Αρχική Νέα Τοπικά Επίσκεψη Νικήτα Κακλαμάνη στις Οινούσσες: “από πλευράς δημόσιας υγείας δεν υπάρχει πρόβλημα”

Επίσκεψη Νικήτα Κακλαμάνη στις Οινούσσες: “από πλευράς δημόσιας υγείας δεν υπάρχει πρόβλημα”

6


 Προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ειδικά στις Οινούσσες και να αλλάξει την αρνητική εικόνα που βγήκε για το νησί, όταν από τη Δευτέρα το βράδυ έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε ύποπτο δείγμα από γαλοπούλα, έκανε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης πραγματοποιώντας επίσκεψη χθες το πρωί στις Οινούσσες.
Φρόντισε όμως παράλληλα να διαχωρίσει τη θέση του από τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού στην πρώτη ερώτηση που δέχτηκε για το ζήτημα των δειγμάτων, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε χαρακτηριστικά “εγώ είμαι εδώ ως υπουργός Υγείας. Για ότι είπε ο κ. Μπασιάκος θα ρωτήσετε αυτόν. Ο,τι θέλετε να με ρωτήσετε, αλλά για το χώρο ευθύνης μου”.
Έτσι ο κ. Κακλαμάνης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανέναν απολύτως πρόβλημα για τις Οινούσσες αλλά και για όλη την Ελλάδα. Μάλιστα ενώπιον των τηλεοπτικών μέσων (κυρίως από την Αθήνα) ο κ. υπουργός έδωσε εύσημα στο προσωπικό του ιατρείου Οινουσσών που είχε προχωρήσει εγκαίρως στον εμβολιασμό για τη γρίπη του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού που το έχει ανάγκη.
Τόνισε εξάλλου ότι οι δύο γιατροί και οι νοσηλευτές του περιφερειακού ιατρείου των Οινουσσών αντιμετώπισαν με ψυχραιμία την ιστορία αυτή το τελευταίο 4ήμερο.

Το σωστό μήνυμα
Στην ερώτηση αν πρόκειται να επισκεφθεί την οικογένεια Κομνηνάρη ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι ως υπουργός Υγείας πρέπει να δώσει το σωστό μήνυμα. “Αφού πρέπει για 7 μέρες να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό ο υπουργός Υγείας πρέπει να δώσει το σωστό μήνυμα διότι όταν λέμε περιορισμός σημαίνει περιορισμός”, σημείωσε λέγοντας ότι θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο και οι δημοσιογράφοι και να μην επιδιώκουν δηλώσεις.
“Eίναι υπό παρακολούθηση στο σπίτι του ο κ. Κομνηνάρης μέχρι το Σάββατο που αν όλα πάνε καλά, όπως εγώ πιστεύω απόλυτα, θα μπορεί να ξαναρχίσει να πηγαίνεις τον καφενείο και παντού”, πρόσθεσε.
Ο κ. υπουργός απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν από την περασμένη Παρασκευή που ελήφθησαν τα δείγματα μέχρι τη Δευτέρα που ήρθαν τα αποτελέσματα υπήρξε ολιγωρία, ρωτώντας καταρχήν τους δημοσιογράφους αν πιστεύουν κάτι τέτοιο.
Σημείωσε έτσι ότι “το υπουργείο Υγείας θα είχε ρόλο να παίξει ουσιαστικό εάν και όποτε νοσήσει άνθρωπος. Και δεύτερο ότι πρέπει να φροντίσει και έχει φροντίσει, να έχει όχι το ειδικό φάρμακο αλλά το φάρμακο που μειώνει τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο”.
Με την ευκαιρία τόνισε ότι ήδη έχουν μπει στην αγορά tamiflo και θα μπουν και άλλα, πέρα των όσων θα δεσμεύσει ο ΕΟΦ και πέρα της παραγγελίας που έχει κάνει το Κράτος. Δεν πρέπει να τα παίρνουν οι πολίτες να τα βάζουν στο ψυγείο τους, όχι μόνο δεν έχει κανένα νόημα αλλά αν υποτεθεί μία στις τόσες υπάρξει κάποιο κρούσμα μπορεί να έχει λήξει το συγκεκριμένο φάρμακο”.
Σε άλλη μια ερώτηση ο κ. Κακλαμάνης παρέπεμψε στην κτηνιατρική υπηρεσία και συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αδέσποτες γαλοπούλες που κυκλοφορούν και στις Οινούσσες. Όπως είπε δεν μπορεί να απαντήσει σε εξειδικευμένες επί του θέματος ερωτήσεις.
“Πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη μετάδοση του ιού από πτηνό σε άνθρωπο”, καθησύχασε για μια ακόμη φορά λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή στις Οινούσσες δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Ο κ. Κακλαμάνης συνοδευόταν στις Οινούσσες από την Πρόεδρο του ΔΥΠΕ Παναγιώτα Χατζοπούλου (ήρθαν μαζί από την Αθήνα). Επισκέφτηκε το Δημαρχείο όπου είχε συνάντηση με τον άρτι αφιχθεί (από το βράδυ της Τρίτης) Δήμαρχο του νησιού Ευάγγελο Αγγελάκο ο οποίος και τους συνόδεψε τόσο στο Ναυτικό Μουσείο όσο και στο ΤΕΕ.

 

Θοδωρής Πυλιώτης, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 20/10/05

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρος ιδιωτικοποίηση των ανθρώπινων γονιδίων, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροΚαι νέος ισχυρός σεισμός στη Χίο στις 00.40 ξημερώματα Παρασκευής