Αρχική Νέα Τοπικά Μελέτη Περιφέρειας για την τουριστική προβολή: Και η Χίος θέλει το μύθο...

Μελέτη Περιφέρειας για την τουριστική προβολή: Και η Χίος θέλει το μύθο της

11

 
Την ανάγκη να υπάρξει σαφή και αναγνωρίσιμη εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος επισήμαναν οι υπεύθυνοι του μελετητικού γραφείου που έχει αναλάβει την παρουσίαση της σχετικής εικόνας που παρουσιάζει η Περιφέρεια.
Οι κ.κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής και Γιάννης Σπηλάνης της εταιρείας PLANET και ο Γιώργο Πλακωτάρης από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου παρουσίασαν τα στοιχεία της έρευνας δίνοντας παράλληλα και γενικές κατευθύνσεις για το πως πρέπει να οργανωθεί η προβολή του νομού.
Στα παραδείγματα από τις μέχρι τώρα δουλειές, τουλάχιστον με τη μορφή φυλλαδίου, από πλευράς κυρίως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Χίου, επισημάνθηκε ότι δεν κάνουν αναγνωρίσιμη τη Χίο και δεν απαντούν στο γιατί πρέπει ένας επισκέπτης να μας επιλέξει, ενώ λείπει το σλόγκαν. “Είναι ανύπαρκτη η εικόνα, πρέπει να βρούμε το μύθο μας και να τον πλασάρουμε” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλάνης.
Όσο και αν αυτό ακούγεται αρνητικό και ειδικά στους άμεσα ασχολούμενους με τον τομέα της προβολής στο Νομό, δυστυχώς το επιβεβαιώνουν και τα νούμερα που δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά για το νησί.
Ειδικά στον τομέα των τσάρτερ φαίνεται να υπάρχει μείωση μετά το ’95, ενώ αντίθετα έχει αυξηθεί η κίνηση με τα πλοία. Στη Χίο παρατηρείται επίσης να μην αυξάνουν ιδιαίτερα το καλοκαίρι οι μετακινήσεις με το αεροπλάνο, σε αντίθεση με τη γειτονική Λέσβο.
Θα ήταν βέβαια εύκολη λύση να επιρρίψουμε τις ευθύνες στο μικρό γνωστό θέμα του αεροδρομίου, αυτό που τόνισαν όμως οι εκπρόσωποι του μελετητικού γραφείου είναι ότι χρειάζεται να προσδιορίσουμε το προϊόν που πουλάμε το οποίο δεν μπορεί να είναι ήλιος και θάλασσα. Κάτι που πουλούν και οι κύριοι ανταγωνιστές μας, τούρκοι και ισπανοί και μάλιστα σε πιο καλές τιμές.
Μεταξύ των προτάσεων προς σκέψη και προβληματισμό που έγιναν από τη μελετητική εταιρεία είναι ότι πρέπει να απαντήσουμε για ποιο λόγο θα έρθει κάποιος στη Χίο. Πρέπει να προσδιοριστούμε σε σχέση με το Αιγαίο και όχι στο Βόρειο Αιγαίο που δεν λέει τίποτα στον επισκέπτη.
Επισημάνθηκε ότι η ναυτική παράδοση, τα μεσαιωνικά χωριά και τα μνημεία, οι συνεδριακοί χώροι και το Πανεπιστήμιο, οι περιοχές φυσικού κάλους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως μαστίχα, λαλάδες, ορχιδέες ελάχιστα έχουν αξιοποιηθεί.
Όλα αυτά όμως θα πρέπει να είναι καλά δεμένα μεταξύ τους, ώστε ο επισκέπτης που διαβάζει για τη γαστρονομία μας θα πρέπει να καθοδηγείται και που θα συναντήσει τα τυπικά μας πιάτα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πραγματικά πολύ δουλειά και ένας συνδυασμός δράσεων.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι εκπρόσωποι φορέων είπαν τις απόψεις τους και καταγράφηκαν οι προτάσεις, οπότε σε μια δεύτερη συνάντηση θα παρουσιαστούν κωδικοποιημένες από τη μελετητική εταιρεία, ενώ θα αναζητηθούν τρόποι και χρηματοδότησης όπως μας είπε ο κ. Πλακωτάρης.


Θοδωρής Πυλιώτης, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 21/10/05
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠεριφέρεια για επίσκεψη Τσίφτη σε Οινούσσες
Επόμενο άρθροΔιήμερο εκδηλώσεων για το νερό, από τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ