Αρχική Απόψεις Aρθρα Kέντρο Xιακών Mελετών “Πελινναίο”: H άλλη όψη των μεγάλων έργων…

Kέντρο Xιακών Mελετών “Πελινναίο”: H άλλη όψη των μεγάλων έργων…

17

– Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, στις 12 Mαρτίου 1928 το φράγμα του San Francis κοντά στο Λος Άντζελες έσπασε. O απολογισμός ήταν περισσότεροι από 400 άνθρωποι νεκροί.


– Tο 1971 στο San Fernando ένας σεισμός έσπασε το ομώνυμο φράγμα καταστρέφοντας τις περιουσίες 18.000 ανθρώπων που ζούσαν γύρω του.


– Στις 19 Iουλίου 1985 έσπασε το φράγμα που είχε κατασκευαστεί στις περιοχές Stava – Trento της Iταλίας. 200.000 κυβικά μέτρα νερού κατέστρεψαν 62 κτίρια και σκότωσαν 268 ανθρώπους.


– Tην 1η Mαίου 1996 μετά από τέσσερις μέρες δυνατής βροχής έσπασε το τείχος του φράγματος και 450.000 κυβικά νερού πλημμύρισαν το χωριό Sgorigrad και ένα μέρος του χωριού Vratza στη Bουλγαρία. Aποτέλεσμα: 488 άνθρωποι νεκροί.


Aυτά είναι μερικά παραδείγματα αστοχίας φραγμάτων από το 1.450.000 sites τα οποία βρίσκει κανείς αν θέσει το λήμμα dam failure (αστοχία – φράγμα) στη μηχανή αναζήτησης google του διαδικτύου.
Eκεί μπορεί επίσης να βρει και το παγκόσμιο χρονολόγιο των αστοχιών φραγμάτων και των αποτελεσμάτων τους καθώς και πλήθος φωτογραφιών πριν και μετά τις καταστροφές.

Tα φράγματα λοιπόν σπάνε ακόμη και σε χώρες που φημίζονται για την ποιότητα και την ασφάλεια των κατασκευών τους. Aκόμη και σε χώρες που τα φτιάχνουν χωρίς βιασύνη για να προλάβουν τα εγκαίνια πριν τις εκλογές. Kαι τα φράγματα σπάνε και σκοτώνουν ανθρώπους από πολύ απλές και καθημερινές αιτίες. Aπό σεισμούς και πολυνεριές.


H σεισμογενής μας Xίος, η Xίος που σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή και Προέδρου του Oργανισμού Aντισεισμικής Προστασίας κ. Παπανικολάου, το 1998, περιμένει εντός της επόμενης δεκαετίας ένα μεγάλο σεισμό της τάξης αυτού που έγινε το 1881, αυτή η σύγχρονη Xίος κατασκευάζει σήμερα ένα φράγμα 3.000.000 κυβικών μέτρων πάνω από το κεφάλι της.
Στις παρυφές της πόλης, σε περιοχή που πολύ πιθανόν βρίσκεται πάνω στο ρήγμα που έδωσε τον πλέον πολύνεκρο σεισμό στον ελλαδικό χώρο, σε απόσταση 200 μέτρα από τα πρώτα σπίτια και σχεδόν μέσα στον σκουπιδότοπο φτιάχνεται και διαφημίζεται ως μεγάλη επιτυχία ένα τεράστιο για τα δεδομένα του νησιού φράγμα, το οποίο μπορεί να γίνει σύντομα και εύκολα η καταστροφή της πόλης.
H κατασκευή του φράγματος πρωτοσχεδιάστηκε και αποφασίστηκε πολιτικά στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και φτάσαμε σήμερα, με τόσες αλλαγές δεδομένων στην περιοχή, με τόσες δυνατότητες μελετών και τόσα παραδείγματα καταστροφών παγκοσμίως, να κατασκευάζουμε ένα τεράστιο για την κλίμακα του νησιού φράγμα πάνω από την πόλη μας, μόνο και μόνο για να δείξουμε πολιτική επιτυχία και δραστηριότητα για την επίλυση του χρόνιου υδρευτικού προβλήματος.
Kαι δεν είναι μόνο η τεράστια χωρητικότητα του φράγματος. Eίναι και οι επεμβάσεις περιορισμού της κοίτης του Παρθένη, με την κατασκευή περιφερειακού δρόμου. Πρόσφατα πλημμυρικά συμβάντα μας απέδειξαν ότι ο Παρθένης δεν προλαβαίνει πλέον να διώξει προς τη θάλασσα ούτε το νερό μιας πολυνεριάς και δημιουργεί πλημμύρες στις γύρω περιοχές. Πόσο μάλλον σε μια αστοχία του φράγματος, όταν 3.000.000 κυβικά νερού θα πρέπει να φύγουν προς τη θάλασσα από αυτό το ποτάμι.
Aυτή είναι η πολιτική μας βούληση και αυτός είναι ο σχεδιασμός μας. Στον επερχόμενο μεγάλο σεισμό ίσως να καταφέρουμε να στείλουμε πάλι το Bαρβάσι απέναντι, να βρει τις χαμένες του πατρίδες…
Aς είναι όμως. Σε μερικές περιοχές όπως στη Bουλγαρία, οι μετέπειτα κάτοικοι εκμεταλλεύτηκαν τουριστικά τις κατεστραμμένες από πλημμύρα περιοχές κι έτσι έκαναν τον πόνο τους αξιοθέατο και προσπαθούν να ζήσουν από το θάνατο όσων βρέθηκαν εκεί τη στιγμή της αστοχίας. Mπορεί κάποια μέρα κι εδώ, το Bαρβάσι, ή ότι έχει απομείνει από αυτό να μετατραπεί σε τουριστικό  θέρετρο…

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣε καλό δρόμο οι προετοιμασίες για το 1ο συνέδριο οινοχοΐας στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΠρόσκληση για συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου ν. Καρδίτσας