Αρχική Νέα Τοπικά 1η Ημερίδα για της Νησιωτικές και Παράκτιες περιοχές- τοποθέτηση Ελπίδας Τσουρή

1η Ημερίδα για της Νησιωτικές και Παράκτιες περιοχές- τοποθέτηση Ελπίδας Τσουρή

10


Την Τετάρτη, 19.10.2005 η βουλευτής Νομού Χίου Ελπίδα Τσουρή εκπροσώπησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως υπεύθυνη του τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας, στην 1η Ημερίδα για τις Νησιωτικές και Παράκτιες Περιοχές που διεξήγαγαν ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Η βουλευτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας και μεταξύ τους, δεν είναι μόνο μια ουσιαστική ανάγκη των τοπικών οικονομιών, αποτελεί και μια απαραίτητη συνθήκη για τη ζωή των μονίμων κατοίκων στα νησιά. Έχει πολύ περισσότερο τη διάσταση μιας σοβαρής προϋπόθεσης, προκειμένου να συγκρατηθεί η ζωή του νησιωτικού πληθυσμού στο αρχιπέλαγος.


Επιπλέον, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αναπτυξιακή στρατηγική, περιφερειακή ανάπτυξη και πολύ περισσότερο για νησιωτική πολιτική, αν δεν διασφαλίζονται οι μεταφορικές ανάγκες και δεν προσφέρονται οι αντίστοιχες υπηρεσίες.


Υπογράμμισε, ότι υποχρέωση της Πολιτείας αποτελεί η διασφάλιση όλων εκείνων των αναγκαίων και ικανών συνθηκών, ώστε, η ακτοπλοΐα να αναπτύξει υγιή ανταγωνισμό για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και για πραγματοποίηση νέων επενδύσεων.


Προσέθεσε, ότι βασική θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην άμεση λήψη μέτρων για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση του στόλου της ακτοπλοΐας, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά που καλύπτουν τις λεγόμενες άγονες γραμμές.


Όσοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο χώρο της ακτοπλοΐας, πρέπει να αφήσουν οριστικά πίσω τις λογικές του εύκολου και βραχυπρόθεσμου κέρδους, λογικές συμπίεσης του κόστους σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών, λογικές που πηγάζουν από μονοπωλιακές καταστάσεις άλλων εποχών. Πρέπει να επενδύσουν τολμηρά σε σύγχρονα πλοία, ταχύτερα δρομολόγια, ποιοτικές και σύγχρονες υπηρεσίες.


Ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, η Ελπίδα Τσουρή σημείωσε, ότι θα πρέπει να δούμε το πώς και με ποιους κανόνες θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η Πολιτεία, η Αυτοδιοίκηση, ο επιχειρηματικός κόσμος θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά, αλλά και να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που θα προκύψουν.


Τέλος, για τις λιμενικές υποδομές, η βουλευτής επισήμανε, ότι: “Πράγματι, η Ελλάδα επικέντρωσε τις προσπάθειες της και το μεγαλύτερο, ποσοστιαία, μέρος των δαπανών της για την ανάπτυξη του οδικού δικτύου της χώρας, το οποίο, με βάση και τα τελευταία μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, αποκτά μια πληρότητα αρκετά ικανοποιητική. Έχοντας υπόψη τη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μεταφορές, που βάζει κυρίαρχο στόχο την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών, κυρίως με περιβαλλοντικά, ήπια μέσα, τραίνο και πλοίο, και της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων γίνεται πλέον φανερό, ότι το βάρος των επενδύσεων (4ο Κ.Π.Σ. και Π.Δ.Ε.) για το άμεσο μέλλον πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη ενός ικανοποιητικού δικτύου λιμένων, που θα διασφαλίζει, αφενός τις επιταγές της ΕΕ για τις θαλάσσιες μεταφορές και αφετέρου την ασφαλή και απρόσκοπτη διασύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με την ενδοχώρα”.

Από το Γραφείο Τύπου της Ελπίδας Τσουρή

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά στην περιοχή του Χαλκειούς
Επόμενο άρθρο“Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος” – παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος