Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ευρωβουλή: Ερώτηση Παπαδημούλη (ΣΥΝ) για τον υδράργυρο στο νερό

Ευρωβουλή: Ερώτηση Παπαδημούλη (ΣΥΝ) για τον υδράργυρο στο νερό

22

 

Ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με την ανίχνευση υδραργύρου στο πόσιμο νερό του δικτύου στη Χίο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
“Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Δημόσιας Σχολής Υγείας εντοπίστηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις υδραργύρου σε σημαντικό αριθμό γεωτρήσεων στο νησί της Χίου. Συγκεκριμένα από τις εννέα γεωτρήσεις από τις οποίες υδρεύεται η πόλη, στις επτά μετρήθηκαν τιμές υδραργύρου άνω του επιτρεπόμενου ορίου. Επιπρόσθετα, από έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας Χίου (27.9.2004) προκύπτει ότι σε 3 δείγματα προερχόμενα από το νερό του δικτύου, διαπιστώθηκαν τιμές 595, 710 και 815 χλωριούχων, οι οποίες υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο των 250 mg/lt. Με βάση πάλι την Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Χίου ανιχνεύτηκε υδράργυρος και στο πόσιμο νερό του δικτύου το Δήμου.
Επειδή σύμφωνα με την οδηγία 2000/60/ΕΚ θα πρέπει, όσον αφορά τα υπόγεια ύδατα, να εντοπίζεται και να αναστρέφεται κάθε ανοδική τάση συγκέντρωσης οιουδήποτε ρύπου και λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις της Επιτροπής σχετικά με την ανάγκη καθιέρωσης διαδικασιών για τη ρύθμιση της άντλησης γλυκού ύδατος και για την παρακολούθηση της ποσότητας και της ποιότητάς του, θα μπορούσε η Επιτροπή να με πληροφορήσει πώς προτίθεται να παρέμβει στις αρμόδιες ελληνικές αρχές προκειμένου αυτές να λάβουν μέτρα προς αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος; ΄Εχει η Ελλάδα μεταφέρει την προαναφερθείσα οδηγία στην οικεία έννομη τάξη και έχει λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την ορθή εφαρμογή της;”


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦωτιά στην Αγία Μαρκέλλα
Επόμενο άρθροΣυνεδριάζει τη Δευτέρα, 31/10, το Νομαρχιακό Συμβούλιο