Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Οδηγίες από τη Νομαρχία για τη γρίπη των πουλερικών

Οδηγίες από τη Νομαρχία για τη γρίπη των πουλερικών

9

 Στα πλαίσια συντονισμένων προσπαθειών για την αντιμετώπιση του κινδύνου εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών η Ν.Α. Χίου οργάνωσε και πραγματοποίησε δυο συσκέψεις υπό την προεδρία του Νομάρχη Π. Λαμπρινούδη και του Αντινομάρχη Π. Καμίτση αντίστοιχα και με συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή Δ. Κομνηνού, των συναρμόδιων φορέων και του Προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου.
Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων:
– Έγινε εκτενής αλληλοενημέρωση.
– Αποφασίστηκε και οργανώθηκε η άμεση εφαρμογή των ενδεδειγμένων προληπτικών μέτρων.
– Επισημάνθηκε η ανάγκη της συστηματικής παρακολούθησης της εξέλιξης του προβλήματος και της καταγραφής κάθε σχετικού περιστατικού.
– Αποφασίστηκε επίσης η με κάθε δυνατό τρόπο ενημέρωση των πολιτών, που είναι βασικός παράγοντας για την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Υλοποιώντας τις αποφάσεις μας, παραθέτουμε στοιχεία μιας πρώτης και άμεσης ενημέρωσης των πολιτών:
1) Στο Νομό μας δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα της ασθένειας αυτής.
2) Ισχύει ήδη απαγόρευση εισαγωγής ζώντων πτηνών και προϊόντων πουλερικών από την Τουρκία.
3) Γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Νομού από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και συστάσεις στους κατόχους οικόσιτων πουλερικών να απευθύνονται στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Νομού μας σε περίπτωση εμφάνισης αναπνευστικών συμπτωμάτων ή μαζικών θανάτων πουλερικών ή πτηνών.
4) Κάνουμε γνωστό ότι φορείς της νόσου είναι κυρίως τα αποδημητικά πτηνά(πάπιες) και άλλα υδρόβια πτηνά γι’ αυτό και παρακαλούμε ιδιαίτερα όλους τους κυνηγούς να επαγρυπνούν και σε κάθε περίπτωση που θα αντιληφθούν νεκρά ή ασθενή άγρια πτηνά να ειδοποιήσουν αμέσως τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ή το Δασαρχείο ή τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χίου για να γίνουν οι περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.
5) Η μετάδοση γίνεται είτε άμεσα με επαφή με τα πτηνά φορείς του ιού, είτε έμμεσα με τα μολυσμένα σκεύη, νερό, τροφή, κόπρανα.
6) Δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα υγείας η κατανάλωση αυγών και πτηνών τα οποία έχουν μαγειρευτεί.


Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου κάνει γνωστό στους πτηνοτρόφους και στους κατόχους οικόσιτων πουλερικών του Νομού με αφορμή την εμφάνιση της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία, τα εξής:
Η Γρίπη των πτηνών είναι μολυσματική νόσος των περισσοτέρων ειδών κατοικίδιων ή μη πτηνών, και εκδηλώνεται με αναπνευστικά, πεπτικά και νευρικά συμπτώματα.
Φορείς της νόσου είναι τα αποδημητικά πτηνά, κυρίως πάπιες, καθώς και πολλά άλλα υδρόβια πτηνά.
Όλοι οι πτηνοτρόφοι Θα πρέπει να χρησιμοποιούν ατομικό εξοπλισμό (υποδήματα, μπλούζες, γάντια, κάλυμμα κεφαλής), τα οποία μετά το πέρας των εργασιών Θα πλένουν καλά με άφθονο νερό.
Να απαγορεύουν την είσοδο οιουδήποτε ατόμου και να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο άγριων πτηνών εντός των πτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων.
Οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών να απευθύνονται στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Χίου, σε περίπτωση εμφάνισης αναπνευστικών συμπτωμάτων ή μαζικών αιφνίδιων θανάτων.
Γνωρίζουμε τέλος ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης με την κατανάλωση αυγών και πτηνών τα οποία έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία (καλό μαγείρεμα).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Διαδρομές”, το νέο βιβλίο του πρέσβη επί τιμή Β. Θεοδωρόπουλου
Επόμενο άρθροΑ’ τοπική κατηγορία: Αλώβητη η Φάρκαινα