Αρχική Νέα Τοπικά Υπόμνημα από “Παρόν & Μέλλον” για τις Λαϊκές Πολυκατοικίες Χριστού

Υπόμνημα από “Παρόν & Μέλλον” για τις Λαϊκές Πολυκατοικίες Χριστού

4

Ο επικεφαλής του νομαρχιακού συνδυασμού “Χίος Παρόν & Μέλλον”, Γιάννης Γαϊσίδης, απέστειλε προς τους υφυπουργούς Υγείας κ. Γεώργιο Κωνσταντόπουλο και Απασχόλησης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο, καθώς και στον πρόεδρο του ΟΕΚ κ. Άγγελο Οικονομόπουλο, υπόμνημα με προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος των Λαϊκών Κατοικιών.
Στο υπόμνημά του ο Γιάννης Γαϊσίδης ζητάει ριζική λύση στο πρόβλημα με τρόπο που να είναι κοινά αποδεκτός από όλους και κυρίως από τους κατοίκους των λαϊκών κατοικιών.
Ο Γιάννης Γαϊσίδης εκθέτει μια σειρά από λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι αρνούνται να αποδεχτούν τη λύση να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέχρι να ανακατασκευαστούν οι υφιστάμενες και προτείνει να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες για την ανέγερση νέων κατοικιών στο παραχωρηθέν από το δήμο Χίου οικόπεδο των 20 στρεμμάτων. Μετά το πέρας της κατασκευής να μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των οικογενειών που σήμερα στεγάζονται στις κατοικίες του Χριστού Βαρβασίου και να αρχίσει ο ΟΕΚ την ανακατασκευή τους. Προτείνει επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα να συμπληρωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων κατοικιών με την κατασκευή τους από τον ιδιωτικό τομέα, στα πλαίσια της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, ώστε οι υφιστάμενες να παραχωρηθούν στο σύνολό τους στον ΟΕΚ για να ανακατασκευαστούν και έτσι ο ΟΕΚ  να έχει όφελος αποδίδοντας αυτές στους δικούς του δικαιούχους. Παράλληλα ο Γιάννης Γαϊσίδης ζητάει να εξεταστεί και η περίπτωση να χρηματοδοτηθεί η Νομαρχία για την αγορά επί πλέον έκτασης ώστε να δοθεί η δυνατότητα να κατασκευαστούν στο σύνολό τους οι νέες κατοικίες και ακολούθως να αρχίσει η ανακατασκευή των παλιών από τον ΟΕΚ.ΠΡΟΣ: 1. Κύριο Γεώργιο Κωνσταντόπουλο
   Υφυπουργό Υγείας
   & Κοινωνικής  Αλληλεγγύης
   
  2. Κύριο Γεράσιμο Γιακουμάτο
   Υφυπουργό Απασχόλησης &
   Κοιν. Προστασίας
  
ΚΟΙΝ.:  1.  Άγγελο Οικονομόπουλο
   Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΕΚ


ΑΠΟ: Γιάννη Γαϊσίδη
  Επικεφαλής του Νομαρχιακού
  Συνδυασμού
  “Χίος Παρόν & Μέλλον”
  Κιν.: 6947941109


Χίος, 25 Οκτωβρίου 2005  


Θέμα: “Λαϊκές Κατοικίες Χίου”


Όπως ήδη γνωρίζετε, το πρόβλημα  των λαϊκών κατοικιών, στην περιοχή Χριστού Βαρβασίου  της Χίου, είναι ένα από τα σημαντικότερα  που απασχολούν τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας.
Οι πρόσφατοι σεισμοί, που έπληξαν την περιοχή μας, έφεραν και πάλι στο προσκήνιο το πρόβλημα, εξ αιτίας του δικαιολογημένου φόβου που αισθάνθηκαν οι διαμένοντες στις κατοικίες, κάτι το οποίο προβλήθηκε και από τα αθηναϊκά κανάλια.
 Δυστυχώς, μετά την κινητικότητα που παρουσιάστηκε το τελευταίο καλοκαίρι (συσκέψεις στα υπουργεία, ΟΕΚ,  επίσκεψη του προέδρου και κλιμακίου του ΟΕΚ στη Χίο κ.ά), φαίνεται ότι το πρόβλημα οδηγείται σε ακινησία και υπάρχει διάχυτη η αντίληψη στους κατοίκους των λαϊκών κατοικιών, ότι η “ιστορία επαναλαμβάνεται”, αφού επί σειρά ετών υπήρξαν προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Θα πρέπει λοιπόν η σημερινή Κυβέρνηση να δώσει ριζική λύση στο πρόβλημα, επιλέγοντας τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο, ο οποίος θα είναι κοινά αποδεκτός από όλους, κυρίως δε από τους κατοικούντες στις λαϊκές κατοικίες. Η λύση θα πρέπει να προκύψει λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κάτοικοι της περιοχής αρνούνται επίμονα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έστω κι αν η πρόταση για την επιδότηση του ενοικίου τους σε άλλα σπίτια, μέχρι την οριστική ανακατασκευή των υφισταμένων κατοικιών,  είναι πράγματι βελτιωμένη σε σχέση με αυτή που είχε κατατεθεί στο παρελθόν. Αν αποκλείσουμε την περίπτωση της βίαιης απομάκρυνσής τους από τις κατοικίες, και βεβαίως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι αδύνατον να συμβεί στην εποχή μας, οι άνθρωποι αυτοί έχουν αντικειμενικούς λόγους να αρνούνται να απομακρυνθούν. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ιδού μερικοί:
1. Οι σημερινοί κάτοικοι είναι πολύ χαμηλών εισοδημάτων (των 200 ή 300 ευρώ το μήνα) και επομένως δεν μπορούν να αντέξουν τα σημερινά ενοίκια της Χίου, όσο κι αν η επιδότηση είναι σημαντική.
2. Πολλοί από αυτούς είναι άρρωστοι και ανήμποροι να αναζητήσουν νέα σπίτια και να μεταφερθούν σ’ αυτά.
3. Σήμερα στη Χίο δεν υπάρχουν 70 ή 80 διαμερίσματα στην ελεύθερη αγορά για να ενοικιαστούν και μάλιστα για δύο ή τρία χρόνια.
4. Είναι βέβαιο ότι, όταν θα αρχίσει θα ζήτηση νέων διαμερισμάτων προς ενοικίαση οι τιμές των ενοικίων θα εκτοξευθούν σε μεγάλα ύψη και τούτο θα περιπλέξει περαιτέρω το πρόβλημα.
5. Για να αρχίσουν οι εργασίες ανακατασκευής των λαϊκών κατοικιών θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί όλοι οι σημερινοί διαμένοντες, κάτι το οποίο θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα και πιθανότατα δε θα επιτευχθεί ποτέ.
6. Η λύση της εκ περιτροπής (μία – μία) ανακατασκευής των κατοικιών επίσης δε φαίνεται να συναντάει τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων, αφού θα δημιουργήσει, και ήδη δημιουργεί, σοβαρά προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις, επί του ποια πολυκατοικία θα κατασκευαστεί πρώτη και ποια τελευταία.
Επομένως η περίπτωση της ανακατασκευής των υφισταμένων κατοικιών φαίνεται να συναντάει σημαντικά προβλήματα, τα οποία πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να υπερπηδηθούν και το πρόβλημα θα παραμένει άλυτο, με σημαντικότατο  κοινωνικό κόστος. Ακόμη δε χειρότερο θα ήταν να εγκαταλειφθεί η όλη προσπάθεια με τη δικαιολογία ότι “αφού οι κάτοικοι δεν εκκενώνουν τις κατοικίες, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει και επομένως αναστέλλουμε κάθε προσπάθεια ανεύρεσης λύσης”, πολύ δε περισσότερο όταν διαφαίνεται τελικά λύση, αρκεί να μην υπάρξει εμμονή στην άμεση ανακατασκευή των κατοικιών.
Σας θυμίζω ότι ο Δήμος Χίου ήδη έχει παραχωρήσει, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έκταση 20 στρεμμάτων για την ανέγερση νέων λαϊκών κατοικιών σε περιοχή κοντά στην πόλη της Χίου. Επομένως, στην έκταση αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει η ανέγερση ενός αριθμού νέων κατοικιών από τον ΟΕΚ (πιθανώς 40 ή 50). Σημειωτέον ότι από τις 130 υφιστάμενες κατοικίες οι 27 είναι του ΟΕΚ και οι υπόλοιπες της τότε Πρόνοιας.  Όταν οι κατοικίες αυτές ολοκληρωθούν, θα μπορέσουν να στεγάσουν αντίστοιχο αριθμό δικαιούχων της περιοχής των σημερινών λαϊκών κατοικιών, με αποτέλεσμα την εκκένωση σημαντικού μέρους τους. Θα πρέπει δε να γνωρίζετε ότι σήμερα στις λαϊκές κατοικίες δε διαμένουν άνω των 65 οικογενειών. Μετά την εκκένωση οι παλιές κατοικίες παραχωρούνται στον ΟΕΚ, ο οποίος αναλαμβάνει την ανακατασκευή τους,  ολοκληρώνει τις εργασίες του και μπορεί να έχει πλέον στη διάθεσή άλλες 100 με 120 νέες κατοικίες για να δώσει στους δικαιούχους του.
Έτσι τελικά θα υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός νέων κατοικιών και μάλιστα σημαντικά μεγαλύτερος του απαιτούμενου για τη στέγαση των σημερινών κατοικούντων, κάτι το οποίο αποτελεί και το αντισταθμιστικό όφελος του ΟΕΚ.
Το πρόγραμμα αποκατάστασης των κατοίκων θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο ολοκληρωμένο, αν εξ αρχής υπάρξει η δυνατότητα κατασκευής του συνόλου των απαιτούμενων κατοικιών, συμπληρώνοντας τον αριθμό τους με αγορά διαμερισμάτων από ιδιώτες, μετά από σχετική προκήρυξη, στα πλαίσια της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ή ακόμη με την αγορά επιπλέον εκτάσεως από τη Νομαρχία, με κατάλληλη χρηματοδότησή της,  ώστε να χτιστεί εξ αρχής ο απαιτούμενος αριθμός και ο ΟΕΚ να έχει κατόπιν το πλήρες όφελος από την ανακατασκευή των παλιών, δίνοντας αυτές στους δικούς του δικαιούχους.
Το πρόβλημα των λαϊκών κατοικιών του Χριστού Βαρβασίου της Χίου, το συντομότερο δυνατόν πρέπει να βρει τη λύση του. Μια λύση ρεαλιστική και εφικτή, που να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους του προβλήματος και προπάντων να είναι αποδεκτή από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, που δεν είναι άλλοι από τους διαμένοντες στις  κατοικίες. Είναι δε ντροπή για την Ελλάδα του 2005 να μη μπορεί να επιλύσει τέτοιας φύσεως προβλήματα με γρήγορο και  ριζικό τρόπο. Είμαστε βέβαιοι ότι από την πλευρά σας θα εξαντλήσετε κάθε μέσο που διαθέτετε προς την κατεύθυνση αυτή.
 Με τιμή
 
 ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΣΙΔΗΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑσφάλεια δεδομένων: Παραπλανητικά email δήθεν από την Alpha Bank
Επόμενο άρθροΙακώβος Μπριλής: Επτά πικρές αλήθειες στην παιδεία