Αρχική Ομογένεια Μήνυμα υφυπουργού Εξωτερικών για τους Ομογενείς

Μήνυμα υφυπουργού Εξωτερικών για τους Ομογενείς

9

Μήνυμα του
Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σκανδαλάκη
προς τους Απόδημους  Έλληνες
για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου


 Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,


         Ημέρα μνήμης η σημερινή και υπερηφάνειας. Ημέρα μνήμης αυτών που αγωνίστηκαν έως τον θάνατο, εμφορούμενοι από τα ίδια ιδανικά που αιώνες τώρα έχουν σφραγίσει την πορεία του έθνους μας: την αγάπη για την ελευθερία και την δέσμευση του λαού μας να αγωνιστεί για την υπεράσπισή της έως τον θάνατο. Ημέρα υπερηφάνειας, γιατί οι σύγχρονοι Έλληνες αποδείχτηκαν αντάξιοι της ηρωικής παράδοσης του λαού μας: χωρίς να δειλιάσουν μπρος στο άνισο του αγώνα αρνήθηκαν να υποτάξουν το φρόνημά τους σε αυτό που επέτασσε η λογική και κατάφεραν ενωμένοι να πετύχουν το αδιανόητο.
         Η απότιση φόρου τιμής στους ηρωικούς εκείνους Έλληνες και στον μεγαλειώδη αγώνα που έδωσαν δεν αποτελεί απλώς εκπλήρωση του χρέους μας, χρέους των μεταγενέστερων απέναντι στους προγόνους. Οι εκδηλώσεις μνήμης, στις οποίες σήμερα συμμετέχουμε όλοι οι Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης, είναι κάτι παραπάνω από απλοί επετειακοί εορτασμοί τους οποίους πραγματοποιούμε από μια ξεπερασμένη αίσθηση καθήκοντος. Είναι πράξη επιβίωσης, διάσωσης του ιστορικού μας παρελθόντος από την λησμονιά και αφύπνισης της εθνικής μας συνείδησης. Οι Έλληνες της γενιάς του ’40 έπραξαν το χρέος τους, χωρίς να προσδοκούν ανταμοιβή, αφήνοντας, όμως, σε εμάς ιερή παρακαταθήκη: να αγωνιζόμαστε, ενωμένοι, οποιοδήποτε και αν είναι το τίμημα, όποιες και αν είναι οι θυσίες που απαιτούνται, για το καλό της πατρίδας μας.  Η συντήρηση στην εθνική μας μνήμη του μηνύματος του έπους του ’40 ταυτίζεται με την διατήρηση της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας, με την διατήρηση της ίδιας της υπόστασής μας ως έθνους.
         Ας συγκρατήσουμε, λοιπόν, το μήνυμα αυτό από την σημερινή εορτή βαθιά μες στις καρδιές μας κι ας σκύψουμε με σεβασμό μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής που επέδειξαν οι Έλληνες του ’40. Το παράδειγμά τους θα μας καθοδηγεί εσαεί.
      Με πατριωτικούς χαιρετισμούς


                                       Παναγιώτης Σκανδαλάκης
                                                             Υφυπουργός Εξωτερικών

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι προτάσεις για το πρόγραμμα προβολής συζητούνται στη ΝΕΤΠ, 31/10
Επόμενο άρθρο90 λεπτά αγωνίας για τη μεταφορά τραυματία από τη Βολισσό