Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη SOS για μελλοντική σύγκρουση με αστεροειδή, του Τάσου Σαραντή

SOS για μελλοντική σύγκρουση με αστεροειδή, του Τάσου Σαραντή

4

 SOS για μελλοντική σύγκρουση με αστεροειδή


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗΈκκληση για λήψη μέτρων από αστροναύτες και κοσμοναύτες


Ανοιχτή επιστολή προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου και στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για το ενδεχόμενο μελλοντικής σύγκρουσης ενός αστεροειδή με τη Γη, δεδομένου ότι ο κόσμος είναι απροετοίμαστος για την χειρότερη όλων των φυσικών καταστροφών, απευθύνει Η Ενωση Εξερευνητών του Διαστήματος (ASE).


H Ενωση Εξερευνητών του Διαστήματος είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός, που αποτελείται κυρίως από πρώην αστροναύτες και κοσμοναύτες, με περισσότερα από 300 μέλη από 29 χώρες.


Η επιστολή των πλέον ειδικών στην εξερεύνηση του διαστήματος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι συντάχθηκε με αφορμή τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των πρόσφατων φυσικών καταστροφών (όπως το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, ο τυφώνας Κατρίνα και ο σεισμός στο Πακιστάν), τα οποία σύμφωνα με την αρχή της πρόληψης κρίνονται από τους συντάκτες της ανεπαρκή.


“Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν σαφές, από την αναδρομική εξέταση των γεγονότων ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για τον μετριασμό των επερχόμενων φυσικών καταστροφών ήταν ανεπαρκή, όχι εξαιτίας της έλλειψης κατανόησης των φαινομένων, αλλά στην αποτυχία των κυβερνήσεων να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, βασισμένες στην πρόγνωση της σφοδρότητας των καταστροφών” διευκρινίζεται στην επιστολή.


“Εμείς, οι αστροναύτες και οι κοσμοναύτες, ανησυχούμε ιδιαίτερα για μια πολύ πιο απειλητική καταστροφή για την οποία ο κόσμος είναι συνολικά απροετοίμαστος, δηλαδή μια μελλοντική σύγκρουση ενός κοντινού στη Γη αντικειμένου με τον πλανήτη μας. Ιστορικά αποδεικνύεται ότι μιας μεγάλης έκτασης κοσμική σύγκρουση θα μπορεί να προκαλέσει μια στιγμιαία εξάλειψη της πλειοψηφίας των ζωντανών ειδών του πλανήτη” προειδοποιούν.


“Λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα τέτοιων κοσμικών συγκρούσεων, και την αναδυόμενη ανθρώπινη δυνατότητα που υπάρχει προκειμένου να αποτραπούν πραγματικά, η Ενωση Εξερευνητών του Διαστήματος καλεί τις κυβερνήσεις, του αρμόδιους παγκόσμιους οργανισμούς και τους αντίστοιχους ηγέτες τους να αναγνωρίσουν αυτή την πρόκληση και να αναλάβουν την ευθύνη για την πρόληψη μιας καταστροφής, χειρότερης όλων των φυσικών καταστροφών” καταλήγει η επιστολή την οποία υπογράφουν ο αστροναύτης Τζον Φάμπιαν, μέλος πληρωμάτων των διαστημικών λεωφορείων το 1983 και το 1985 και ο ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Λεονόβ.


Αν και η επιστολή – έκκληση των αστροναυτών γίνεται με αφορμή τα ανεπαρκή αντανακλαστικά των κυβερνήσεων στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, η απαίτηση λήψης μέτρων για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με αστεροειδή προφανώς αποπνέεται από την από το κοντινό πέρασμα του αστεροειδή Απόφι από τη Γη το 2029. Αν και ο διαμέτρου 300 μέτρων αστεροειδής θα περάσει από τη Γη σε μια απόσταση που ισοδυναμεί με το ένα δέκατο της απόστασης της Σελήνης από τη Γη, οι επιστήμονες φοβούνται ότι η πορεία του θα αλλάξει επηρεασμένη από τη βαρυτική έλξη του πλανήτη μας, με αποτέλεσμα κατά το δεύτερο πέρασμά του το 2034 να χτυπήσει τη Γη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 21/10/05

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠεριφέρεια για επίσκεψη Τσίφτη σε Οινούσσες
Επόμενο άρθροΔιήμερο εκδηλώσεων για το νερό, από τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ