Αρχική Πολιτισμός Σε καλό δρόμο οι προετοιμασίες για το 1ο συνέδριο οινοχοΐας στην Ελλάδα

Σε καλό δρόμο οι προετοιμασίες για το 1ο συνέδριο οινοχοΐας στην Ελλάδα

30

 Με τους καλύτερους οιωνούς έχει ξεκινήσει η διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Οινοχοΐας, που οργανώνει στη χώρα μας τον προσεχή Μάιο, η Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων (ASI).
“Αν και είναι η πρώτη φορά που η Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο, η συμμετοχή είναι ήδη πολύ μεγάλη”, δήλωσε χθές σε συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Τουλουμτζής. Μάλιστα στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ASI στη Βερόνα της Ιταλίας, οι αντιπρόσωποι των εθνικών ενώσεων που συμμετέχουν στην ASI, επικρότησαν την πρωτοβουλία του Έλληνα προέδρου, να οργανώσει το συνέδριο στην Ελλάδα και μάλιστα στους Δελφούς.

Το συνέδριο πρόκειται να γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 4-7 Μαίου 2006, με κύριο θέμα “To μέλλον της οινοχοίας μέσα σε ένα γοργά μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον“. 
Στο συνέδριο θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα από ομάδα μελετητών του εξωτερικού, στους οποίους η ASI έχει αναθέσει την εν λόγω έρευνα. “Μας ενδιαφέρει να είμαστε μέσα στις εξελίξεις, θέλουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του γευστικού τοπίου του μέλλοντος, αφού ο οινοχόος είναι ― και, θέλουμε να πιστεύουμε, θα συνεχίσει να είναι ― ένας από τους βασικότερους παράγοντες επιτυχίας ενός καλού εστιατορίου”, δήλωσε ο κ. Τουλουμτζής, ο οποίος τόνισε τη σημασία του συνεδρίου και των αποτελεσμάτων του για τον ελληνικό τουρισμό. Το συνέδριο αναμένεται να παρακολουθήσουν γύρω στα 300 άτομα, από τους χώρους της εστίασης και της οινοπαραγωγής. Σημαντική αναμένεται να είναι, επίσης, η παρουσία του παγκόσμιου εξειδικευμένου Τύπου, αφού το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα και της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων Οίνου (FIJEV).

Υπενθυμίζεται πως το σχετικά νέο, για την Ελλάδα, επάγγελμα του οινοχόου, απασχολεί σε παγκόσμια κλίμακα περισσότερο από 60.000 άτομα, απόλυτα εξειδικευμένα στο κρασί.
Οι οινοχόοι ή σομελιέ, είναι εκπαιδευμένοι στο να επιλέγουν κρασιά και να διαμορφώνουν τους καταλόγους κρασιών στα εστιατόρια, να διαχειρίζονται τη λειτουργία μιας κάβας και, γενικότερα, να συμβουλεύουν τους καταναλωτές στις οινικές τους επιλογές. “Η ανάπτυξη του επαγγέλματος των σομελιέ τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, έχει συμβάλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον καίριο κλάδο του τουρισμού, αλλά και στην καλύτερη προβολή των ελληνικών κρασιών”, δήλωσε ο κ. Ανδρέας Ματθίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόοων, η οποία συμμετέχει στη διοργάνωση του συνεδρίου της ASI.

 Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα λειτουργήσει έκθεση (που θα είναι ανοιχτή στο κοινό), με κρασιά από όλο τον κόσμο, αντιπροσωπευτικά του τόπου καταγωγής τους, με στόχο να εκπροσωπηθούν διάφορες σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές.


Στην πρώτη, παγκόσμια, παρουσίαση του συνεδρίου, που έγινε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στις 2 Νοεμβρίου, παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των εταιρειών Moet & Chandon και San Pellegrino που είναι “global partners” της ΑSI. O κ. Jean Berchon, διευθυντής επικοινωνίας της σαμπάνιας Moet & Chandon, δήλωσε “ιδιαίτερα ικανοποιημένος που στους Δελφούς θα “δοθεί χρησμός” για το μέλλον της διεθνούς οινοχοΐας”, ενώ ο κ. Ευάγγελος Μόσχος, senior brand manager του μεταλλικού νερού San Pellegrino, αναφέρθηκε στην ολοένα αυξανόμενη παρουσία του εξαιρετικού μεταλλικού νερού στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας μας. Στην παρουσίαση του συνεδρίου ήταν επίσης παρών και ο κ. Giuseppe Vaccarini, τέως πρόεδρος της ASI και νυν εκτελεστικός της διευθυντής. Το συνέδριο υποστηρίζεται από πλειάδα διεθνών φορέων και από πολλούς χορηγούς, μεταξύ των οποίων και το πολυτελές ελληνικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.


Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το συνέδριο μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα Μπάρμπαρα Μπαράκου, στο τηλέφωνο 210 973 4043 ή μέσω του www.asi-congress.com.

Διαφήμιση