Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ιάπωνες μετακινούν ανθρώπους με τηλεχειριστήριο!, του Τάσου Σαραντή

Ιάπωνες μετακινούν ανθρώπους με τηλεχειριστήριο!, του Τάσου Σαραντή

9

 
Βρισκόμαστε κοντά στη μέρα που η ανάπτυξη “ακραίων” τεχνολογιών θα οδηγήσει στην απραξία τους συγγραφείς της επιστημονικής φαντασίας; Η τελευταία καινοτομία που ανέπτυξαν ιάπωνες ερευνητές καταδεικνύει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί. Πρόκειται για την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που επιτρέπει την μετακίνηση ανθρώπων με τηλεχειρισμό.

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε για διασυνδεδεμένους πιλότους που πετούν ευρισκόμενοι στο έδαφος μη επανδρωμένα αεροπλάνα με τηλεχειριστήριο και για στρατιώτες που με ανάλογο τρόπο καθοδηγούν ρομπότ στα πεδία των μαχών. Και ίσως να έχουμε ασχοληθεί με τα τηλεκατευθυνόμενα αυτοκίνητα – παιχνίδια.


Όμως η Nippon Telegraph &Telephone Corp. (ΝΤΤ), h μεγαλύτερη
εταιρεία τηλεφωνίας στην Ιαπωνία, ανέπτυξε ένα σύστημα τηλεχειρισμού για την μετακίνηση ανθρώπων, που, όπως η ίδια λεει, μπορεί να κάνει τα video games ρεαλιστικότερα. Το σύστημα αποτελείται από μια κονσόλα με ένα πηδάλιο, το γνωστό μας τζόιστικ, που κρατάει ο χειριστής και μία κάσκα που τοποθετείται στο κεφάλι.


Ρεύμα πολύ χαμηλής τάσης διοχετεύεται μέσω της κάσκας από το πίσω μέρος των αυτιών μέσα στο κεφάλι, είτε από αριστερά προς τα δεξιά, είτε από τα δεξιά προς τα αριστερά, ανάλογα με ποιο τρόπο κινεί το τζόιστικ ο χειριστής της κονσόλας που βρίσκεται σε μακρινή απόσταση. Τα πόδια του ανθρώπου που φοράει την κάσκα αρχίζουν να κινούνται προς την κατεύθυνση που επιθυμεί ο χειριστής της κονσόλας, ανεξάρτητα αν αυτός επιθυμεί να κινηθεί προς αντίθετη κατεύθυνση.


Η τεχνολογία αποκαλείται “γαλβανική προθαλαμιαία υποκίνηση” και ουσιαστικά προωθεί την ηλεκτρική ενέργεια στα λεπτά νεύρα που υπάρχουν μέσα στα αυτιά που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας. Αν και δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη εξήγηση για το πως οι άνθρωποι αλλάζουν κατεύθυνση όταν χτυπά η ηλεκτρική ενέργεια στα αυτιά τους, οι ερευνητές της ΝΤΤ λένε ότι μπορούν να κάνουν ένα άνθρωπο να περπατήσει κατά μήκος μιας ολόκληρης διαδρομής.


Οι έχοντες δοκιμάσει την εμπειρία αναφέρουν ότι αισθάνονταν μια γλυκιά αίσθηση παρόμοια με την κατανάλωση αλκοόλ ή σαν να ήταν υπό την επήρεια κάποιου αναισθητικού. Ηταν, λένε, σαν κάποιο αόρατο χέρι να έφτανε μέσα στον εγκέφαλό τους. Πρόκειται για κάποια αίσθηση ανώδυνη , αλλά δραματική, συμπληρώνουν.


Στο παρελθόν, πολλοί ερευνητές σε ολόκληροι τον κόσμο έχουν απασχοληθεί με τη χρησιμοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη ισορροπία. Ο Τζέιμς Κόλινς, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, έχει χρησιμοποιήσει ανάλογη τεχνολογία για να αποτρέψει ηλικιωμένους ανθρώπους από πτώσεις και για να βοηθήσει ανθρώπους με εξασθενημένη αίσθηση τις ισορροπίας. Αλλά θεωρεί ότι η τεχνική ταιριάζει καλύτερα για τα παιχνίδια και την ψυχαγωγία. “Θα μπορούμε να αισθανόμαστε  πιο ολοκληρωμένα τις παραισθήσεις που μπορούν να δημιουργηθούν ως τμήμα της εικονικής πραγματικότητας” λεει.


Πράγματι, η ΝΤΤ, αν και δεν έχει σχέδια για την εμπορική αξιοποίηση του συστήματος, λεει ότι το μπορεί να αξιοποιηθεί σε video game ή για τηλεκατευθυνόμενους γύρους ανθρώπων σε πάρκα διασκέδασης! Κι ακόμη, αν η αίσθηση της μετακίνησης συνδεθεί με ήχο, τότε οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλάβουν πως λειτουργεί ένας χορευτής μπαλέτου ή ένας αθλητής που γυμνάζεται. Κι ακόμη, θα μπορούσε να διευκολύνει κάποιους ανθρώπους να αποφεύγουν διερχόμενα αυτοκίνητα, ή να κατευθύνει ένα διασώστη μέσα σε μια σκοτεινή σήραγγα.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 27/10/05

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιατηρούν το Casus Belli προς την Ελλάδα οι Τούρκοι
Επόμενο άρθροΑνάβαση στον Αγιο Μάρκο για τους ποδηλάτρες