Αρχική Νέα Τοπικά Ελλείψεις εμβολίων γρίπης στα φαρμακεία λόγω της νόσου των πτηνών

Ελλείψεις εμβολίων γρίπης στα φαρμακεία λόγω της νόσου των πτηνών

10

 Σημαντικές ελλείψεις στα αντιγριπικά εμβόλια παρατηρούνται σε πολλά φαρμακεία της χώρας τα τελευταία 24ωρα, λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για τη γρίπη των πτηνών.
Παρά τις οδηγίες των γιατρών ότι πρέπει να εμβολιαστούν μόνο οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στην αγορά έχουν διατεθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες 1.450.000 εμβόλια, τα οποία εξαντλήθηκαν, και η Ελλάδα έχει ήδη παραγγείλει νέα “παρτίδα”.
Και στη Χίο, ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις. Το ΙΚΑ δεν μπορεί να εξυπηρετήσεις τους ασφαλισμένους τους ενώ και οι φαρμακοποιοί πιστεύουν ότι από Δευτέρα θα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι υγειονομικές αρχές έχουν ζητήσει την προμήθεια άλλων 200.000 αντιικών φαρμάκων, αλλά και 200.000 εμβολίων για τα πουλερικά, καθώς επίσης μεγάλες ποσότητες σκόνης για την παραγωγή τέτοιων φαρμάκων.
Οι νέες εισαγωγές κρίθηκαν απαραίτητες από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι πάσχονες από χρόνια νοσήματα, από νεφρική ανεπάρκεια ή άσθμα, τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών, αλλά και οι έγκυες γυναίκες.
Το φαινόμενο της “εξαφάνισης” των αντιγριπικών εμβολίων είναι ιδιαίτερα έντονο στον Έβρο, με τους κατοίκους της περιοχής να δημιουργούν “ουρές” στα φαρμακεία, μετά το διεθνή συναγερμό για τη γρίπη των πτηνών.
Αποτέλεσμα ήταν, λόγω της αυξημένης ζήτησης, να εξαφανισθούν όλα τα αποθέματα εμβολίων από τα φαρμακεία.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο8η Συνέλευση των Νησιωτικών Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων- δελτίο τύπου ΕΟΑΕΝ
Επόμενο άρθροΟμογένεια: Το 51ο Ετήσιο Χιακό Συνέδριο στο Las Vegas