Αρχική Νέα Τοπικά ‘Υποπτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στις Οινούσσες

‘Υποπτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στις Οινούσσες

31

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρχές της Χίου, μετά τον εντοπισμό ύποπτου κρούσματος της γρίπης των πτηνών στις Οινούσσες. Έπειτα από έλεγχο σε δέκα γαλοπούλες που βρέθηκαν νεκρές, το τεστ για μια εξ αυτών είναι θετικό για το στέλεχος του ιού Η5 χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί ο ιός Η5Ν1, ο οποίος είναι και ο θανατηφόρος.  Δείγματα δείγματα έχουν σταλεί στη Θεσσαλονίκη, στο Εργαστήριο Κτηνιατρικής, για περαιτέρω εξετάσεις.

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, έκανε για το θέμα την ακόλουθη δήλωση:

«Στις 13-10-2005 ιδιοκτήτης μικρής οικόσιτης εκμετάλλευσης 20 πουλερικών που βρίσκεται στις Οινούσσες Ν. Χίου γνωστοποίησε στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, την παρουσία ύποπτων συμπτωμάτων και απωλειών σε εκτρεφόμενες ινδόρνιθες (γαλοπούλες).

Η Δ/νση Κτηνιατρικής Χίου μετέβη επιτόπου για την κλινική και νεκροτομική εξέταση των πουλερικών της εκμετάλλευσης και τη λήψη παθολογικού υλικού το οποίο και απέστειλε στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών (Τμήμα Παθολογίας Πτηνών).

Σήμερα 17-10-2005 και περί ώραν 15:30 το Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών μας γνωστοποίησε ότι ένα από τα 9 αιμοδείγματα πουλερικών βρέθηκε θετικό στην παρουσία αντισωμάτων για τη γρίπη των πτηνών (Η5).

Επειδή υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την επαλήθευση της ορθότητας των αναλύσεων η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και η Ομάδα Αντιμετώπισης Κρίσης για τη γρίπη των πτηνών έδωσαν εντολές για τη διενέργεια νέας επιζωοτιολογικής διερεύνησης της εκμετάλλευσης και την εκ νέου άμεση λήψη και αποστολή δειγμάτων στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών (Κέντρο Κτηνιατρικό Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης) το οποίο έχει καθοριστεί από την Ε.Ε. προκειμένου να γνωστοποιηθεί το τελικό πόρισμα.

Ήδη απεστάλη στην Δ/νση Κτηνιατρικής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου εγκύκλιος, που επισυνάπτεται, με το σύνολο των προβλεπομένων από το σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης Μέτρων, σύμφωνα με την ισχύουσα Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία, γνωστοποιήθηκε δε το πόρισμα των αναλύσεων στην αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε. και στο συναρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Δ/νσης Κτηνιατρικής Χίου σε συνεργασία με τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την λήψη των προβλεπομένων μέτρων».


Πηγή: in.gr, naftemporiki.gr, chiosnews.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Διαδρομές”, το νέο βιβλίο του πρέσβη επί τιμή Β. Θεοδωρόπουλου
Επόμενο άρθροΑ’ τοπική κατηγορία: Αλώβητη η Φάρκαινα