Αρχική Νέα Τοπικά Συνεδρίαση ΣΝΟ για πλημμύρες

Συνεδρίαση ΣΝΟ για πλημμύρες

13

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση κινδύνων από αντιπλημμυρικά φαινόμενα ενόψει της χειμερινής περιόδου συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συντονιστικού Οργάνου που συνεδρίασε την Παρασκευή, υπό την προεδρία του αντινομάρχη Παναγιώτη Καμίτση.
Οι εκπρόσωποι πάντως των Δήμων δεν παρέστησαν (πόσο μάλιστα οι Δήμαρχοι) αφού εκτός του Δημάρχου Ομηρούπολης Δημήτρη Παπαληού παρόντες ήταν μόνο εκπρόσωποι του Δήμου Αμανής και της ΔΕΥΑΧ.
Ειδικά για την πόλη της Χίου αρκετή συζήτηση έγινε για τα έργα στην οδό Βενιζέλου όπου βρίσκεται χαμηλότερα του δρόμου της Προκυμαίας. Μάλιστα ο κ. Καμίτσης παρατήρησε ότι  χρειάζεται να υπάρξουν και άλλες σχάρες για τα όμβρια ύδατα.
Ο Δημήτρης Παπαληός σημείωσε ότι χρειάζεται να εξετάσουν που υπήρξε αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί σε συμβάντα του παρελθόντος, έτσι ώστε να μην παρουσιαστούν μελλοντικά προβλήματα. Έτσι επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει οικονομική ενίσχυση ώστε να έχουμε προληπτική δράση μέσα από συγκεκριμένο έργο.
Σε ότι αφορά τη ΔΕΥΑΧ τονίστηκε ότι τα ρέματα καθαρίστηκαν καθώς και το 60% του συνόλου των σχαρών. Αυτό που ζητείται από τον τομέα καθαριότητας του Δήμου Χίου είναι να μαζεύονται τα φύλλα ώστε να μην φράζονται οι σχάρες, ενώ παρατηρήθηκε ότι σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης δεν επαρκούν οι έξοδοι προς το λιμάνι για να φεύγει το νερό.
Σε σχέση βέβαια με παλαιότερα ο Πρόεδρος του ΕΥΟΔΟΥ Πέτρος Φλάμος επισήμανε ότι η ακριβής πρόληψη του καιρού βοηθά τις υπηρεσίες να είναι έτοιμες και παράλληλα να ενημερώνονται εγκαίρως οι πολίτες. Από το ξενοδοχείο Ελληνικό Κάστρο μέχρι το Morning STAR, σημείωσε ότι έχουν πρόβλημα 25 έξοδοι προς τη θάλασσα, αφού εύκολα φράζουν οι αγωγοί και χρειάζεται να εξεταστούν ποιες είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις.
Έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση κατολισθήσεων ειδικά στη Βόρεια Χίο και στα απομονωμένα χωριά, ζήτησε επίσης ο προϊστάμενος των ΠΣΕΑ Γιώργος Τσάκαλος.
Ο Δασάρχης Χίου Κώστας Μπέλλας επισήμανε ότι μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Κλειδού είχαν γίνει ανασχετικά φράγματα για αντιπλημμυρική θωράκιση, τα οποία όμως μετά από 7 χρόνια έχουν γεμίσει με φερτές ύλες και χρειάζονται καθαρισμό. Ο προϋπολογισμός του εν λόγω έργου που θα βοηθήσει όμως σημαντικά υπολογίζεται στις 10.000 ΕΥΡΩ.
Τον επόμενο μήνα αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη του ΣΝΟ για να γίνει αποτίμηση των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Εξάλλου ο κ. Παπαληός ενημέρωσε ότι η Ομηρούπολη διαθέτει εκχιονιστικό και “αλατιέρα” ενώ ήδη έχει προμηθευτεί 10 τόνους αλάτι.
Να σημειώσουμε ότι ο προϊστάμενος των ΠΣΕΑ κ. Γιώργος Τσάκαλος, αναφέρθηκε στις προληπτικές ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν οι Δήμοι με κύρια βαρύτητα στον έλεγχο και καθαρισμό των ρεμάτων, αντικατάσταση των κλειστών αγωγών όμβριων όπου δεν επαρκεί η διατομή τους, οργάνωση από τώρα των συνεργείων σε περίπτωση ανάγκης κ.α.. Σε ότι αφορά τους πολίτες, χρειάζεται να μην πετάμε σκουπίδια στα φρεάτια, τα οποία πρέπει να μεριμνούμε ότι είναι καθαρά, ενώ για τα ογκώδη αντικείμενα που επιθυμούμε να τα πετάξουμε στα σκουπίδια χρειάζεται να ενημερώσουμε πρώτα τις υπηρεσίες καθαριότητας του εκάστοτε Δήμου.

 

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔελτίο καιρού για τα… επόμενα 100 χρόνια, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροΜάθετε Μπριτζ…τώρα και στη Χίο