Αρχική Νέα Τοπικά Και μετά τη δίκη… το παράρτημα της Ενωσης Ελλήνων Χημικών προτείνει συγκρότηση...

Και μετά τη δίκη… το παράρτημα της Ενωσης Ελλήνων Χημικών προτείνει συγκρότηση συμβουλευτικού οργάνου στη Χίο

6

    Την πρόταση να δημιουργηθεί συμβουλευτικό όργανο στη Χίο, αποτελούμενο από εκπροσώπους της ΕΕΧ, του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ και της διοίκησης, προκειμένου να επιληφθεί του επίμαχου ζητήματος του νερού από επιστημονικής απόψεως και να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως αυτά που κατά καιρούς βλέπουν τη δημοσιότητα, αλλά που είναι αδύνατο να απαντηθούν δια της ίδιας οδού προτείνει το Περιφερειακό Τμήμα Β. Αιγαίου της Ενωσης Ελλήνων Χημικών.
Το γεγονός ότι η Περιφέρεια αλλά και τοπικά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ΤΕΔΚ και Δήμος Χίου δεν προωθούν μία τέτοια πρόταση θυμίζουν τον τρόπο που αντιμετώπισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το ζήτημα με τις… γαλοπούλες των Οινουσσών!
Αν αντί για συνεντεύξεις πολιτικών που στο θέμα νερό βλέπουν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση τις απαντήσεις και προτάσεις έδιναν ειδικοί επιστήμονες, σίγουρα δεν θα φτάναμε σε ακρότητες από πλευρά πολιτικών αλλά και δεν θα μπορούσαν τα μέσα ενημέρωσης να μεγενθύνουν ειδήσεις στο όνομα της αντιπαλότητας με συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η ανακοίνωση του παραρτήματος της ΕΕΧ με αφορμή τη δίκη που έγινε πρόσφατα είναι η ακόλουθη:


 

“Ο Νομάρχης της Χίου, κ. Π. Λαμπρινούδης, μετά από 1,5 χρόνο απέσυρε την μήνυση που είχε καταθέσει τον Ιούνιο του 2004 εναντίον του Προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος Β. Αιγαίου της ΕΕΧ, κ. Ηλία Πολυχνιάτη και εναντίον άλλων.
Ο λόγος της μήνυσης σχετιζόταν με τη συμμετοχή του σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA για την ποιότητα των νερών του Δήμου Χίου. Παράλληλα το δικαστήριο, στην ακροαματική διαδικασία που ακολούθησε, τον ανακήρυξε αθώο.
Έτσι μπήκε στο αρχείο μια ανυπόστατη κατηγορία εναντίον του, αλλά και (ουσιαστικά) εναντίον ενός φορέα – ΝΠΔΔ, της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, που με όλες τις επιστημονικές και ανθρώπινες δυνάμεις του, συνέβαλε στην αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος της παρουσίας υδραργύρου σε πόσιμα νερά, που απασχόλησε την κοινωνία της Χίου.
Γι’ αυτή την αφιλοκερδή προσφορά, αντί της αναμενόμενης στοιχειώδους αναγνώρισης, εισπράξαμε μια άδικη κατηγορία από το Νομάρχη, που ανακλήθηκε 18 μήνες μετά. Το κόστος της εσφαλμένης αυτής ενέργειας ήταν η σπατάλη του χρόνου που αναγκαστικά διαθέσαμε και η σπατάλη χρήματος από το ταμείο της ΕΕΧ.
Βέβαια η αναγνώριση δεν έλειψε. Και αυτή δεν ήρθε μόνο με έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη. Εκλεκτά στελέχη της τοπικής κοινωνίας της Χίου, της διοίκησης, της αυτοδιοίκησης  και του τύπου απέδειξαν με τη στάση τους, ότι ο επικίνδυνος μηδενισμός των πάντων είναι μόνο εξαίρεση. Με τον οφειλόμενο σεβασμό τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε.
Μετά από αυτήν την περιπέτεια ευχόμαστε και ελπίζουμε να έχει γίνει κατανοητό από τους  θεσμικά υπευθύνους για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως αυτό που τώρα αντιμετωπίζει η Χίος, ότι είναι χρήσιμο να επιδιώκουν τη συνεργασία με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και τους εκπροσώπους τους, αξιοποιώντας τους ως επιστημονικοί συνεργάτες και όχι να τους διώκουν. Διότι το θερμόμετρο δεν φταίει σε τίποτα όταν δείχνει πυρετό. Ούτε η υγεία του αρρώστου αποκαθίσταται σπάζοντάς το.
Εμείς πάντως επαναφέρομε την αρχική πρόταση του Π.Τ.Β. Αιγαίου της Ε.Ε.Χ. για συγκρότηση συμβουλευτικού οργάνου στη Χίο, αποτελούμενο από εκπροσώπους της ΕΕΧ, του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ και της διοίκησης, προκειμένου να επιληφθεί του επίμαχου ζητήματος από επιστημονικής απόψεως και να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως αυτά που κατά καιρούς βλέπουν τη δημοσιότητα, αλλά που είναι αδύνατο να απαντηθούν δια της ίδιας οδού.
Για τη Δ.Ε.
της Ε.Ε.Χ./Π.Τ.Β.Αιγαίου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                        κ.α.α


ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΥΧΝΙΑΤΗΣ                                   ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΡΙΣΒΑΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣε καλό δρόμο οι προετοιμασίες για το 1ο συνέδριο οινοχοΐας στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΠρόσκληση για συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου ν. Καρδίτσας