Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος 14 χιλιάδες οικογένειες παίρνουν το νησιώτικο μέρισμα- σήμερα κλείνει η πλατφόρμα

14 χιλιάδες οικογένειες παίρνουν το νησιώτικο μέρισμα- σήμερα κλείνει η πλατφόρμα

199

Μέχρι και σήμερα 27 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (https://www.koinonikomerisma.gr/aegean-islands ) για τις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα των μόνιμων κατοίκων των 27 νησιών του Αιγαίου που καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ από 1 Ιανουαρίου 2018.
Μέχρι χτες είχαν κατατεθεί 30.529 αιτήσεις από τους οποίες εγκρίθηκαν οι 13.703 με μέσο όρο χρημάτων που τους αναλογούν να είναι 1090,21 ευρώ.
Οι λογαριασμοί που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι θα πιστωθούν την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου
Δεν αφορά το κοινωνικό μέρισμα τους κατοίκους των νησιών Λέσβου Χίου Σάμου Κω και Λέρου όπου διατηρούνται οι μειωμένοι συντελεστές μέχρι 30 Ιουνίου του 2018, αλλά και Καλύμνου που τελευταία στιγμή στη βουλή ανακοινώθηκε ότι διατηρεί για έξι μήνες τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ .
Τα νησιά που δικαιούνται το μέρισμα είναι από το Βόρειο Αιγαίο, Αγιος Ευστράτιος, Λήμνος, Ικαρία, Φούρνοι, Οινούσσες, Ψαρά, και Σαμοθράκη όπως και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου Αγαθονήσι, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γυαλί, Κάσος, Καστελόριζο, Κιναρος, Λεβιθα, Λειψοί, Μάραθος, Νίμος, Νίσυρος, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Χάλκη, Ψέριμος που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 έχουν πληθυσμό συνολικά 40.000 μόνιμους κατοίκους .
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα με την οποία παρατείνεται έως 30.06.2018 η εφαρμογή των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν και σήμερα, η απώλεια εσόδων για το οικονομικό έτος 2018, που καταγράφεται στον προϋπολογισμό είναι ύψους 16 εκατ. ευρώ περίπου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr