Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ηλεκτρονικό χαρτί για περιοδικά και συσκευασίες, του Τάσου Σαραντή

Ηλεκτρονικό χαρτί για περιοδικά και συσκευασίες, του Τάσου Σαραντή

18

 


Ένα νέο, βελτιωμένο αλλά και φθηνότερο είδος ηλεκτρονικού χαρτιού που αποτελεί εφεύρεση της εταιρείας Siemens θα μπορεί σύντομα να παρέχει πολλαπλές πληροφορίες στους καταναλωτές ενσωματωμένο στις σελίδες περιοδικών, σε εισιτήρια συναυλιών, σε συσκευασίες φαρμάκων, ακόμα και στις συσκευασίες των δημητριακών.


Το τελευταίο μοντέλο της εταιρείας, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο Πλαστικών Ηλεκτρονικών 2005 στην Φρανκφούρτη, λειτουργεί και ως διαδραστική οθόνη αφής, αφού με το πάτημα ενός τυπωμένου “πλήκτρου” ο χρήστης θα μπορεί να επιλέγει ποιες πληροφορίες θέλει να προβληθούν.


Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί αρκετά ήδη ηλεκτρονικού χαρτιού, το πρωτότυπο που παρουσίασε η Siemens υπερτερεί ως προς τα προηγούμενα, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται εξωτερικό υπολογιστή και τροφοδοσία ρεύματος για να λειτουργήσει. Η μπαταρία και το κύκλωμα-ελεγκτής είναι επίσης τυπωμένα.


“Ένα κουτί με φάρμακα θα μπορεί να προβάλλει οδηγίες για τη λήψη των χαπιών και να προσφέρει αυτές τις πληροφορίες σε πολλές γλώσσες με το πάτημα ενός κουμπιού. Τα εισιτήρια για εκθέσεις θα μπορούν να δείχνουν τις θέσεις όπου βρίσκονται τα διάφορα περίπτερα” δήλωσε στην επιστημονική επιθεώρηση New Scientist εκπρόσωπος της εταιρείας..


Η οθόνη αποτελείται από ένα ηλεκτροχρωμικό υλικό που βρίσκεται τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο φύλλα πλαστικού τα οποία περιέχουν αγώγιμα πλέγματα και λειτουργούν ως ηλεκτρόδια. Το επάνω φύλλο είναι διαφανές. Το ηλεκτροχρωμικό υλικό αλλάζει χρώμα κατά τόπους όταν ασκηθεί ηλεκτρική τάση και η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως και δύο φορές το δευτερόλεπτο. Η εναλλαγή των χρωμάτων επιτυγχάνεται με την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ τα στρώματα ηλεκτροδίων είναι κατασκευασμένα από διαφανές πλαστικό, επιτρέποντας στον χρήστη να δει τις πληροφορίες.


Αν και η σύνθεση του ηλεκτροχρωμικού πλαστικού κρατείται από την εταιρεία μυστική, πιθανώς περιλαμβάνει αγώγιμα πολυμερή, όπως η πολυανιλίνη. Η εταιρεία ελπίζει στο μέλλον να συνδυάσει διάφορα υλικά στο ίδιο φύλλο πλαστικού, ώστε να προβάλλονται και πολύχρωμες εικόνες. Εξάλλου, όπως επεσήμανε ο δημιουργός του νέου ηλεκτρονικού χαρτιού, Άξελ Γκερλτ, είναι δυνατόν να εκτυπωθούν πολλαπλοί κώδικες στην ίδια απεικόνιση, προσφέροντας πιο ζωντανή κίνηση.


Η Siemens εκτιμά ότι η τεχνολογία θα παρουσιαστεί στην αγορά γύρω στο 2007, όταν θα ολοκληρωθεί η εκτύπωση στο ίδιο φύλλο και με την ίδια διαδικασία παραγωγής, τόσο η οθόνη όσο και τα κυκλώματα, η μπαταρία ή η φωτοβολταϊκή πηγή που απαιτούνται για τη λειτουργία της.

 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 18/10/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔελτίο καιρού για τα… επόμενα 100 χρόνια, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροΜάθετε Μπριτζ…τώρα και στη Χίο