Αρχική Νέα Οικονομία Κρίσιμες ώρες για την πτηνοτροφία λόγω του ύποπτου δείγματος στις Οινούσσες

Κρίσιμες ώρες για την πτηνοτροφία λόγω του ύποπτου δείγματος στις Οινούσσες

31

 Κρίσιμες ώρες διέρχεται ο κλάδος των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, που πλήττεται καίρια από το κλίμα πανικού που επικρατεί πλέον στη χώρα μας λόγω της γρίππης των πουλερικών.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου, σύμφωνα με ρεπορτάζ στυην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ  δηλώνουν ότι αγωνιούν για την επιβίωση των εταιρειών τους και κάνουν έκκληση για αντικειμενική ενημέρωση, κρίνοντας υπερβολικό και άδικο το σάλο που έχει ξεσπάσει.
Παράλληλα ζητούν άμεσα την καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων από την πολιτεία και την Ε.Ε., καθώς εκτιμούν ότι η παράταση της κρίσης θα έχει μοιραία αποτελέσματα για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στη Χίο, όπως επισημάναμε στο χθεσινό ρεπορτάζ με ιδιοκτήτες πτηνοτροφικών μονάδων της Χίου που τους απαγόρευσαν μάλιστα την εξαγωγή, η οποία είναι ανύπαρκτη!
Σύμφωνα με το ΚΕΡΔΟΣ η κατανάλωση πουλερικών στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα την προχθεσινή, έχει μειωθεί δραματικά, με το 80% περίπου των προϊόντων να κατευθύνονται στην κατάψυξη.
Η κρίση αυτή έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του κλάδου, που αφορούν την υπερπαραγωγή, τα υψηλά αποθέματα αλλά και τις εισαγωγές, κυρίως κατεψυγμένου προϊόντος.
Σημειώνεται ότι το μέγεθος της αγοράς πουλερικών σε αξία εκτιμάται περί τα 300 – 350 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ σε όγκο η αγορά υπολογίζεται στους 180.000 τόνους ετησίως συν 10.000 -15.000 τόνους εισαγόμενου προϊόντος.


Μέτρο στήριξης… η απαγόρευση
Ενημερώνοντας τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Μπασιάκος επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και είναι πλήρως προετοιμασμένη να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις σε οποιοδήποτε επόμενο στάδιο, εφόσον αυτό χρειαστεί.
Οι δύο βασικές προτεραιότητες, υπογράμμισε ο Ε. Μπασιάκος, είναι η στήριξη των πτηνοτρόφων και η προστασία της κατανάλωσης.
Σχετικά με το δεύτερο θέμα υπενθύμισε πως ήδη έχει απαγορευτεί η διακίνηση των πτηνοτροφικών προϊόντων από το Νομό Χίου, τόσο προς την υπόλοιπη χώρα όσο και προς το εξωτερικό, ενώ επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων, πέραν αυτών που έχουν ήδη ληφθεί.
Δεν γίνεται κατανοητό όμως πως θα υποστηριχθούν οι πτηνοτρόφοι τόσο στη Χίο όσο και πανελλαδικά που ήδη πλήττονται από τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης λόγω του κλίματος φοβίας που έχει δυστυχώς περάσει στα ελληνικά νοικοκυριά.

Διαφήμιση