Αρχική Απόψεις Aρθρα ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ: ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ: ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ

7


“Τυφλός είναι και κείνος που κάνει ότι δεν ξέρει,
πως πίνει απ’ το πηγάδι το σκοτεινό
που, ότι τον κατατρώει, ανάγκη το ’χει κάνει
ή στην αυλή το κρύβει, να ξεχαστεί”.

(Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Τειρεσίας)


Τη στιγμή που τα ΜΜΕ αναδείκνυαν με ιδιαίτερο ζήλο τον επόμενο μεγάλο κίνδυνο της ανθρωπότητας, τη γαλοπούλα των Οινουσσών εμείς συνεχίσαμε τις δράσεις μας για ένα άλλο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κίνδυνο για όλους μας, πολύ πιο άμεσο, αυτό της ύπαρξης υδραργύρου στο νερό της Χίου και της οικοπεδοποίησης του Κορακάρη που έχει άμεσες συνέπειες στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας.


Στο διήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 22-23/10 στη Χίο, οι Πολίτες για το Νερό αναδείξαμε για άλλη μια φορά αυτό που μας σκοτώνει καθημερινά, τον υδράργυρο στο νερό, και διεκδικήσαμε ΦΘΗΝΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ ΜΑΣ. Η μεγάλη συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις, η αγωνία των περισσότερων για την υγεία μας και τη ζωή μας αλλά και η δηλωμένη διάθεση όλων για συνέχιση των κινητοποιήσεων, αποδεικνύουν ξανά ότι υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνονται παιχνίδι στα χέρια της εξουσίας. Ένα απ’ αυτά, είναι το νερό που πίνουμε και κατά συνέπεια, η υγεία και η ζωή μας.ΚΟΡΑΚΟΜΟΝΟΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν δεκάδες μικροί και μεγάλοι παίξαμε όλοι μαζί την Κορακομονόπολη, μια παραλλαγή του γνωστού παιχνιδιού σε σχέση με το πρόβλημα του νερού στη Χίο και την περιοχή του Κορακάρη που υδρεύει και αρδεύει σχεδόν το σύνολο της πόλης της Χίου, του Κάμπου και των γύρω περιοχών και που τα σχέδια των επενδυτών τον έχουν βάλει στο στόχαστρο, απειλώντας την υγεία μας. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες – εταιρίες: την ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ Ε.Π.Ε., την ΦΑΤΑΟΥΛΑΣ Α.Ε., την ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΙΚΗ Α.Ε. και την ΠΑΡΑΓΩΝ Α.Ε. Οι παίκτες φαίνεται ότι προσαρμόστηκαν εύκολα στο ρόλο τους. Αγόρασαν πηγές, ποτάμια, γεωτρήσεις, φράγματα και στο τέλος, μπήκαν στον Κορακάρη για να τον αγοράσουν κι αυτόν.
Οι Πολίτες για το Νερό όμως, βρέθηκαν μπροστά τους για να αποτρέψουν το έγκλημα και να διεκδικήσουν να απαλλοτριωθεί ο Κορακάρης και να αναδασωθεί. Απέναντι στη μαυρίλα του υδράργυρου και τις εγκληματικές τοπικές και κεντρικές αρχές, δώσαμε μια πρώτη απάντηση με τη ζωντάνια των παιδιών, με παιχνίδι, μουσική και πολλές καραμέλες! Επειδή τα παιδιά είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες στον υδράργυρο, θεωρούμε ότι είναι ικανά να καταλάβουν το πρόβλημα και να συμβάλουν στη λύση του. Και το απέδειξαν το Σάββατο.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


Το ίδιο απόγευμα, μαζί με δεκάδες συμπολίτες μας που σχεδόν γέμισαν την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χίου, ενημερωθήκαμε από τον Δημήτρη Τσούχλη για τις συνέπειες του υδραργύρου στο νερό και από τον Γιάννη Μακριδάκη για το ιστορικό του προβλήματος στη Χίο.
Με αρκετές παρεμβάσεις από τους ακροατές της εκδήλωσης, έγινε σαφές ότι το θέμα του υδραργύρου έχει μόνο επιδερμικά απασχολήσει τους… “άρχοντες” του τόπου, ενώ είναι τέτοια η σημασία του που ισοδυναμεί με έγκλημα η συνεχιζόμενη αδιαφορία τους. Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν ο ερασιτεχνικός σχεδιασμός για το υδατικό, ο ανύπαρκτος καθορισμός χρήσεων γης, το υδροβόρο αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθεί η Χίος, τα περίεργα αποτελέσματα των αναλύσεων που τη μια εμφανίζουν μέχρι και 8πλάσια ποσότητα υδραργύρου και την άλλη τον ρίχνουν λίγο κάτω απ’ το όριο κλπ. και τονίστηκε από πολλούς ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να μην περιμένουν τις λύσεις από αυτούς που ευθύνονται για το πρόβλημα.

ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΑΚΑΡΗ


Την Κυριακή 23 Οκτώβρη ανανεώθηκε το ραντεβού για να ανέβουμε στον Κορακάρη, να τον γνωρίσουμε και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη ζωή. Στην εκδρομή πήραν και πάλι μέρος αρκετοί πολίτες, οι περισσότεροι μάλιστα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη λοφοσειρά που στέκεται σαν καπέλο πάνω από την πόλη της Χίου (στην οποία έχει θαυμάσια θέα, ιδανική για επενδύσεις επιχειρηματιών που έχουν μόνο σκοπό το κέρδος, ζωτικής σημασίας όμως για την κοινωνία της Χίου) για πρώτη φορά. Αφού είδαμε τις περιοχές που απειλούνται με οικοπεδοποίηση – τσιμεντοποίηση και διαπιστώσαμε το μέγεθος της καταστροφής που θα έρθει αν δεν σταματήσουμε τα σχέδια των επενδυτών, επιλέξαμε μερικά σημεία ιδανικά για δεντροφύτευση στην οποία και προχωρήσαμε (με σπόρους και νεαρά πεύκα), δείχνοντας το χρέος της πολιτείας να κάνει τον Κορακάρη πνεύμονα πράσινου για τη Χίο. Για μια ακόμα φορά διώξαμε τη μιζέρια και διασκεδάσαμε, φάγαμε, ήπιαμε, νιώθοντας έστω και για λίγο, ότι ο Κορακάρης ανήκει σε όλους μας και όχι σε εταιρίες κι επενδυτές.


Το διήμερο εκδηλώσεων που προηγήθηκε, δεν είναι παρά ένας ακόμα σταθμός στον αγώνα για ΦΘΗΝΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ ΜΑΣ. Θα εξακολουθήσουμε να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για την ποιότητα του νερού που μας παρέχουν (σε αυτή την κατεύθυνση ήδη διανέμεται η “ΝΕΡΟφίδα” που περιέχει σε 6 σελίδες όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον υδράργυρο, την άποψη των πολιτών για το νερό, καθώς και απόψεις επιστημόνων που ασχολούνται χρόνια με το νερό), να πιέζουμε για λύσεις και να διεκδικούμε όσοι εγκληματούν εις βάρος της υγείας μας να αναλάβουν έστω και τώρα τις ευθύνες τους και να εργαστούν για τη λύση του προβλήματος ή να παραιτηθούν.


– Ξέρουμε ότι μόνο ο κοινωνικός έλεγχος μπορεί να φέρει λύσεις και καλούμε τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν να αγωνίζονται ενάντια σε όσα μας σκοτώνουν καθημερινά. Γιατί αυτό που μας απειλεί δεν είναι μόνο οι γαλοπούλες και τα περιστέρια αλλά το δηλητηριασμένο νερό που χρόνια τώρα πίνουμε.
 Οι δικαιολογίες των υπεύθυνων και οι “δήθεν” αξιόπιστες μετρήσεις τους δεν μας πείθουν και θα πρέπει πια να ξέρουν ότι από δω και πέρα θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε απόφαση, κίνηση, σχεδιασμό, που δεν θα λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες μας.


“Όσοι με γέλασαν, όσοι με κέρασαν
πικρό ποτήρι κι άχρηστους κανόνες,
θα ηττηθούν απ’ ότι πιο αδύναμο,
από τη χλόη που σκεπάζει ερειπιώνες”.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σαμπάχ


ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΆνοιξε τις πύλες της η Philoxenia 2005
Επόμενο άρθροPoll: τι λένε οι αναγνώστες μας για τις χαμηλές τιμές υδραργύρου