Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον της γης, του Τάσου Σαραντή

Εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον της γης, του Τάσου Σαραντή

4

 Μια ακόμη έρευνα που αποτολμά να προβλέψει το κλίμα της γης σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου αναδεικνύει μια δραματική εικόνα για το μέλλον, εφόσον η ανθρωπότητα εμμένει στη χρήση των ορυκτών καυσίμων.


Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι το έτος 2300 η θερμοκρασία στον πλανήτη θα ανέβει κατά 7,8 βαθμούς Κελσίου εάν δεν περιοριστεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων. Οι πάγοι στους πόλους τη γης θα λιώσουν και θα εξαφανιστούν, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά 7 μέτρα. Η δε θερμοκρασία στους πόλους αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 20 βαθμούς Κελσίου.


Αυτά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις προσομοιώσεις του κλίματος που πραγματοποίησαν οι ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore. Σε ότι αφορά το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα ως υποπροϊόν της καύσης των ορυκτών καυσίμων, από 380 μέρη ανά εκατομμύριο που κυμαίνεται σήμερα, το 2300 αναμένεται σχεδόν να τετραπλασιαστεί  και να ανέλθει σε 1.423 μέρη ανά εκατομμύριο. Και επειδή το διοξείδιο του άνθρακα καταλήγει τελικά στους ωκεανούς, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνουν πιο όξινοι.


Όπως προκύπτει από την μελέτη, οι πιο δραστικές αλλαγές θα συμβούν  κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα. Οι πάγοι που καλύπτουν τη θάλασσα στους πόλους θα εξαφανιστούν σχεδόν παντελώς από το 2150 και μετά. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη  των πόλων με δάση.


Σύμφωνα με τους ερευνητές που πραγματοποίησαν την μελέτη, “η εκτίμηση για τη μελλοντική άνοδο της θερμοκρασίας είναι πραγματικά συντηρητική επειδή στα υπολογιστικά μοντέλα δεν ελήφθη υπόψη η μεταβαλλόμενη χρήση του εδάφους όπως η αποδάσωση και η οικοδόμηση σε πιο απομακρυσμένες περιοχές”.


Σύνδεση με ασθένειες


Σε μια άλλη μελέτη με τίτλο “Η κλιματική αλλαγή στο μέλλον”, που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re στα πλαίσια του αναπτυξιακού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπεται ότι οι κλιματικές αλλαγές θα επιδράσουν στην εξάπλωση ασθενειών, όπως το άσθμα και η ελονοσία.


Όπως αναφέρεται, η αύξηση της θερμοκρασίας θα αυξήσει τον πληθυσμό των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες όπως την ελονοσία και τον ιό του Δυτικού Νείλου, όταν τα κρούσματα της ελονοσίας έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Περίπου 3.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα στην Αφρική από την ασθένεια.


Σε ότι αφορά το άσθμα αναμένεται να πλήξει περισσότερους ανθρώπους, καθώς τα μόρια στον αέρα που το προκαλούν αυξάνονται από την άνοδο της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 3/11/05

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜετά από 15 χρόνια: έργο αποκατάστασης διαρροών σε λιμνοδεξαμενή Βικίου!
Επόμενο άρθροΣυναυλία με τη Χορωδία Τρίπολης