Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ευρωβουλή- Μαρία Κασσιώτου: παρέμβαση για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών

Ευρωβουλή- Μαρία Κασσιώτου: παρέμβαση για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών

10

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών και μέτρα διατήρησης της γλωσσικής πολυμορφίας και ιδιαίτερα των μετακινουμένων εντός της ΕΕ ευρωπαίων πολιτών


Την ανησυχία της  για την ελλιπή διαδικασία εκμάθησης της μητρικής γλώσσας από παιδιά υπηκόων των κρατών μελών που μετακινούνται και εγκαθίστανται σε άλλα κράτη – μέλη, εξέφρασε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου. Στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, η κ. Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι οι ελλείψεις που παρατηρούνται έχουν σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να ξεχνούν τη γλώσσα καταγωγής τους και παράλληλα και την  πολιτιστική τους ταυτότητα. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά άμεσα τους Έλληνες που διαμένουν στην Ευρώπη και οι οποίοι βλέπουν καθημερινά να μειώνονται οι δυνατότητες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.


“Η ΕΕ υποστηρίζει ότι θέλει να διατηρήσει τη γλωσσική πολυμορφία”, συνέχισε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, “αλλά σε αυτό δεν συμβάλλει η συντελούμενη γλωσσική αφομοίωση που υφίστανται παιδιά και νέοι με μητρική γλώσσα λιγότερο ομιλούμενη, από ευρωπαϊκές γλώσσες που χρησιμοποιούνται από πολλά εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ”.


Στο πλαίσιο αυτό η κ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στην γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας 77/ 486 του Συμβουλίου περί σχολικής φοιτήσεως των τέκνων των διακινούμενων εργαζομένων, καθώς και στην έγκριση δράσεων που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση του στόχου διατήρησης της γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας των μετακινουμένων εντός της ΕΕ.  Η ελληνική γλώσσα είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα πρέπει να υποστηριχθεί η διδασκαλία της.


“Η εκμάθηση γλωσσών και η γλωσσική ποικιλομορφία πρέπει να ενισχύεται καθημερινά”, τονίζει η κ. Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου “ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για την ελεύθερη μετακίνηση και εγκατάσταση στην ΕΕ και να αναπτυχθεί η ιδέα ότι κάθε ευρωπαίος πολίτης συντελεί στην κοινωνική ευημερία της περιοχής, της περιφέρειας, της χώρας του, έχοντας επάρκεια στη μητρική του γλώσσα και σε περισσότερες από μια ξένες γλώσσες”. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕυρωβουλή- Μαρία Κασσιώτου: Νέες θέσεις απασχόλησης σε αγροτικές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές
Επόμενο άρθροΜαστίχα και στην… Αγγλία ανακάλυψε ο ΝΗΡΕΑΣ