Αρχική Απόψεις Aρθρα Διονύσης Λεϊμονής: Παιδεία και πολιτισμός

Διονύσης Λεϊμονής: Παιδεία και πολιτισμός

10

 Παιδεία και πολιτισμός

Αυτό το χρονικό διάστημα οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να συμπληρώσουν τα σχετικά έντυπα για την ανάληψη πολιτιστικών προγραμμάτων στα σχολεία τους. Είναι, θεωρώ πολύ σημαντικό και εξίσου ωφέλιμο για τους νεαρούς μαθητές η συμμετοχή τους σε ανάλογες δραστηριότητες προκειμένου να διαμορφώσουν οξύτερη κρίση, να κοινωνικοποιηθούν και να αποκομίσουν θετική γνώση της ζωής και των πραγμάτων. Οι μαθητές μέσα από ένα πολιτιστικό πρόγραμμα αυτενεργούν, δραστηριοποιούνται, αναζητούν και βέβαια ανακαλύπτουν. ΄Ενας ολόκληρος κόσμος πέρα έξω από το σχολείο τους τους καλεί να τον εξερευνήσουν, να τον αποκρυπτογραφήσουν, να τον κάνουν δικό τους. Η γνώση δεν κατακτιέται μόνο μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια όσο καλογραμμένα και επιμελημένα κι αν είναι. Η γνώση απαιτεί αυτενέργεια, ενεργή συμμετοχή, δράση.
Η θεωρία είναι βεβαίως απαραίτητη. Αλλά και η πρακτική εφαρμογή επιβεβλημένη. ΄Ετσι θα διαμορφώσουμε πολίτες συνειδητούς που δε θα παπαγαλίζουν γράμματα και αριθμούς. Τα παιδιά μας πρέπει να είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις εξελίξεις, να μπορούν να συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους στη δόμηση ενός νέου κόσμου κι όχι να ακολουθούν τυφλά την πεπατημένη θέτοντας παρωπίδες.
Οι νέοι μας σήμερα έχουν πολλά εφόδια και δυνατότητες. Αυτό που λείπει είναι το έναυσμα. Η σπίθα για να φέρει την πυρκαγιά. Μια πυρκαγιά που δε θα φέρει την καταστροφή αλλά τη δημιουργία και την πρόοδο. Μια φωτιά που θ ανάψει μέσα τους την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και θα τα κάνει να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι άβουλα όντα αλλά άτομα με κρίση και προσωπικότητα
Αλλά τα προγράμματα αυτά δίνουν χαρά και ικανοποίηση και στους εκπαιδευτικούς που τα οργανώνουν και τα δρομολογούν. Η επαφή με τους μαθητές σε εξωσχολικούς χώρους εξασφαλίζει μια καλύτερη πιο προσωπική και πιο άμεση σχέση μαζί τους. Μαζί με τα παιδιά ανακαλύπτουν το νέο, απολαμβάνουν την πορεία της αναζήτησης, χαίρονται το αποτέλεσμα της ομαδικής προσπάθειας. ΄Ολοι μαζί η ομάδα δένεται και προχωρά προς τη γνώση. Με την ισχυρή συνδρομή του γραφείου πολιτιστικών ξεπερνούν τις δυσκολίες που τυχόν ανακύπτουν και αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις, ώστε να ευοδωθεί η προσπάθειά τους.
Αξίζει επομένως πραγματικά να διαθέσουν οι εκπαιδευτικοί κάποιο χρόνο πέρα από την ενδοσχολική τους απασχόληση και να προσθέσουν λίγες μεζούρες αγάπη μεράκι και καλή διάθεση, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι και οι προσδοκίες αυτών αλλά και των νεαρών μαθητών τους.

Διονύσης Λεϊμονής
φιλόλογος

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠΕΛΙΝΝΑΙΟ: ο βιότοπος των Κάτω Φανών από το MikeTaylor
Επόμενο άρθροΦθινοπωρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ:”Ένα ταξίδι -φαντασίας- στη Βραζιλία”