Αρχική Νέα Τοπικά Αντιπρόεδρος στην Ένωση Απομακρυσμένων και Παράκτιων Περιφερειών της Ε.Ε. ο Σέργιος Τσίφτης

Αντιπρόεδρος στην Ένωση Απομακρυσμένων και Παράκτιων Περιφερειών της Ε.Ε. ο Σέργιος Τσίφτης

11

 Oλοκληρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, 4/11, οι εργασίες της 33ης  Γενικής Συνέλευσης της CPMR (Ένωσης Απομακρυσμένων και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία.
Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν στην Συνέλευση ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σέργιος Τσίφτης και ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας, μέλη και οι δύο του Πολιτικού Γραφείου της Ένωσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της CPMR τις εργασίες τίμησε με την παρουσία του  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Χοσέ Μανιουέλ Μπαρόζο εμφανίστηκε  στην ομιλία  του αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα για το ζήτημα του προϋπολογισμού και εξέφρασε την πίστη του ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο προϋπολογισμού για την επόμενη προγραμματική περίοδο καθώς η Βρετανική Προεδρία υιοθέτησε τελικά την συμβιβαστική πρόταση του Λουξεμβούργου.

Ως “ψευτοδίλημμα” χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Comission το δίλημμα περισσότερη ανταγωνιστικότητα ή περισσότερο συνοχή υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη και τα δύο. Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης τονίζοντας ότι τα κυριότερα είναι η γήρανση του πληθυσμού, η ανεργία και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στο νέο πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η παγκοσμιοποίηση. “Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη” δήλωσε χαρακτηριστικά για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά ενώ παράλληλα ζήτησε και την συμβολή της CPMR λέγοντας πως η Ένωση των Περιφερειών αποτελεί ένα σημαντικότατο εταίρο στην προσπάθεια αυτή.
Τέλος ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι δεν συμμερίζεται το κλίμα ανησυχίας και απαισιοδοξίας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι χώρες που πριν από τριάντα χρόνια είχαν δικτατορία και παρουσίαζαν ιδιαίτερα χαμηλό βιοτικό επίπεδο έχουν σήμερα κάνει μεγάλα άλματα. “Ασφαλώς υπάρχουν δυσκολίες” τόνισε ο κ. Μπαρόζο αλλά, όπως υπογράμμισε, όλες αυτές μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από την συνεργασία και την συλλογικότητα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μπαρόζο ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τόνισε ότι κάτι αντίστοιχο γίνεται και στην Ελλάδα. “Τα προβλήματα παραμένουν και οι προκλήσεις είναι μεγάλες και σοβαρές” τόνισε ο κ. Τσίφτης “έχουν όμως γίνει τεράστια βήματα προς τα εμπρός και θα γίνουν ακόμη περισσότερα. Αποτελεί στόχο της ελληνικής Κυβέρνησης η μετατροπή της χώρας μας σε ισχυρό εταίρο της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά και σε έναν εξίσου ισχυρό οικονομικό παράγοντα που θα μπορεί  να ανταποκριθεί στις συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού”.


Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε η αναδιάρθρωση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR όπου ο  κ. Τσίφτης ομόφωνα εξελέγη αντιπρόεδρος.
“Η εκλογή μου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή τόσο για την Περιφέρειά μας όσο και για την χώρα μας” δήλωσε μετά την εκλογή του ο κ. Τσίφτης. “Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους όσους με στήριξαν και ειδικότερα τους άλλους δύο Έλληνες που είναι μέλη του Πολιτικού Γραφείου, τους Γενικούς Γραμματείς της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο για την αμέριστη συμπαράστασή τους. Θα ήθελα να εκφράσω την αφοσίωσή μου στις αρχές της Ενωμένης Ευρώπης, τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει και η Ένωση Απομακρυσμένων και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης. Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα το τρίπτυχο: Δέσμευση να αγωνιστούμε για την Ευρώπη – Ενεργό ενδιαφέρον για το μέλλον της και εμπιστοσύνη στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέλος συνεργασία.  Με βάση αυτό το τρίπτυχο θα βοηθήσουμε από την δική μας πλευρά για την ευόδωση της μεγάλης προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.”

Στη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης αποφασίστηκε η ένταξη 6 νέων Περιφερειών στη CPMR που πλέον αριθμεί 150 μέλη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΆνοιξε τις πύλες της η Philoxenia 2005
Επόμενο άρθροPoll: τι λένε οι αναγνώστες μας για τις χαμηλές τιμές υδραργύρου