Αρχική Νέα Τοπικά Η γαλοπούλα των Οινουσσών: μεγαλύτερη αναστάτωση προκάλεσε η έντονη δημοσιότητα!

Η γαλοπούλα των Οινουσσών: μεγαλύτερη αναστάτωση προκάλεσε η έντονη δημοσιότητα!

19

 Η δημοσιότητα που δόθηκε στο περιστατικό των Οινουσσών φαίνεται να δημιούργησε μεγαλύτερο πανικό στη μικρή κοινωνία του νησιού.
Οι 450 κάτοικοι είδαν από τη Δευτέρα το βράδυ το νησί τους να έρχεται στο επίκεντρο των γεγονότων.
Οι πρώτοι που δέχτηκαν τις συνέπειες της δημοσιότητας είναι ο ίδιος ο κ. Δημήτρης Κομνηνάρης που στο κοτέτσι του εντοπίστηκε το ύποπτο κρούσμα της νόσου των πτηνών καθώς και η οικογένεια του.
Ο συνταξιούχος ναυτικός που διατηρεί, όπως και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι σε χωριά της επαρχίας, ένα κοτέτσι με 30 περίπου γαλόπουλα δεν μας έκρυψε ότι αναστατώθηκε και στενοχωρήθηκε από την τόση προβολή του θέματος.
Όσο και να ακούγεται παράξενο οι άνθρωποι κοντεύουν να το μετανιώσουν που ειδοποίησαν -όπως και έπρεπε- για τα κρούσματα, αφού έφτασαν να μαθαίνουν από δημοσιογράφους και τηλεοπτικές εκπομπές ότι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ή ότι επίκειται μεταφορά τους στο νοσοκομείο της Χίου για να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση! Το τελευταίο γεγονός καταδίκασε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου και ο ΓΓ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου Σέργιος Τσίφτης.

Μείωση των πωλήσεων
Εκεί που φαίνεται όμως ότι το όλο θέμα έχει επηρεάσει τον κόσμο, είναι τα στοιχεία που κάνουν λόγο για μείωση των πωλήσεων σε νωπά κοτόπουλα και αυγά.
Σοβαρά προβληματισμένοι οι ντόπιοι παραγωγοί των πτηνοτροφικών μονάδων λόγω των τηλεοπτικών ανακοινώσεων για καραντίνα στα κοτόπουλα της Χίου, τονίζουν ότι τα μέτρα προστασίας στις μονάδες τους ήταν έτσι και αλλιώς αυστηρά.
Ο Μανώλης Βίγκας διαθέτει πτηνοτροφική μονάδα στον Κάμπο. Σημειώνει ότι μέχρι σήμερα δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και πως η όλη συζήτηση έχει προκαλέσει μείωση των πωλήσεων αφού έχει δημιουργηθεί αρνητική ψυχολογία στον καταναλωτή. Το μέτρο βέβαια της απαγόρευσης των εξαγωγών πουλερικών από τη Χίο στην ουσία δεν έχει νόημα αφού η τοπική παραγωγή σε κοτόπουλα και αυγά δεν επαρκεί για τις ανάγκες του νομού.
Ανάλογη εικόνα μας δίνει και ο Σωτήρης Σταυρινούδης που έχει μονάδα παραγωγής αυγών. Οι πωλήσεις έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες κατά 20%, ενώ επισημαίνει ότι οι μονάδες της Χίου είναι όλες οικογενειακές επιχειρήσεις.
Αναμένουν όπως μας λένε τα μέτρα της Πολιτείας και για τη δική τους στήριξη, αφού είναι οι πρώτοι που άμεσα θίγονται από την πρωτοφανή κινητοποίηση για τη νόσο των πτηνών.

ΦΩΤΟ: απολύμανση στο ύποπτο κοτέτσι (ΦΩΤΟ- Τούλα Βογιατζή).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε.: Εργασίες του 5ου Φόρουμ
Επόμενο άρθροΕκπαιδευτικό Πρόγραμμα”Πάμε μια βόλτα στο Μουσείο!!!” Φυσικών Επιστημών: