Αρχική Νέα Τοπικά Καταρχήν ψυχραιμία- Κλιμάκιο με Περιφερειάρχη- Νομάρχη στις Οινούσσες

Καταρχήν ψυχραιμία- Κλιμάκιο με Περιφερειάρχη- Νομάρχη στις Οινούσσες

7

 “Η ζωή στις Οινούσσες και στη Χίο συνεχίζεται κανονικά”, με αυτή φράση και εξαίροντας την ψυχραιμία που επέδειξαν οι κάτοικοι στα δύο νησιά του Αιγαίου ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ο Νομάρχης Χίου τόνισαν την ανάγκη να μην υπάρξει πανικός από το κρούσμα της νόσου των πτηνών που εντοπίστηκε στη γαλοπούλα από τις Οινούσσες.
Όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, οι κ.κ. Σέργιος Τσίφτης και Πολύδωρος Λαμπρινούδης σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα και από το δεύτερο δείγμα που εστάλη στο Κτηνιατρικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, οπότε θα γνωρίζουμε αν πρόκειται για προσβολή από το θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης των πτηνών.
Χθες το πρωί κλιμάκιο υπό το Γ.Γ. της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Νομάρχη Χίου με τη συμμετοχή δύο γιατρών από το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων επισκέφθηκε τις Οινούσσες, όπου συναντήθηκαν με το συνταξιούχο ναυτικό, ιδιοκτήτη του ύποπτου κοτετσιού, Δημήτρη Κομνηνάρη όσο και το κοτέτσι που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό των Οινουσσών.
Ο κ. Κομνηνάρης και η σύζυγός του εξετάστηκαν στο Αγροτικό ιατρείο του νησιού όπου διαπιστώθηκε ότι είναι υγιείς. Τους δόθηκαν έτσι οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν ενώ για μία εβδομάδα θα είναι υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.
Με εντολή Περιφερειάρχη ενισχύθηκε η αστυνομική δύναμη του νησιού, που διέθετε μόλις έναν αστυνομικό, για την περιφρούρηση του χώρου, ενώ πραγματοποιήθηκε απολύμανση του χώρου.


Επίσης αναμένονται σήμερα δύο κτηνίατροι για να βοηθήσουν στους ψεκασμούς και σε γειτονικές περιοχές, ενώ με παρέμβαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού προωθούνται “διαδικασίες express” για ενίσχυση της κτηνιατρικής υπηρεσίας -εφόσον χρειασθεί- ακόμα και με ιδιώτες κτηνιάτρους από τη Χίο.
Ειδικά ο κ. Λαμπρινούδης επισήμανε ότι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου πρέπει να θεωρηθεί το κρούσμα στη γαλοπούλα των Οινουσσών ως μεμονωμένο και που έχει άμεση σχέση με το πέρασμα των αποδημητικών πουλιών από τα νησιά του Β. Αιγαίου.

Μέτρα κατά της νόσου των πτηνών από τη Νομαρχία
Στο πλαίσιο εφαρμογής οδηγιών που έχει λάβει από τους αρμόδιους φορείς για την προφύλαξη από τη “γρίπη των πτηνών” η Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Χίου προχώρησε εξάλλου σε ενημέρωση των πτηνοτρόφων (είτε σε οργανωμένες μονάδες, είτε σε οικιακούς ορνιθώνες για ιδία χρήση) του Νομού.
Παράλληλα έλαβε τα ακόλουθα μέτρα ύστερα από το κρούσμα των Οινουσσών:
– Την απογραφή όλων των πουλερικών και τον προσδιορισμό για κάθε κατηγορία του αριθμού των νεκρών πουλερικών, των πουλερικών που παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα και αυτών που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
– Τον περιορισμό τους στην εκμετάλλευση ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα πουλερικά και άγρια πτηνά.
– Την απαγόρευση των μετακινήσεων πουλερικών από και προς αυτήν.
– Την απαγόρευση μετακινήσεων προσώπων, οχημάτων, άλλων ζώων, κρέατος ή πτωμάτων, ζωοτροφών, υλικού απορριμμάτων, περιττωμάτων, αχυροστρωμνής, κόπρου ή οποιωνδήποτε άλλων αντικειμένων που ενδέχεται να μεταδώσουν την γρίπη των πτηνών.
– Την υποχρέωση χρήσης απολυμαντικών μέσων στις εισόδους και εξόδους των κτιρίων στέγάσης πουλερικών και της ίδιας ης εκμετάλλευσης.
– Την απαγόρευση αποστολής από το Νομό Χίου ζώντων πουλερικών, κρεάτων πουλερικών και λοιπών προϊόντων πουλερικών προς τους υπόλοιπους Νομούς της χώρας, προς τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και προς τρίτες χώρες.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
1. Αιγνουσιώτες στο καφενείο- ΦΩΤΟ: Νίκος Μαραγκέλης
2. Απολύμανση στο επίμαχο κοτέτσι- ΦΩΤΟ: Τούλα Βογιατζή

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε.: Εργασίες του 5ου Φόρουμ
Επόμενο άρθροΕκπαιδευτικό Πρόγραμμα”Πάμε μια βόλτα στο Μουσείο!!!” Φυσικών Επιστημών: