Αρχική Νέα Τοπικά Μίνι μοτοποδήλατα: ποινική παράβαση η δημόσια κυκλοφορία χωρίς άδεια

Μίνι μοτοποδήλατα: ποινική παράβαση η δημόσια κυκλοφορία χωρίς άδεια

10

Την προσοχή των γονέων σχετικά με τα μίνι μοτοποδήλατα που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι παράνομη η χρήση τους χωρίς άδεια οδήγησης εφιστά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, που παράλληλα ενημερώνει την Τροχαία ότι κυκλοφορούν παράνομα.
Θέμα που αφορά άμεσα τη Χίο αφού δεν είναι λίγα τα μίνι- ποδήλατα που ήδη κυκλοφορούν στην πόλη μας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, υπήρξε καταγγελία επαγγελματία οδηγού που κινδύνεψε να εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα, όταν, σε κεντρική Λεωφόρο της Αθήνας και σε ώρα αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης, δεν αντιλήφθηκε την παρουσία ανήλικου που επέβαινε σε μοτοποδήλατο, λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού ύψους του τελευταίου.  Ανάλογα περιστατικά έχουν αναφερθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ύστερα από την παραπάνω καταγγελία υπάλληλοι της  Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, προέβησαν σε ελέγχους στην ελληνική αγορά και διαπίστωσαν ότι -μικρά σε μέγεθος- μοτοποδήλατα (βενζινοκίνητα ή ηλεκτροκίνητα), εισαγωγής συνήθως από Κίνα, που είναι εξοπλισμένα με κινητήρα  ισχύος μικρότερης των 250 Watt και κυβισμού κάτω από 50 κυβικά εκατοστά, διατίθενται στην ελληνική αγορά και διαφημίζεται ότι δεν απαιτείται άδεια για την οδήγησή τους.
 Αν και μικρά σε μέγεθος, τα μοτοποδήλατα αυτά  είναι αντίγραφα-μινιατούρες από μοτοποδήλατα ενηλίκων και κατά συνέπεια δεν είναι παιχνίδια, αφού αναπτύσσουν συνήθως ταχύτητες έως και 40 χιλιόμετρα/ώρα. Σύμφωνα δε με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ), αφού δεν έχουν έγκριση τύπου και άδεια κυκλοφορίας η χρήση τους  στους  χώρους όπου υπάρχει δημόσια κυκλοφορία (δημόσιοι δρόμοι, ιδιωτικοί δρόμοι, πάρκα, πεζοδρόμια, χώροι πεζών κτλ) αποτελεί παράβαση και διώκεται ποινικά. Επιτρέπεται δε η χρήση τους μόνο σε ατομικούς χώρους όπου δε μπορεί να υπάρξει απρόβλεπτη κίνηση πεζών. 
Κυρίως όμως τίθεται θέμα ασφάλειας, καθόσον τα  μοτοποδήλατα αυτά, λόγω του μικρού τους μεγέθους δε γίνονται εύκολα αντιληπτά από επερχόμενους οδηγούς οχημάτων και επειδή μπορεί να μη διαθέτουν τα κατάλληλα λάστιχα, φωτισμό, κόρνες, φρένα κτλ, η χρησιμοποίηση τους σε δημόσιους χώρους -κυρίως από ανήλικα παιδιά- εμπεριέχει κινδύνους για την ασφάλεια των ίδιων των χρηστών όσο και λοιπών οδηγών/πεζών.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει ενημερώσει την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Μεταφορών, καθώς και την Τροχαία, σχετικά με την κυκλοφορία των εν λόγω μικρών  οχημάτων σε δρόμους και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτή και θα εξετάσει σε συνεργασία με τις παραπάνω αρχές αν θα πρέπει να τεθούν ειδικοί όροι ως προς την διάθεσή τους στην αγορά .
  Εν τω μεταξύ, επειδή τα εν λόγω μοτοποδήλατα -που σχετικά πρόσφατα κυκλοφόρησαν και στην ελληνική αγορά – είναι ελκυστικά για άτομα νεαρής ηλικίας, ο Γεν. Γραμματέας Καταναλωτή κ. Θανάσης Σκορδάς  εφιστά την προσοχή των γονέων σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη κατάλληλη χρήση αυτών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρος ιδιωτικοποίηση των ανθρώπινων γονιδίων, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροΚαι νέος ισχυρός σεισμός στη Χίο στις 00.40 ξημερώματα Παρασκευής