Αρχική Νέα Οικονομία Ξεπερνά τα 60 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης!

Ξεπερνά τα 60 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης!

12

 
Πέρυσι μας φαίνονταν πολλά τα 46 λεπτά το λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης, φέτος η τιμή “εκκίνησης” είναι στα 55 με 60 λεπτά το λίτρο, στα μεγάλα αστικά κέντρα, όμως για το νομό μας η τιμή ήδη ξεπερνά τα 60 λεπτά!
60-61 λεπτά το λίτρο είναι η τιμή που πωλούν τα τοπικά πρατήρια, όμως οι καταναλωτές είναι ακόμα συγκρατημένοι στις παραγγελίες περιμένοντας να ωφεληθούν από κάποια πτώση της τιμής και από την ώρα μάλιστα που δεν έχει κρυώσει ο καιρός.
Το πετρέλαιο θα διατίθεται στην αγορά με μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, διαφορετικά η τιμή του ενδεχομένως να προσέγγιζε και τα 90 λεπτά το λίτρο!

Η υψηλή τιμή διάθεσης ενεπλάκη στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με την αντιπολίτευση να ζητά επιμόνως τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, κυρίως σε χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και κατοίκους ορεινών περιοχών.
Η κυβέρνηση, αν και για μία περίοδο έδειξε ότι θα έδινε το επίδομα, επικαλείται τα υψηλά ελλείμματα και αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο του επιδόματος.

Ο πονοκέφαλος του ΑΦΜ
Εκτός όμως από τις τιμές που “καίνε”, οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν και τον πονοκέφαλο του ΑΦΜ. Η αναγραφή του ΑΦΜ του αγοραστή (ιδιοκτήτη ακινήτου ή διαχειριστή πολυκατοικίας) στις αποδείξεις πώλησης είναι πλέον υποχρεωτική, όπως και η έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης τόσο για πρατηριούχους όσο και εμπόρους καυσίμων.
Σε περίπτωση που κάποιος διαχειριστής αρνηθεί να δώσει τον AΦM του από φόβο μήπως αυτός χρησιμοποιηθεί για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, τότε μπορεί να οριστεί εκπρόσωπος από την πολυκατοικία ή να αναλάβει τη διαχείριση ιδιωτική εταιρεία που σημαίνει πρόσθετο κόστος για όλους τους ενοίκους.
Το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης θα δημιουργηθεί βάσει το καταστάσεων που θα υποβάλουν οι έμποροι. Tα στοιχεία των εμπόρων θα ελέγχονται και όποιος εμφανίζεται να πουλάει υπερβολικές ποσότητες σε έναν καταναλωτή, τότε οι ελεγκτές θα επισκέπτονται τον καταναλωτή από τον οποίο θα ζητούν μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν αγόρασε την ποσότητα πετρελαίου που δήλωσε ο έμπορος.
* Aν η αγορά πραγματοποιείται από φοιτητές, αλλοδαπούς κ.λπ. που δεν έχουν AΦM, στην απόδειξη θα αναγράφεται ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητάς τους ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου (διαβατηρίου κ.λπ.).
* Αν έχει χορηγηθεί AΦM σε ένωση συνιδιοκτητών πολυκατοικίας, διπλοκατοικίας κ.λπ., τότε στις αποδείξεις λιανικής πώλησης του μπορεί να αναγράφεται ο AΦM της ένωσης προσώπων.
* Αν η διαχείριση της πολυκατοικίας ή διπλοκατοικίας ασκείται από επιχειρήσεις, τότε ως AΦM αναγράφεται ο AΦM των επιχειρήσεων αυτών. Eπίσης αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη ή ενοίκου που έχει ορισθεί ως συνδιαχειριστής.

ΠΗΓΗ: news.in.gr

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο8η Συνέλευση των Νησιωτικών Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων- δελτίο τύπου ΕΟΑΕΝ
Επόμενο άρθροΟμογένεια: Το 51ο Ετήσιο Χιακό Συνέδριο στο Las Vegas