Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Δελτίο καιρού για τα… επόμενα 100 χρόνια, του Τάσου Σαραντή

Δελτίο καιρού για τα… επόμενα 100 χρόνια, του Τάσου Σαραντή

19

 
Μέσα στα επόμενα χρόνια ο πλανήτης μας θα δοκιμαστεί από εντονότερα καιρικά φαινόμενα, με εντονότερες θύελλες, σφοδρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις.


Η σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων, που συνδέεται άμεσα με την άνοδο της θερμοκρασίας εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, προκύπτει ως αποτέλεσμα μελέτης αμερικανών επιστημόνων που αποτόλμησαν την  πρόγνωση του καιρού για τα επόμενα 100 χρόνια στηριζόμενοι σε υπολογιστικά μοντέλα


Όπως προκύπτει από τη μελέτη των επιστημόνων του Εθνικού Κέντρου για την Ατμοσφαιρική Ερευνα, η αύξηση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων θα είναι της τάξης του 10 με 20%. Οι πιο έντονες θύελλες θα εμφανιστούν στα τέλη του φθινοπώρου, του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.


Με βάση τα υπολογιστικά μοντέλα, αναμένεται ότι οι περιοχές που θα δοκιμαστούν από εντονότερες θύελλες θα είναι αυτές που οι μεγάλες μάζες του υγρού αέρα συγκλίνουν. Σε αυτές περιλαμβάνονται η βορειοδυτική και βορειοανατολική Βόρεια Αμερική, η βόρεια Ευρώπη, η βόρεια Ασία, οι ανατολικές ακτές της Ασίας, η νοτιοδυτική Αυστραλία και οι προς το νότο κεντρικές περιοχές της Νότιας Αμερικής.


Οι σφοδρότερες θύελλες που αναμένονται οφείλονται στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας και της επιφάνειας των ωκεανών ανεβαίνουν, οδηγώντας σε αυξανόμενη εξάτμιση και μεγαλύτερη συγκράτηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Καθώς αυτός ο υγρός αέρας θα κινείται από τον ωκεανό προς το έδαφος, οι θύελλες που θα διαμορφώνονται θα είναι σφοδρότερες με βροχοπτώσεις και χιόνια.


Εξάλλου, δεδομένου ότι σε μερικές περιοχές του πλανήτη θα εκδηλωθούν ισχυρότερες θύελλες, κάποιες άλλες θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο ξηρασίας κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών, καταλήγει η μελέτη. “Καθώς το κλίμα γίνεται θερμότερο, θα βιώνουμε αυτά τα φαινόμενα όλο και πιο έντονα”  λεει ο Τζέραλντ Μιλ, από το Εθνικό Κέντρο για την Ατμοσφαιρική Ερευνα.


Η συγκεκριμένη μελέτη προβλέπει ότι ο πλανήτης μας θα εξακολουθήσει να έχει έντονα καιρικά φαινόμενα για αρκετές ακόμη δεκαετίες, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε τακτική κι αν ακολουθήσουν οι άνθρωποι σήμερα. “Ακόμη κι αν μπορούσαμε τώρα να σταθεροποιήσουμε τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στα σημερινά επίπεδα, το σύστημα έχει μια ορισμένη ποσότητα θερμικής αδράνειας και θα χρειαζόταν ακόμη αρκετές δεκαετίες για να σταθεροποιηθεί” εξηγεί ο Μιλ.


Δυστυχώς, τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης συγκλίνουν με άλλες ανάλογες που καταδεικνύουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας, καθώς και η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, δεν πρόκειται να ανακοπούν κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 17/10/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Διαδρομές”, το νέο βιβλίο του πρέσβη επί τιμή Β. Θεοδωρόπουλου
Επόμενο άρθροΑ’ τοπική κατηγορία: Αλώβητη η Φάρκαινα