Αρχική Νέα Τοπικά Νεκροταφείο πλοίων κατάντησε η μαρίνα

Νεκροταφείο πλοίων κατάντησε η μαρίνα

16

 
Πριν 15 μέρες περίπου το ξύλινο σκάφος ΜΑΡΙΑ της εταιρείας ΜΗΝΙΩΤΗΣ βούλιαξε και ενώ εδώ και καιρό βρισκόταν παροπλισμένο στο χώρο της μαρίνας Χίου. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να το ανασύρει και σήμερα φαίνεται μόνο το κατάρτι και ελάχιστα η κουπαστή από την ανατολική πλευρά, ενώ στο βυθό βρίσκονται -όπως μας είπαν- και οι δύο πολύ καλές ηλεκτρομηχανές που διέθετε.
Όπως μας έλεγαν ειδικοί στα θέματα αυτά αν τα σκάφη παραμείνουν πολύ καιρό στάσιμα κινδυνεύουν να αποκτήσουν τρύπες στα ύφαλά τους. Στα ξύλινα σκαριά δράστες είναι τα… καβούρια που ανοίγουν τρύπες αναζητώντας φωλιά. Στα σιδερένια αιτία είναι η ηλεκτρόλυση, όπου τα ηλεκτρικά ρεύματα που δημιουργούνται στο βυθό δημιουργούν ευλογίαση στη λαμαρίνα (pitting στην αγγλική ναυτική ορολογία).
Έτσι ξαφνικά μπορεί το πλοίο να βουλιάξει και αν πρόκειται για σιδερένιο σκάφος, θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει ανέλκυση. Σε αυτή την περίπτωση αν ο ιδιοκτήτης του σκάφους δεν προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες, πρέπει να συσταθεί η Επιτροπή Ανέλκυσης Ναυαγίου από το Λιμεναρχείο που θα αναλάβει και την ευθύνη χρεώνοντας τον ιδιοκτήτη.
Το ζήτημα είναι ότι το έργο που δεν εντάχθηκε τελικά στον αναπτυξιακό νόμο (μαζί με τη μαρίνα της Πύλου Μεσσηνία) και είχε αναλάβει κοινοπραξία εταιρειών με τη συμμετοχή στο σχήμα του κ. Βίου φαίνεται ότι χάνει το… κότερο της ανάπτυξης.
Παροπλισμένα πλοία έχουν κατακλύσει τους ντόκους χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το Νομάρχη Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη μας δήλωσε ότι αν και έχουν αποστείλει ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έγγραφα για το σχετικό θέμα στα αρμόδια υπουργεία εντούτοις δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.
Πριν 16 μήνες πάντως κατά τη συμμετοχή του υφυπουργού Τουρισμού Αναστάσιου Λιάσκου σε ημερίδα της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, δήλωνε στην τοπική εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ ότι “πάρα πολύ σύντομα” θα άνοιγε ο φάκελος του έργου…

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜετά από 15 χρόνια: έργο αποκατάστασης διαρροών σε λιμνοδεξαμενή Βικίου!
Επόμενο άρθροΣυναυλία με τη Χορωδία Τρίπολης