Αρχική Πολιτισμός “Διαδρομές”, το νέο βιβλίο του πρέσβη επί τιμή Β. Θεοδωρόπουλου

“Διαδρομές”, το νέο βιβλίο του πρέσβη επί τιμή Β. Θεοδωρόπουλου

28

 Στο βιβλίο “ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ”, εκδόσεις ποταμός ο πρέσβης επί τιμή Βύρων Θεοδωρόπουλος σαν άσκηση “προφορικής ιστορίας” αφηγείται στην δημοσιογράφο Ινώ Αφεντούλη τις πολλαπλές διαδρομές της τριανταπεντάχρονης διπλωματικής υπηρεσίας του, ενώ δεν διστάζει να συζητήσει τα  μεγάλα επίκαιρα ζητήματα της διεθνούς ζωής. 

Το βιβλίο αποτελείται από μία σειρά έντεκα συνεντεύξεων που ποικίλουν σχετικά με στην θεματολογία τους.


Μετά από την σειρά των συνεντεύξεων με τον “Πρύτανη της Διπλωματίας” όπως έχει χαρακτηρισθεί ο κ. Β. Θεοδωρόπουλος,  η κα. Ι. Αφεντούλη καταλήγει συμπερασματικά στον πρόλογό της σε μία μεγάλη αλήθεια, κυρίως στην δεύτερη παράγραφο που παραθέτουμε, η οποία θα λέγαμε ότι ισχύει όχι μόνον για την εξωτερική μας πολιτική αλλά και για τα εσωτερικά μας θέματα.


Θα πει στον πρόλογό της:


“Ανήκουμε σε ένα κέλυφος με πολλές διαρροές.  Το διεθνές κέντρο βάρους έχει μετατοπισθεί.  Η Ε.Ε., βασική επιλογή για την ασφάλεια μας μεταπολιτευτικά, ταλαντεύεται ως προς το μέλλον της.  Στα βόρεια σύνορά μας αναθεωρητικές επιλογές συνοδεύουν, ευτυχώς μειοψηφικά, την “απόψυξη” προβλημάτων  Και στα ανατολικά η Τουρκία επιχειρεί την πιο δύσκολη μετεξέλιξή της από την εποχή της ίδρυσης του νέου κράτους.  Στη διαδρομή όμως ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της προσαρμογής;”
“Η χώρα δεν χρειάζεται ούτε σκληρή ούτε μαλακή εξωτερική πολιτική.  Χρειάζεται ρεαλιστική, δημιουργική και συναινετική εξωτερική πολιτική.  Χρειάζεται να ανακαλύψει και να επιβάλει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.  Ήδη δεν είναι η μόνη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που ανήκει στο ΝΑΤΟ και σε λίγα χρόνια δεν θα είναι η μόνη που θα ανήκει στην Ε.Ε..  Θα χρειασθεί κατά συνέπεια η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων μας -και των δυνάμεων του Ελληνισμού που δυστυχώς δεν αξιοποιούνται σε μια συνδυασμένη με το Κέντρο στρατηγική- για να αποφύγουμε την περιθωριοποίηση.”


“Ο Β. Θεοδωρόπουλος ….. αναπτύσσει την τέχνη της σιωπής και της κωδικοποίησης των μηνυμάτων που πρέπει να εκπέμπει ή να μεταφέρει ……… πέρα από διπλωμάτης είναι και πολύ καλός δάσκαλος.” 


Για τους παραπάνω λόγους το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τον τιμά και τον αναγορεύει σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών την Δευτέρα 17η Οκτώβρη 2005.


 Η Ένωση Ομογενών Χίου, με επιστολή της έχει ήδη από πέρσι ζητήσει από τον Δήμο της Χίου να τον τιμήσει ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο δημότη τόσο για την προσφορά του στην Ελλάδα (εκτός των άλλων υπήρξε και πρόεδρος της επιτροπής διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ), όσο και για το γεγονός ότι είναι συμπατριώτης μας και τιμά το νησί μας κάθε καλοκαίρι με την παρουσία του.
 
Ι.Α.Μ.  (Ισαβέλλα Μπουρνιά)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Παγώνει” το θέμα της κατεδάφισης του παλιού Τελωνείου
Επόμενο άρθροΑνοικτή δημόσια δημοπρασία για το φράγμα Σαραπιού