανάλωση και η παχυσαρκία στις λεγόμενες αναπτυγμένες περιοχές.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφή, την ερχόμενη Κυριακή, η Greenpeace έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που συνέλεξε από έγκυρες εκθέσεις και διεθνείς οργανισμούς: Περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους 40 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, όταν καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.


Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια περίοδο το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους.


Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δις. δολάρια σε διαφήμιση. Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων. Όμως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή 300 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι, 100 εκατομμύρια περισσότεροι από το 1995. Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.


Οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ε.Ε και η Βραζιλία αποτελούν το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχαριού, περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών και περισσότερο από το 80% της παραγωγής χοιρινού. Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικανική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει. Αν κάθε αμερικάνος μείωνε την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρωει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.


Αν οι 670 εκ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους. Πάντως, μόλις 5 πολυεθνικές ελέγχουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 14/10/05

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠΕΛΙΝΝΑΙΟ: ο βιότοπος των Κάτω Φανών από το MikeTaylor
Επόμενο άρθροΦθινοπωρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ:”Ένα ταξίδι -φαντασίας- στη Βραζιλία”