Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Κλειδού, όπως λέμε…Μαρούσι;, μια μέρα εργασίας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κλειδού

Κλειδού, όπως λέμε…Μαρούσι;, μια μέρα εργασίας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κλειδού

24


Κλειδού, όπως λέμε…Μαρούσι;Το Μαρούσι ήταν ένα υπέροχο μέρος, μέσα στα δάση, εξ’ ού και το όνομα Παράδεισος Αμαρουσίου. Το πρόλαβα. Μέσα σε 30 χρόνια έγινε μια τσιμεντούπολη σαν τους Αμπελόκηπους (άλλη τραγική ιστορία κι αυτή). Όταν ξεκινά το κακό δεν το καταλαβαίνεις. Γίνεται αργά, αλλά σταθερά. Αφοσιωμένος στην καθημερινότητά σου, παίρνεις κάτι μηνύματα, αλλά δεν έχεις το χρόνο, ή δεν φαντάζεσαι το μέγεθος του κακού.
Η αντίστροφη μέτρηση για την Κλειδού έχει αρχίσει εδώ και καιρό. Κάποιοι ανησυχούν, κάποιοι αντιδρούν, κάποιοι εφησυχάζουν, κάποιοι επιδεινώνουν το κακό. Είναι ένα έργο που το έχω ξαναδεί και γνωρίζω το τέλος του.
Επιτρέψτε μου να αφήσω τα μικρά παιδιά να μιλήσουν.
Τα παιδιά που περπάτησαν στο μονοπάτι προς την πηγή με τα προγράμματα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κι έγραψαν  έπειτα τις εντυπώσεις τους, ιστορημένες με δέντρα, πουλιά, λουλούδια και ποταμάκια.

“Πήγαμε με το σχολείο εκδρομή στην Κλειδού. Είδα πάρα πολλά πράγματα και ωραία. Μου άρεσε πολύ αυτή η βόλτα και δεν θα την ξεχάσω ποτέ” (Μιχαήλ Κ.)
“Ένιωσα υπέροχα και θα ήθελα να ξαναπάμε”( Παρασκευή Μ.)
“Η τσικουδιά μου είπε να με αφήσετε να ζήσω και άλλο για να έχετε τροφή. Το νερό μου είπε να μην καίμε τα δάση. Το ποτάμι μου είπε να μην του ρίχνουμε σκουπίδια”
“Με εντυπωσίασε και όταν πήγαμε στην πηγή ήπιαμε νερό από την πηγή”(Μαρκέλλα Μ)
“Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν που δεν υπήρχαν δασοφύλακες”
“Από μικρή μου άρεσε να σκαρφαλώνω στα βουνά και να περπατάω και τώρα αυτό το όνειρο έγινε πραγματικό”(Μαρία Α.)
“Άκουσα τα πουλιά να κελαηδούν και να φτιάχνουν ένα ωραίο τραγούδι”( Σωτηρία Μ.)
 ” Εντύπωση μου έκανε η γέρικη ελιά που προσπαθεί να ξαναζήσει”( Σέβη Κ.) “Μου άρεσε ένα λουλούδι που έμοιαζε σαν καμπανούλα και ήταν μωβ” (Άννα).
“Στο δάσος μου άρεσαν τα δέντρα που τα είχα δει για πρώτη φορά”.
 “Μου έκανε εντύπωση που οι άνθρωποι πετούσαν τόσα πολλά σκουπίδια” “Μου άρεσε που είδα ένα βατραχάκι”.
 “Με λίγα λόγια περάσαμε ΤΕΛΕΙΑ!”(Κορνηλία Π.)
“Εντυπώσεις πολλές και οι σχέσεις με τη φύση γίνονται πιο δυνατές. Αυτό έπρεπε να γίνεται πιο συχνά. Γνωρίζουμε καινούργια τοπία και περισσότερα για τη φύση”“Εγώ κουράστηκα, αλλά χαλάλι”  “Εμένα μου άρεσε η αρμονία της φύσης, τα ρυάκια, το κελάηδημα των πουλιών. Αυτό που δε μου άρεσε ήταν η ακαταστασία που είχαν δημιουργήσει οι άνθρωποι. Καμένα δέντρα, πεταμένα σκουπίδια.” (Δέσποινα Π.)
“Είναι φρικτό να βλέπουμε τη λιγοστή φύση του νησιού μας  να χάνεται. Ας προστατέψουμε λοιπόν όση έχει μείνει και να μην αφήσουμε να την κάνουν ότι θέλουν. Γι αυτό έχουμε και το ΚΠΕ για να την προστατέψει από κάθε ανόητο άνθρωπο που θέλει να χαλάσει τα χωράφια της Χίου…Πιο πολύ μου άρεσε  η φύση αλλά το κακό είναι ότι αυτό το τοπίο καταστρέφεται και οι άνθρωποι δε σοβαρεύονται”.
 Μια δασκάλα σημειώνει: ” Ένας μαθητής ο οποίος αρνείται να γράψει στο σπίτι τις εργασίες του, τώρα σ’ αυτόν τον περίπατο με κυνηγούσε να του πω την ονομασία των φυτών για να τα γράψει”
“Ελπίζω να ξαναπάμε” (Ευαγόρας)

Κι εγώ ελπίζω να ξαναπάτε Ευαγόρα. Και ελπίζω ακόμα, όταν ξαναπάτε, να είναι εκεί το δάσος.


Φρόσω Χατόγλου
(νηπιαγωγός, συγγραφέας-
γραμματέας του Κέντρου Περιβαλλονικής
Εκπαίδευσης Ομηρούπολης)


Κλειδού 24 Οκτωβρίου 2005 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά στην περιοχή του Χαλκειούς
Επόμενο άρθρο“Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος” – παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος