Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Βεβαιώνουν ότι θα “ξαναφυτρώνουν” τα ανθρώπινα άκρα, του Τάσου Σαραντή

Βεβαιώνουν ότι θα “ξαναφυτρώνουν” τα ανθρώπινα άκρα, του Τάσου Σαραντή

18

 
Μπορεί να ακούγεται αδιανόητο και εξωπραγματικό, αλλά βρετανοί επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι μέσα σε αυτή τη γενιά θα έχουν ανακαλύψει τους βιολογικούς μηχανισμούς που θα επιτρέπουν σε ανθρώπους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό να αποκτούν νέα άκρα που θα  “ξαναφυτρώνουν” ολικώς ή μερικώς.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι βιολογικοί μηχανισμοί που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη νέων άκρων θα αποδειχθούν ωφέλιμοι για την αποτροπή δημιουργίας σημαδιών που παραμένουν στο δέρμα μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και μετά από την πρόκληση σημαντικών εγκαυμάτων.


Προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη νέων ανθρωπίνων άκρων, οι ερευνητές θα εστιάσουν τις έρευνές τους στους βατράχους και στις σαλαμάνδρες, δύο είδη αμφιβίων που είναι προικισμένα με μια ομάδα γονιδίων που τους επιτρέπουν να αναδημιουργούν τα αποκομμένα άκρα τους.


Οι επιστήμονες του τμήματος βιολογικών επιστημών του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ θα συνεργαστούν με το Ινστιτούτο Θεραπείας σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα πουν θα διαρκέσει 25 χρόνια, προκειμένου να εξετάσουν όλες τις πτυχές γύρω από τα τραύματα που προκαλούν παραμορφώσεις ή απώλειες άκρων.


Ο Ενρικ Αμάγια, καθηγητής αναγέννησης ιστών του πανεπιστημίου, δήλωσε ότι οι μελέτες τους έδειξαν ότι οι σαλαμάνδρες έχουν την ικανότητα να αναπτύξουν ολόκληρα νέα άκρα σε λιγότερο από ένα μήνα επειδή διαθέτουν κύτταρα, γνωστά ως “βλάστημα”, τα οποία μπορούν να αναπαράγουν μέρη του σώματος. Ο ίδιος ανέφερε ότι γυρίνοι στους οποίους ακρωτηριάστηκαν οι ουρές, ανέπτυξαν νέες  μέσα σε εννέα ημέρες,  αλλά έχασαν την αναπαραγωγική τους δυνατότητα όταν έγιναν βάτραχοι. Εξάλλου, τα ανθρώπινα έμβρυα μπορούν να θεραπεύσουν τις πληγές τους, αλλά μόνο μέχρι τον έκτο μήνα κύησης.


“Οι ελλοχεύοντες γενετικοί και βιολογικοί μηχανισμοί των κυττάρων στους βατράχους είναι ουσιαστικά οι ίδιοι με εκείνων των ανθρώπων. Με τα νέα εργαλεία και τις τεχνολογίες που έχουμε στη διάθεσή μας, ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε γρήγορη πρόοδο στην κατανόηση της βασικής βιολογίας για την αναγέννηση ιστών αλλά και ανθρώπινων άκρων” λεει ο Αμάγια.


“Μέσα σε αυτή τη γενιά θα είναι δυνατόν να αναπτυχθούν νέες θεραπείες για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, για τους επιζώντες με σημαντικά εγκαύματα και για όσους έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό. Οι πληγές θα θεραπεύονται δίχως να αφήνουν σημάδια, ενώ νέα ανθρώπινα άκρα θα μπορούν να “ξαναφυτρώνουν” μερικώς ή ολικώς” προσθέτει ο ίδιος.


Οι επιστήμονες θα εργαστούν αρχικά για να προσδιορίσουν τους μηχανισμούς που θα επιτρέψουν στα θηλαστικά να αναπαράγουν τα άκρα τους με τον ίδιο τρόπο που το επιτυγχάνουν οι σαλαμάνδρες.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 20/10/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρος ιδιωτικοποίηση των ανθρώπινων γονιδίων, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροΚαι νέος ισχυρός σεισμός στη Χίο στις 00.40 ξημερώματα Παρασκευής