Αρχική Νέα Τοπικά “Καθαρές” οι Οινούσες από τη γρίπη των πτηνών, επιβεβαιώνουν τα οριστικά αποτελέσματα

“Καθαρές” οι Οινούσες από τη γρίπη των πτηνών, επιβεβαιώνουν τα οριστικά αποτελέσματα

7

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ news.in.gr 

 

Δεν ήταν ο Η5Ν1
“Καθαρές” οι Οινούσες από τη γρίπη των πτηνών, επιβεβαιώνουν τα οριστικά αποτελέσματα


Αρνητικές για τον επικίνδυνο ιό Η5Ν1 είναι οι οριστικές εξετάσεις στις ύποπτες γαλοπούλες από τις Οινούσες Χίου, τόσο στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Αναφοράς στη Βρετανία όσο στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης.


Τα μέτρα του Σχεδίου Επείγουσας Επέμβασης που είχαν ληφθεί στη Χίο επί “υποψίας” του ιού (παρουσία ιού τύπου Η5) αίρονται από το Σάββαρο, καθώς η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΕΕ ενημέρωσε για τα αποτελέσματα τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου.


Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζεται πως “είναι αυτονόητο ότι εάν και όταν προκύψουν στο μέλλον παρόμοια κρούσματα, θα ληφθούν τα ίδια ακριβώς μέτρα. Υπάρχει δε επαρκής προετοιμασία για την αντιμετώπιση με επαγρύπνηση και ψυχραιμία του οποιουδήποτε ενδεχομένου. Πέραν των άλλων έχουν σταλεί στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δύο επιστολές του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκου (17 και 26 Οκτωβρίου) στις οποίες περιγράφονται και πάλι οι ενέργειες και η προετοιμασία που απαιτείται αν και όταν εμφανιστεί οποιοδήποτε κρούσμα”.
Το ιστορικό της γαλοπούλας


Η υπόθεση είχε ξεκινήσει στις 14 Οκτωβρίου όταν η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου κλήθηκε να διερευνήσει την αιτία εμφάνισης θανάτων σε οικόσιτη εκτροφή πουλερικών στις Οινούσσες.
Σε ένα από τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν υπήρξε θετική αντίδραση αντισωμάτων για ιό τύπου Η5 κατά την εξέταση από το Εργαστήριο Παθολογίας Πτηνών του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών. Ετσι και σύμφωνα με το Σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχίας Χίου έλαβε τα μέτρα που προβλέπει το Σχέδιο, δηλαδή επιτήρηση αποκλεισμού και απολύμανσης της εκτροφής.


Η γαλοπούλα όμως που βρέθηκε θετική δεν είχε μαρκαριστεί. Δείγμα για νέες εξετάσεις ελήφθη από… άλλο πτηνό στην ίδια εκτροφή και απεστάλη στο Εργαστήριο Παθολογίας Πτηνών του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης, που έχει οριστεί από την ΕΕ ως Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών. Εστάλη επίσης και στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών στο Ουέιμπριτζ της Βρετανίας. Οι εξετάσεις ήταν αρνητικές και στα δύο εργαστήρια.


Στις 22 Οκτωβρίου έγινε νέα κλινική εξέταση και λήψη παθολογικού υλικού, το οποίο απεστάλη εκ νέου στο Εθνικό και στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Αναφοράς.
Ο ορολογικός έλεγχος που διενεργήθηκε και στα δύο εργαστήρια σε όλα δείγματα αίματος αποδείχθηκε πάλι αρνητικός.


news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦωτιά στην Αγία Μαρκέλλα
Επόμενο άρθροΣυνεδριάζει τη Δευτέρα, 31/10, το Νομαρχιακό Συμβούλιο