Αρχική Απόψεις Aρθρα Μάρκος Σκούφαλος: για τις δημοτικές εκλογές αγωνιστικές συσπειρώσεις και όχι μεσσίες

Μάρκος Σκούφαλος: για τις δημοτικές εκλογές αγωνιστικές συσπειρώσεις και όχι μεσσίες

30

 Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια διογκούμενη αρθρογραφία, σύμφωνα με την οποία γίνεται  μια πασιφανώς καθοδηγημένη προσπάθεια να πεισθεί η κοινωνία ότι, ” γενηθήτω φως” στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 Αυτός ο όχι άγνωστος σε μας μεσσιανισμός, εστιάζεται στο πρόσωπο του πρωτοκλασάτου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, κ. Αντώνη Κοτσακά και στη διαφαινόμενη πρόθεσή του να διεκδικήσει το δήμο της Χίου.
 Το στημένο επικοινωνιακό σκηνικό όσων πλασάρουν ή “σπονσάρουν” το συγκεκριμένο πολιτικό άνδρα έχει απ’ όλα:
Τα κόμματα έχουν χάσει τον μπούσουλά τους μετά τις πολιτικές τοποθετήσεις του και τις προθέσεις του, επώνυμοι -που ακόμη δεν αναφέρονται πουθενά- σπεύδουν να δηλώσουν την υποστήριξή τους, τα πλήθη του απλού λαού τρέχουν αλλόφρονα μετά Βαΐων και κλάδων να συνταχθούν με το νέο σωσία, παράγοντες της πολιτικής ζωής κλίνουν ευλαβικά το γόνυ.
Και ο κάθε άμοιρος αυτού του τόπου που βομβαρδίζεται καθημερινά με όλα αυτά αναρωτιέται γιατί; Επειδή, σε τελική ανάλυση ο κ. Κοτσακάς, εξέφρασε έναν εξόχως Πασοκικό λόγο για τα τοπικά μας δρώμενα αλλά και για τα γενικότερα, άνευρο, ασαφή, γεμάτο γενικότητες και κοινοτυπίες, δίγλωσσο και επαμφοτερίζοντα για να αποφύγει να μιλήσει για την ταμπακέρα, που θα εξετάσουμε παρακάτω.
Με όρκους πίστης στις δυνάμεις της κοινωνίας που η κυβέρνησή του και ο ίδιος ως υπουργός ποδοπάτησε,(βλέπε ασφαλιστικά, εισοδηματική πολιτική, βαλτωμένα έργα κλπ), προσπαθεί να την κολακέψει, να αντλήσει δυνάμεις από τη βαθιά και πολυεπίπεδη  κρίση που την σπρώχνει ο δικομματισμός ως υπηρέτης του καπιταλισμού, την ώρα που και  ο ίδιος αποτελεί  μέρος της κρίσης. Παραμένοντας ο ίδιος “καρά -ΠΑΣΟΚ” καλεί όλους τους υπόλοιπους να κάνουν την υπέρβαση, να τον στηρίξουν ώστε από την πίσω πόρτα να βρεθούν στη στρούγκα της ενσωμάτωσης.
Είναι φανερό, ότι οι δυνάμεις του δικομματισμού και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι καταλαβαίνουν ότι η ολομέτωπη επίθεση του καπιταλισμού και με δεδομένη τη δράση των κομμουνιστών μέσα στο κίνημα, δημιουργεί και θα δημιουργήσει αντίρροπες κοινωνικές δυνάμεις αντίστασης στην αρχή, ανατροπής στη συνέχεια. Στο μικρόκοσμο της Χίου οι διαχειριστές τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχουν σοβαρό πρόβλημα, αφού χρόνια τώρα δεν κατόρθωσαν να επιλύσουν ένα σοβαρό πρόβλημα και συν τοις άλλοις έχουν φορτώσει στην πλάτη του λαού υπέρογκα βάρη. Τους χρειάζονται λοιπόν διακαώς, συστημικές λύσεις που και το παλιό θα φτιασιδώνουν και ψηφοφόρους θα εγκλωβίζουν. Αυτό επιχειρεί ο κ. Κοτσακάς και γι αυτό ξεκίνησε να παρουσιαστεί με τη ρήτρα ως “οικουμενικός” και κατέληξε στο όσοι πιστοί προσέλθετε, θυμίζοντας την ευαγγελική ρήση “πριν αλέκτωρ φωνήσαι”. Αν όμως ήθελε να προσφέρει πραγματικά πολιτικές υπηρεσίες σ’ αυτόν τον τόπο, θα έπρεπε να πει.
Καταδικάζω τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που παρακρατούν βεβαιωμένους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν τους αποδίδουν.
Καταδικάζω τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γιατί χρόνια τώρα δίνουν ψίχουλα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την τοπική αυτοδιοίκηση που δεν ξεπερνούν το 3%.
Καταδικάζω τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γιατί με το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισαν και ψηφίζουν για την τοπική αυτοδιοίκηση, την έχουν μετατρέψει σε έναν στυγνό επιχειρηματία που  με τις αντίστοιχες δημοτικές αρχές, φορολογεί ασύστολα τους δημότες.
Καταδικάζω τους δημοτικούς άρχοντες της Χίου που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, γιατί λειτούργησαν  ως φοροεισπράχτορες, γιατί επέβαλαν υπέρογκα τέλη, γιατί εκποιούν σε ιδιώτες δημοτικές υπηρεσίες ή δημόσια αγαθά.
Καταδικάζω το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ γιατί με την πολιτική τους εξαθλιώνουν το λαό μας, αλυσοδένουν τη χώρα μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τους καταδικάζω γιατί υπονομεύουν την ανάπτυξη του τόπου με βάση τις ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου, επιβάλλοντας την ανάπτυξη στη βάση των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Καταδικάζω όλες τις πολιτικές που περιθωριοποιούν τον εργαζόμενο άνθρωπο, που τον φτηναίνουν ως εργατική δύναμη, καταδικάζω τον επεκτατισμό των ΗΠΑ και της ΕΕ, που οικοδομούν ένα κόσμο της ανέχειας, της εξαθλίωσης, του τρόμου και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Είναι σαφές ότι αυτός ο πολιτικός λόγος είναι ξένος προς ό,τι υπηρέτησε και υπηρετεί ο κ. Κοτσακάς. Το ότι με σοβαρότητα και ήθος, σε σχέση με άλλους, υπηρέτησε και υπηρετεί το κατεστημένο  εμείς δεν το αρνούμαστε.
Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι ο λαός μας πρέπει να οξύνει τα πολιτικά του κριτήρια με βάση το ποια ταξικά συμφέροντα εξυπηρετεί το κάθε πολιτικό πρόσωπο και όχι το πόσο σοβαρό ή ηθικό είναι, έννοια που στον καπιταλισμό έχει κι αυτή συγκεκριμένα όρια, γιατί στην προσωπική σου ζωή μπορεί να είσαι ηθικός αλλά στην πολιτική να στηρίζεις μέτρα που απάδουν παρασάγγες από την ηθική.
Γι αυτό ο κ. Κοτσακάς δε θέλει και δεν μπορεί να σηκώσει μπαϊράκι ενάντια στα προβλήματα που δημιουργούν οι κυβερνήσεις ως διαχειριστές του καπιταλισμού και στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Διακονεί μια πολιτική διαχείριση που εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα από τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ, ίσως με λιγότερα ακραία φαινόμενα που ξεφεύγουν από τα όρια της αστικής χρηστότητος. Με άλλα λόγια θέλει να αντικαταστήσει έναν extreme Μεννή, με έναν νηφάλιο τεχνοκράτη με σοβαρότητα και “οικουμενική” στήριξη που και φόρους και τέλη θα βάζει, και υπηρεσίες με νομιμότητα θα παραδίδει σε ιδιώτες, και την ανταποδοτικότητα στα έργα θα διευρύνει και τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης θα προωθεί και τα προγράμματα μερικής απασχόλησης θα εφαρμόζει και τους κοινωνικούς κραδασμούς θα μειώνει. Αρκεί όλα αυτά να γίνονται με τρόπους “αέρινους” όπως γράφει και ο Καρυωτάκης που δε θα προκαλούν.
Ενδεχομένως οι κατεστημένες κομματικές δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο δήμο της Χίου να έχουν ανάγκη από μια τέτοια εναλλαγή. Πολύ πιθανόν διάφοροι παραπληρωματικοί χώροι του ΠΑΣΟΚ να θέλγονται από την προοπτική ενός δημοτικού θώκου. Είναι λογικό λοιπόν να ενδιαφέρονται για τέτοια παιχνίδια. Το ΚΚΕ, τα μέλη του ,  οι οπαδοί του και οι συνειδητοί ψηφοφόροι του- εξαιρούνται δηλαδή κάποιοι με σημαίες ευκαιρίας- αρνούνται να συμμετέχουν στο στημένο σκηνικό γι αυτό και το καταδικάζουν.
Φυσικά το όλο μεγαλεπήβολο εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο και για τον ίδιο τον κ. Κοτσακά αφού τα συντροφικά μαχαιρώματα που απαιτούν την κεφαλή του “επί πίνακι”, υπερκαλύπτουν κατά πολύ τους κόλακες της αυλής του.
Το ζήτημα είναι ότι  πέραν των σχεδίων που απεργάζεται ο δικομματισμός, ο λαός της Χίου δεν έχει να περιμένει τίποτε από μια ρετουσαρισμένη λύση του κατεστημένου. Δεν έχει ανάγκη από πολιτικούς  καθωσπρεπισμούς και μεγάλα λόγια. Έχει ανάγκη από έργα, που για να γίνουν πραγματικότητα χρειάζεται η σύγκρουση με τις πολιτικές που ακολουθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό δεν προκύπτει ως αποκύημα μιας λογικής “επαναστατικής γυμναστικής”, αλλά ως παράγωγο της γνώσης της αναγκαιότητας, που αποδεικνύει ότι δεν είναι δυνατόν, αυτοί που ευθύνονται για τα σημερινά δεινά, που έχουν ψηφίσει όλο το αντιδραστικό οπλοστάσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, να αποτελούν τη λύση των προβλημάτων μας.
Γι αυτό απαιτείται μια διευρυμένη, πλατιά αγωνιστική συσπείρωση από ανθρώπους που έχουν βγει μέσα από το μαζικό κίνημα , από  ανθρώπους που έχουν βρεθεί πλάι πλάι στους αγώνες με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους εργατοϋπαλλήλους, τους εκπαιδευτικούς, τους νεολαίους, από προσωπικότητες που στη σημερινή πολιτική στέγνια κρατούν την αξιοπρέπεια τους, από ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη και  εφ’ όλης της ύλης και για τα τοπικά και για τα γενικά, από ανθρώπους που κουβαλούν το νέο όχι γιατί απαραίτητα είναι ηλικιακά νέοι, αλλά γιατί πρεσβεύουν το ιστορικά νέο που αντιπαλεύει και καταργεί όσα ρυτιδώνουν τη ζωή μας, που αγωνίζονται για να πάψει η πρώτη παραγωγική δύναμη, ο άνθρωπος, να είναι εμπόρευμα, που θέλουν να αγωνιστούν για να ηττηθεί ο δικομματισμός και οι συνοδοιπόροι του, για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για το λαϊκό κίνημα όχι μόνο στον τόπο μας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Το ΚΚΕ θεωρώντας ότι υπάρχει αυτή η “μαγιά” θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ευοδωθεί μια τέτοια συμμαχία σε πείσμα όλων όσων καλλιεργούν το μεσσιανισμό σε ξαναζεσταμένη έκδοση.

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠυροσβεστική Υπηρεσία Χίου: προστασία και προετοιμασία για τους σεισμούς
Επόμενο άρθροΠρόσφατοι σεισμοί