Αρχική Νέα Τοπικά Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε.: Εργασίες του 5ου Φόρουμ

Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε.: Εργασίες του 5ου Φόρουμ

18

 Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2005, στο Παλέρμο της Σικελίας, οι εργασίες του 5ου Φόρουμ και οι συνεδριάσεις των καταστατικών οργάνων (Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικής Συνέλευσης) του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Στις εργασίες συμμετείχαν Πρόεδροι, μέλη Διοικήσεων, υπηρεσιακοί παράγοντες των νησιωτικών Επιμελητηρίων από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των τοπικών, εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών.


Από τη Χίο συμμετείχε ο κ. Κ. Δηράκης, Οικονομικός Επόπτης του Δικτύου και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χίου.
Επίσης συμμετείχε ο τ. Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ και Επίτιμος Πρόεδρος του Δικτύου κ. Η. Μιχαλάκης, καθώς επίσης και η τ. Υπουργός, κα Ε. Παπαζώη.


Θέμα του Φόρουμ ήταν “Ο Τουρισμός στα Ευρωπαϊκά Νησιά-αειφορία και ποιότητα”. Τα επιμέρους θέματα που εξετάστηκαν από τους συνέδρους ήταν: α) οι οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδράσεις του τουρισμού στα ευρωπαϊκά νησιά, β) η οικονομική αειφορία στο νησιωτικό τουρισμό και γ) οι καλύτερες πρακτικές για αειφορία του νησιωτικού τουρισμού.


Στην παρέμβαση του ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χίου και Οικονομικός Επόπτης του Δικτύου, κ. Κ. Δηράκης, τόνισε την ανάγκη απαλλαγής των νησιών από το κριτήριο του κατά κεφαλή ΑΕΠ, για την χρηματοδότηση τους από τους στόχους 1 και 2 των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε.
Επίσης τόνισε ότι ο όρος “νησιωτικότητα”, που εκφράζει τα ειδικά διαρθρωτικά και μόνιμα μειονεκτήματα από τα οποία πάσχουν  τα νησιά μας, πρέπει να αναγνωριστεί ως το μοναδικό κριτήριο επιλεξιμότητας, για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων στις νησιωτικές περιοχές.
Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεχτή και αποφασίστηκε να ζητηθεί από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. η δημιουργία ενός ειδικού στόχου για τα νησιά, που θα ονομαστεί “στόχος νησιών”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔελτίο καιρού για τα… επόμενα 100 χρόνια, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροΜάθετε Μπριτζ…τώρα και στη Χίο