Αρχική Μαστίχα Μαστίχα και στην… Αγγλία ανακάλυψε ο ΝΗΡΕΑΣ

Μαστίχα και στην… Αγγλία ανακάλυψε ο ΝΗΡΕΑΣ

45

 
Μα είναι δυνατόν;
Με αυτό το σχόλιο αντιμετωπίζουν οι μαστιχοπαραγωγοί την είδηση ότι ένα από τα επιχειρήματα της εταιρείας “Feedus”, θυγατρικής του ΝΗΡΕΑ, στην προσπάθεια κατοχύρωσης του ονόματος της μαστίχας στα βιομηχανικά της προϊόντα, είναι πως η μαστίχα δεν παράγεται μόνο στη Χίο!
Προϊόν με ονομασία προέλευσης που πρόσφατα εντάχθηκε μαζί με ένα ακόμη προϊόν από τη χώρα μας σε πρόγραμμα προβολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το μαστίχι είναι γνωστό πως όχι μόνο παράγεται στη Χίο αλλά ειδικότερα στα μαστιχοχώρια της Νότιας Χίου.
Αποτελεί έτσι θέμα εθνικού συμφέροντος το ζήτημα της αμφισβητησης της μοναδικότητας του προϊόντος, όπως επιχειρεί να πετύχει μια ιδιωτική εταιρεία για καθαρά εμπορικούς λόγους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα της την 1η Νοεμβρίου η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, στο έγγραφο που κατέθεσε η “Feedus”,προς την Επιτροπή σημάτων του υπουργείου Εμπορίου τονίζεται πως δεν θεωρεί ότι η χρήση της λέξης “μαστίχα” χωρίς να συνοδεύεται με εκφράσεις που τη συνδέουν με τη Χίο αντίκειται στην προστασία των καταχωρημένων ονομασιών προέλευσης.
Και αυτό διότι η “ονομασία μαστίχα θεωρείται κοινή και δεν χρησιμοποιείται ούτε παράγεται μόνο στη Χίο, αλλά και σε άλλες χώρες όπως την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Αγγλία, τις Κανάριους Νήσους και σε χώρες της τροπικής Αφρικής”!
Το γεγονός ότι η αντίδικος με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου εταιρεία έχει χιώτικες ρίζες προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη μεταξύ των Μαστιχοπαραγωγών.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τη Διοίκηση της ΕΜΧ, δεν θέλησαν να σχολιάσουν την πληροφορία μιας και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Να θυμίσουμε ότι η εξέταση της προσφυγής της εταιρείας “Feedus” εναντίον της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, σχετικά με την ανάκληση της προσωρινής εντολής απαγόρευσης της κυκλοφορίας της τσίχλας με την ονομασία “Xios*gr” πρόκειται να εκδικαστεί στις 16 Νοεμβρίου.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜετά από 15 χρόνια: έργο αποκατάστασης διαρροών σε λιμνοδεξαμενή Βικίου!
Επόμενο άρθροΣυναυλία με τη Χορωδία Τρίπολης