Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη 100 συν… / Τα μυστικά του “κλαμπ” των υπεραιωνόβιων

100 συν… / Τα μυστικά του “κλαμπ” των υπεραιωνόβιων

17


 

 Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας και πως θα μπορούσαμε να μπούμε στο κλαμπ των υπεραιωνόβιων; Αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν κάποιους τρόπους που θα μπορούσαν να συντελέσουν στην υπέρτατη μακροζωία, ομολογούν ότι δεν έχουν ανακαλύψει τον κώδικα που μπορεί να παρατείνει τη ζωή στην ηλικία των 110 ετών και συν…

Με τον όρο υπεραιωνόβιοι οι επιστήμονες προσδιορίζουν τους ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 110 ετών. Σύμφωνα με την αμερικανική Ερευνητική Ομάδα Γεροντολογίας, σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν μόλις 68 υπεραιωνόβιοι.


Τον περασμένο μήνα απεβίωσαν ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά και ο πιο ηλικιωμένος στη Βρετανία. Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, η ολλανδή Χέντρικε βαν Άντελ Σίπερ, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 115 ετών και δύο μηνών ενάντια στην πρόβλεψη της ίδιας της μητέρας της ότι “αυτό το παιδί δεν έχει γίνει για να ζήσει”, δεδομένου ότι ζύγιζε μόλις ένα κιλό και 359 γραμμάρια όταν γεννήθηκε. Για την Σίπερ το μυστικό της μακροβιότητάς της ήταν μια ρέγκα την ημέρα και μια πορτοκαλάδα για τις βιταμίνες, όπως είχε δηλώσει στα 114α γενέθλιά της.


Ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος στα χρονικά ήταν η Τζιν Λούσι Κάλμεντ, η οποία απεβίωσε το 1997 σε ηλικία 122 ετών. Η ίδια απέδιδε την μακροβιότητά της στην καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού πόρτο. Από την άλλη η Αννα Μπερίσεβιτς από τη Λευκορωσία, ηλικίας 112 ετών, υμνεί τις αρετές των αγγουριών, του λίπους του χοιρινού κρέατος και της βότκας.


Στην Ιαπωνία ο Καμάτο Χόνγκο, που έζησε μέχρι την ηλικία των 116 ετών, συνιστούσε το πράσινο τσάι και ενός ποτηριού ενός τοπικού κρασιού. Σε ότι αφορά τη μεγαλύτερη επιζούσα της Βρετανίας, τη Λούσι Αμπριου που απεβίωσε σε ηλικία 113 ετών, προτιμούσε τις πιπερόριζες και ένα ποτήρι μπράντι.


Βέβαια, αν και τέτοιες αυτοσχέδιες συνταγές δεν γίνονται αποδεκτές από τους επιστήμονες ως το ελιξίριο της μακροζωίας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι οι προαναφερόμενοι ήταν μέλη μιας εξαιρετικά επίλεκτης λέσχης, αυτής των υπεραιωνόβιων.


Επί του παρόντος κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πως ένας άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε τέτοιες ακραίες ηλικίες. “Στον ακαδημαϊκό κόσμο επικρατεί αβεβαιότητα για το εάν υπάρχει κάτι  μοναδικό που να εξηγεί πως κάποιοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν πάνω απόν τα 90 και ιδιαίτερα πάνω από τα 100 χρόνια” λεει ο Ιαν Φιλπ, διευθυντής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης ηλικιωμένων στη Βρετανία.


Εντούτοις, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στην ηλικία των 100 αυτή την περίοδο. Μόνο στη Βρετανία, αυτή τη στιγμή ο αριθμός των αιωνόβιων υπολογίζεται περίπου σε 6.000! Κι όμως, εκατό χρόνια πριν ο αριθμός των αιωνόβιων ήταν ελάχιστος. “Τα αρχεία των προγενέστερων περιόδων είναι συχνά αναξιόπιστα και έτσι, δεν μπορούμε να είμαστε εξ ολοκλήρου βέβαιοι. Όμως, υπήρξαν άνθρωποι που έζησαν μέχρι την ηλικία των  80 και των 90 τουλάχιστον από την περίοδο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού” λεει ο Τομ Κίρκγουντ, ερευνητής στη γενετική και τη γήρανση.


Πάντως, η σημερινή καταγεγραμμένη  αύξηση των υπεραιωνόβιων  δημιουργεί τεράστια άλματα στην υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής στη Δύση, σε σχέση με τους προηγούμενους αιώνες. Στους ρωμαϊκούς χρόνους η μέση διάρκεια ζωής ήταν ακριβώς 22 χρόνια (κυρίως εξαιτίας του εξαιρετικά μεγάλου ποσοστού της θνησιμότητας των νηπίων), ενώ από το 1940 μέχρι σήμερα αιωρείται γύρω από την ηλικία των 65 ετών. Όπως και να έχει, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ηλικία επιβίωσης μέχρι τα 120 χρόνια είναι το απώτατο όριο, πέρα από την οποία το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς κάποια σοβαρή – και μέχρι σήμερα άγνωστη-  γενετική επέμβαση. Αλλωστε, η γενετική αποτελεί περίπου το 15% αυτού που καθορίζει τη διάρκεια της ζωής.


Σύμφωνα με τον Δρ Τζιμ Στόουν, από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, υπάρχουν τρεις τρόποι για να εξασφαλιστεί μια μακρύτερη διάρκεια ζωής: η γενετική επέμβαση για την οποία η επιστήμη έχει να διανύσει πολύ δρόμο, η επιλεκτική αναπαραγωγή που αποτελεί μακροπρόθεσμη προοπτική και ο θερμιδικός περιορισμός που μειώνει τη λήψη θερμίδων διατηρώντας τη λήψη θρεπτικών ουσιών. “Ο τελευταίος είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αυξηθεί η διάρκεια της ζωής” λεει ο Δρ Στόουν, “αλλά ένας άθλιος τρόπος για να ζούμε”.


 


Ρεκόρ αιωνόβιων στην Ιαπωνία


Το μεγαλύτερο αριθμό αιωνόβιων κατοίκων στην ιστορία της γνωρίζει η Ιαπωνία με 25.606 εκατοντάχρονους πολίτες. Πέρυσι η κυβέρνηση είχε καταγράψει 23.038 αιωνόβιους. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος ανά 5.000 είναι αιωνόβιος. Οι γυναίκες ζουν περισσότερο στην Ιαπωνία. Αντιπροσωπεύουν το 85% όλων των αιωνόβιων, δηλαδή 21.820 μεταξύ αυτών. Το νησί Οκινάβα της νότιας Ιαπωνίας έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό αιωνόβιων, συνολικά 2.142 άνδρες και 10.561 γυναίκες. Η Γιόνε Μιναγκάβα, 112 ετών, είναι η γηραιότερη γυναίκα στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ενώ ο Νιχίρο Τοκούντα από την πόλη Καγκοσίμα, στα 110, είναι ο γηραιότερος άνδρας. Και οι δυο τους κατοικούν στο νησί Κιούσου. Η Ιαπωνία που φημίζεται για την κουζίνα της και την ποιότητα της ιατρικής της περίθαλψης, βλέπει αύξηση του αιωνόβιου πληθυσμού της που το 1963 ήταν μόλις 153 άνθρωποι. Η δημογραφική αυτή εξέλιξη θέτει σοβαρά προβλήματα στη χώρα που κατέχει επίσης από τα μικρότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο και το συνταξιοδοτικό της σύστημα κλυδωνίζεται.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 29/10/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜετασεισμός 5 Ρίχτερ το πρωί
Επόμενο άρθροΑ’ τοπική κατηγορία: Ατρόμητη νίκη