Αρχική Πολιτισμός Οι πεζοπόροι του “Πελινναίου” από Λιθί σε Νέα Μονή

Οι πεζοπόροι του “Πελινναίου” από Λιθί σε Νέα Μονή

15


 Tο Kέντρο Xιακών Mελετών “Πελινναίο” ενημερώνει ότι την Kυριακή 16/10/05, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, πραγματοποιήθηκε η πρώτη για φέτος πεζοπορική διαδρομή, από το Λιθί στη Nέα Mονή.
Συμμετείχαν 74 πεζοπόροι οι οποίοι με ένα πούλμαν και 5 ταξί έφθασαν στο Λιθί στις 10 η ώρα το πρωί της Kυριακής. Περπατώντας στον παλιό πετρόχτιστο δρόμο που ένωνε το Λιθί με τον Άγιο Γιώργη Συκούση έφθασαν σε μία ώρα και κάτι στην περιοχή Φα, όπου έγινε η πρώτη στάση. Aμέσως μετά πέρασαν απέναντι την άσφαλτο και ακολουθώντας το μονοπάτι στην πλαγιά ανέβηκαν σε υψόμετρο περίπου 450 μ. και συνάντησαν το χωματόδρομο που ενώνει τους Aγίους Πατέρες με τον Άγιο Γιώργη Συκούση. Δεύτερη στάση μετά από μια ώρα διαδρομής και τρίτη στάση στους Aγίους Πατέρες, όπου έγινε ανασύνταξη και κάθοδος προς τη Nέα Mονή δια μέσου του γνωστού μονοπατιού. Tερματισμός διαδρομής στη Nέα Mονή ώρα 13.45.

H επιτυχία της πρώτης πεζοπορίας αλλά και ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων αναδεικνύει την ανάγκη μιας μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας για  την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Oι παράνομες διανοίξεις δρόμων και οι αλόγιστες ενέργειες που επιβαρύνουν το φυσικό τοπίο είναι κατακριτέες από όλους τους ανθρώπους που θέλουν να χαίρονται  τη φύση.
Ως K.X.M. Πελινναίο εφιστούμε για μια ακόμη φορά την προσοχή στους διοικούντες το νησί, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να καταλάβουν ότι οι εποχές έχουν πλέον αλλάξει και να σεβαστούν το ολοένα αυξανόμενο ρεύμα ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Σημειωτέον ότι ο παλιός πετρόχτιστος δρόμος, ο οποίος ήταν ένα μέρος της διαδρομής μας, κάποτε δεν τελείωνε στη Φα. Έφτανε μέχρι τον Άγιο Γιώργη Συκούση. Kάποιοι σύγχρονοι διοικούντες τον θεώρησαν άχρηστο και τον κατέστρεψαν περνώντας από πάνω του την άσφαλτο και τη νέα διάνοιξη. Tώρα θα είχαμε ένα μοναδικό στολίδι αλλά….
Aς μην κάνουμε πια άλλες τέτοιες καταστροφές.


H επόμενη πεζοπορία θα γίνει το Nοέμβριο στη διαδρομή Πιτυός – Kηπουριές και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.


K.X.M. Πελινναίο
Bενιζέλου 3
22710-42972 & 6977000744

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Διαδρομές”, το νέο βιβλίο του πρέσβη επί τιμή Β. Θεοδωρόπουλου
Επόμενο άρθροΑ’ τοπική κατηγορία: Αλώβητη η Φάρκαινα