Αρχική Νέα Τοπικά Αρνητικά για γρίπη των πτηνών τα νέα δείγματα από τις Οινούσσες

Αρνητικά για γρίπη των πτηνών τα νέα δείγματα από τις Οινούσσες

11

 Τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα νέα δείγματα που ελήφθησαν από γαλοπούλες της ίδιας φάρμας στις Οινούσσες, από όπου προερχόταν και το ύποπτο κρούσμα, αποδείχθηκαν αρνητικά για γρίπη των πτηνών.
Οι ορολογικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε οκτώ νέα δείγματα με δύο τρόπους από το Τμήμα Παθολογίας Πτηνών του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης.
Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα είναι αρνητικά στα νέα δείγματα από την ίδια εκμετάλλευση στις Οινούσσες ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι, για να μην νοσούν από τη γρίπη των πτηνών τα υπόλοιπα πουλερικά της συγκεκριμένης φάρμας, ενδεχομένως να μην ήταν σωστά τα αποτελέσματα για το κρούσμα που θεωρήθηκε ύποπτο, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται αστραπιαία.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι ιολογικές εξετάσεις στα δείγματα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει το στέλεχος του ιού Η5Ν1, που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σε περίπου έξι ημέρες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων στη Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται ότι όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας Μ.Κυπριανού, Φιλίπ Τοντ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη λάβει επιβεβαίωση για το ύποπτο κρούσμα γρίπης των πτηνών στην περιοχή της Χίου και επισήμανε ότι δεν έχουν φτάσει ακόμα δείγματα από την Ελλάδα στο εργαστήριο Ουέιμπριτζ της Βρετανίας, το οποίο έχει επιφορτίσει η Κομισιόν να πραγματοποιεί τις επίσημες αναλύσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα και προς το σκοπό αυτό τρεις κοινοτικοί εμπειρογνώμονες αναχωρούν την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες για την Αθήνα και θα βρίσκονται την Πέμπτη στη Χίο.
Εξάλλου το τμήμα Παθολογίας Πτηνών του υπουργείου Ανάπτυξης επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες για τα νεκρά πτηνά που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας και προωθούνται για εξετάσεις. “Την εποχή αυτή υπάρχει μια φυσιολογική θνησιμότητα των πτηνών, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει μέχρι και το 5%, γι’ αυτό απαιτείται ψυχραιμία” ανακοινώθηκε.
Ενδεικτικό είναι ότι μόνο την Τρίτη μεταφέρθηκαν 110 δείγματα -κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα- στο Ινστιτούτο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, για τα νεκρά πτηνά που βρέθηκαν στη Σκύδρα του Ν.Πέλλας κτηνίατροι της περιοχής αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται περί ψευδοπανώλης.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ)

Διαφήμιση