Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ευρωκοινοβούλιο: “Προτάσεις-Μπαρόσο” για 19 εκ. ανέργους στην Ε.Ε.

Ευρωκοινοβούλιο: “Προτάσεις-Μπαρόσο” για 19 εκ. ανέργους στην Ε.Ε.

12

 Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ
του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.
Μανώλη Μαυρομμάτη


“Προτάσεις-Μπαρόσο” για 19 εκ. ανέργους στην Ε.Ε.


Η προσπάθεια του Ρομάνο Πρόντι, κατά τη διάρκεια της θητείας του, για τη σύσταση κοινοτικού ταμείου με στόχο την υποστήριξη των ανέργων επαναλαμβάνεται σήμερα, αυτή τη φορά με περισσότερες ελπίδες επιτυχίας, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.  Τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης και η έντονη παρουσία νέων και δυναμικών οικονομιών, όπως της Κίνας εισέβαλλαν στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών. Βάσει αυτών των δεδομένων η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται σήμερα να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της και να εκσυγχρονίσει τα μέσα της και τις πολιτικές της. Η ανεργία, η οποία έφτασε το  2005 τα 19 εκατομμύρια ευρωπαίων πολιτών, κάνει την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης επιτακτική. Τα  25 κράτη μέλη ήδη ακολουθούν οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που στόχο έχουν να μειώσουν τα ποσοστά ανεργίας. Σήμερα, η ανάπτυξη και η ανεργία είναι από τα πρώτα μελήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει και της στρατηγικής της Λισαβόνας .
Με αφορμή την “πρόταση – Μπαρόσο” ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Μαυρομμάτης με ερωτήσεις του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να πληροφορηθεί: ” με ποιο τρόπο και ποια μέσα θα υλοποιήσει η Επιτροπή το φιλόδοξο αυτό σχέδιο σύστασης του νέου ταμείου και με ποια  κριτήρια θα εντάξει τις περιοχές των κρατών μελών  στους στόχους του ταμείου. Επίσης ποιο ποσοστό ανεργίας των κατοίκων θα αποτελέσει κριτήριο ώστε να ενταχθούν οι συγκεκριμένες περιοχές  των κρατών μελών  στα πλαίσια των προγραμμάτων του ταμείου”. Στη συνέχεια και δεδομένου ότι το μέλλον της υλοποίησης της συγκεκριμένης πρότασης εξαρτάται κυρίως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα 25 κράτη μέλη, ο Έλληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε γραπτή ερώτηση στο συγκεκριμένο όργανο θέλοντας να πληροφορηθεί: “εάν θα υποστηρίξει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ποια μορφή προτίθεται να της δώσει”.
Η πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, να συστήσει κοινοτικό ταμείο (Globalisation Adjustment Fund) με σκοπό την υποστήριξη των ανέργων πολιτών των περιφερειών και των περιοχών εκείνων της Ε.Ε. που επλήγησαν περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση και τις συνέπειές της, όπως η επέλαση των κινεζικών προϊόντων και η σωρεία μαζικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα (υπεράριθμοι εργάτες κυρίως λόγω της εμφάνισης νέων τεχνολογιών) φαίνεται να βρίσκει πολλούς υποστηρικτές ανάμεσα στα 25 κράτη μέλη. Σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής, όπως την ανέλυσε την Πέμπτη 20/10 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το συγκεκριμένο ταμείο θα δημιουργηθεί με βάσει τις ήδη υπάρχουσες δομές στις οποίες στηρίζονται και τα υπόλοιπα κοινοτικά ταμεία και θα λειτουργεί σε περιόδους κρίσης. Το νέο ταμείο θα καλύψει ανάγκες όπως η συνεχής προσπάθεια κατάρτισης των εργαζομένων, η προσπάθεια εύρεσης νέας εργασίας στην ίδια ή διαφορετική γεωγραφική περιοχή καθώς και η συνεχής οικονομική υποστήριξη έως τη στιγμή εύρεσης νέας εργασίας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά σε μικρό σταύλο στα Γιαλούρικα
Επόμενο άρθροΔήμος Ομηρούπολης: κάλεσμα για εθελοντικό καθαρισμό της Κλειδούς την Κυριακή