Αρχική Νέα Τοπικά Αγονες γραμμές: Από πέντε σε έξι χρόνια το ανώτατο όριο συμβάσεων

Αγονες γραμμές: Από πέντε σε έξι χρόνια το ανώτατο όριο συμβάσεων

8

 ΣΩΡΕΙΑ διορθωτικών διατάξεων προσέθεσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννης, στο νομοσχέδιο για τις “καταδύσεις αναψυχής” (και τις τροπολογίες που έχουν ενταχθεί σ’ αυτό) το οποίο ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία στη Βουλή.


Συγκεκριμένα, αυξάνεται από πέντε σε έξι έτη το ανώτατο όριο των συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για τις άγονες γραμμές προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών. Ο κ. Κεφαλογιάννης δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι θα οριστεί όριο ηλικίας 16 ετών για τα πλοία που θα συμμετέχουν στους εν λόγω διαγωνισμούς.


Επιπλέον, τροποποιήθηκε η ρύθμιση που αφορά την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους ταξιδιώτες των πλοίων, ύστερα από την κριτική της αντιπολίτευσης ότι 20 θέσεις ιατρών δεν αρκούν για όλα τα δρομολόγια ειδικά στις καλοκαιρινές περιόδους. Βάσει αυτής της λογικής δεν θεσπίστηκε συγκεκριμένος αριθμός θέσεων προκειμένου να ορίζεται αυτός κατά έτος με σχετική υπουργική απόφαση.


Περαιτέρω, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων ο ΥΕΝ μείωσε από 5.000 ευρώ σε 300 ευρώ το κατώτατο όριο των προστίμων που θα είναι δυνατόν να υποβάλλονται σε πλοιοκτήτες. Σκεπτικό αυτής της ρύθμισης είναι η αποφυγή της εξάντλησης της αυστηρότητας των αρχών σε ψαράδες ή ιδιοκτήτες μικρών αναψυχής σε περιπτώσεις μικροπαραβάσεων.


Οσον αφορά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τις ρυθμίσεις που αφορούν την κρουαζιέρα ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι “η επιβάρυνση του ΝΑΤ είναι ελάχιστη σε σύγκριση με την τεράστια ώθηση που θα δοθεί στον κλάδο και τον τουρισμό” και χαρακτήρισε “σύννομες” τις εν λόγω επιδοτήσεις.


Αμφισβήτησε δε τον ισχυρισμό ότι η ετήσια επιβάρυνση του ΝΑΤ για τις κρουαζιέρες θα είναι 1,1 εκατ. ευρώ σημειώνοντας ότι η σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπολογίζει το ετήσιο κόστος παρά το γεγονός ότι οι κρουαζιέρες θα διαρκούν λιγότερους μήνες (σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Ναυτιλίας το κόστος της ασφαλιστικής επιδότησης δεν θα ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ ανά έτος).


Η αντιπολίτευση καταψήφισε πάντως την τροπολογία για τα κρουαζιερόπλοια εκφράζοντας την έντονη διαφωνία της στο συγκεκριμένο τύπο επιδότησης. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ρ. Ζήση, έκανε μάλιστα λόγο για “βύθιση του ΝΑΤ και υπονόμευση της κοινωνικής ασφάλισης”, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ανωμερίτης, χαρακτήρισε αδιανόητη την “ολική απαλλαγή” εισφορών και προειδοποίησε ότι θα διατυπωθούν ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προέβλεψε μάλιστα ότι αυτή η ρύθμιση θα προκαλέσει τους υπόλοιπους κλάδους να ζητήσουν ανάλογες επιδοτήσεις. Σε πολύ πιο οξύ τόνο ο εισηγητής του ΚΚΕ Σταυρ. Σκοπελίτης, χαρακτήρισε την τροπολογία “δώρο της κυβέρνησης στους εφοπλιστές”.


Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή -πολύωρη- συνεδρίαση της Βουλής προκλήθηκε ένταση μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης όταν ο εισηγητής της πλειοψηφίας Π. Καμμένος υποστήριξε πως ο βουλευτής της Ν.Δ. και Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Γ. Σούρλας δέχθηκε προχθές στο γραφείο του την “καταδικασμένη από το Συμβούλιο Επικρατείας” προϊσταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αικ. Δελαπόρτα. Ο κ. Σούρλας απάντησε σε έντονο ύφος στον Π. Καμμένο αναφέροντας ότι η κα Δελαπόρτα έχει απαλλακτικό βούλευμα και τόνισε ότι “λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει”. Στο θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Β. Πολύδωρας δηλώνοντας ότι η κ. Δελαπόρτα “χαίρει της εκτιμήσεως της κυβέρνησης”.

ΠΗΓΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο8η Συνέλευση των Νησιωτικών Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων- δελτίο τύπου ΕΟΑΕΝ
Επόμενο άρθροΟμογένεια: Το 51ο Ετήσιο Χιακό Συνέδριο στο Las Vegas