Αρχική Πολιτισμός Σύλλογος Οικολογίας: τα απομεινάρια παραδοσιακών κτηρίων της οδού Αγίων Αναργύρων

Σύλλογος Οικολογίας: τα απομεινάρια παραδοσιακών κτηρίων της οδού Αγίων Αναργύρων

6

ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ   Σύμφωνα με το Γεώργιο Ζολώτα, τον σημαντικότερο ίσως ιστορικό της Χίου, η οδός Αγίων Αναργύρων αποτελούσε τμήμα της παλαιότατης συνοικίας του Εγκρεμού. Κατοικήθηκε από τις σπουδαιότερες βυζαντινής και λατινικής καταγωγής οικογένειες του νησιού και κοσμήθηκε με οικίες μεγάλου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.
Στο οικόπεδο μεταξύ των οδών Αγίων Αναργύρων, Σγούτα και Μηκιαδών, βρισκόταν η ιδιοκτησία αρχικά της οικογένειας Καλλιμασιά, κατόπιν της οικογένειας Μπαχά.
   Επί της οδού Αγίων Αναργύρων, στο νούμερο 4, σώζονταν πριν μερικά χρόνια τα ερείπια κατοικίας που

αποτέλεσε

αντικείμενο μελέτης για τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες και ερευνητές Δημήτριο Πικιώνη και Arnold Smith.

 

 

 Ο Φίλιππος Αργέντης, με του οποίου την πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκαν οι δύο μελέτες, αναφέρει στο “Architecture of Chios” πως στην οικία Καλλιμασιά-Μπαχά διατηρούνται κάποια από τα πλέον κομψά και επιτηδευμένα στοιχεία της χιώτικης αρχιτεκτονικής. Το σπίτι στην οδό Αγίων Αναργύρων 4 διέθετε υπέρθυρο με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 1846, το οποίο χάθηκε, πιθανόν όμως να είναι πολύ παλαιότερο όπως φαίνεται από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του. Ερειπώθηκε με το σεισμό του 1881.

 


   Η οικογένεια Μπαχά έκτισε στα τέλη του 19ου αιώνα παραδοσιακή νησιώτικη κατοικία στο ίδιο οικόπεδο με πρόσοψη επί της οδού Μηκιαδών ώστε να μην καταστραφούν τα ερείπια της παλαιότερης οικίας. Το νεότερο σπίτι διέθετε ευρύχωρους και ευήλιους χώρους και κοσμήθηκε με περίτεχνα κιγκλιδώματα, μαρμάρινο κλιμακοστάσιο, γλυπτά κεφαλοκόλονα και χρωματιστούς υαλοπίνακες.


 


   Τα δύο σπίτια κατεδαφίστηκαν από το νέο ιδιοκτήτη τους και η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία αποφάσισε με τη σειρά της να πραγματοποιήσει ανασκαφή και να τα μελετήσει-μετά την κατεδάφιση τους. Ευδιάκριτα και αξιοθαύμαστα από τα γραφεία της πολυκατοικίας Μυλωνάδη είναι πλέον τα δάπεδα των ισόγειων χώρων και τμήμα των υπογείων των δύο οικιών. Εύλογα γεννιέται η απορία σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Θα δοθεί άδεια καταστροφής για τα ερείπια αιώνων που κάποτε αποτέλεσαν κόσμημα για τη Χίο και αντικείμενο θαυμασμού για τους ξένους περιηγητές; Οι σύγχρονοι “επιστήμονες” θεωρούν ασήμαντο ότι μελέτησαν οι προγενέστεροι τους και διατηρούν με ευλάβεια οι ξένοι συνάδελφοι τους; Θα αλλοιωθεί τελικά πλήρως και εν γνώσει του Υπουργείου Πολιτισμού το ιστορικό κέντρο της Χίου; Θα πληροφορηθούν οι Χιώτες και όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία της Χίου σχετικά με τα ευρήματα της ανασκαφής και την αιτία κατάχωσης και καταστροφής τους; Και αν ναι, πότε και από ποιόν;        


 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΙΟΥ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρος ιδιωτικοποίηση των ανθρώπινων γονιδίων, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροΚαι νέος ισχυρός σεισμός στη Χίο στις 00.40 ξημερώματα Παρασκευής