Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Βρήκε τον, δότη σπέρματος, πατέρα του στο Ιντερνετ!, του Τάσου Σαραντή

Βρήκε τον, δότη σπέρματος, πατέρα του στο Ιντερνετ!, του Τάσου Σαραντή

30

 
Μη χρησιμοποιώντας τίποτα περισσότερο από ένα δείγμα σάλιου και το Ιντερνετ, ένα 15χρονο αγόρι του οποίου η μητέρα είχε συλλάβει χρησιμοποιώντας σπέρμα δωρητή, κατάφερε να εντοπίσει τον πατέρα του.


Στα τέλη της περασμένης χρονιάς το αγόρι στις ΗΠΑ πήρε το δείγμα του σάλιου του και το έστειλε σε μια online υπηρεσία που πραγματοποιεί γενεαλογικά τεστ DNA, την FamilyTreeDna.com. Πληρώνοντας 289 δολάρια στην υπηρεσία το αγόρι εντόπισε και ήρθε σε επαφή με δύο άτομα, ο γενετικός κώδικας των οποίων υπήρχε στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων, των οποίων το χρωμόσωμα Υ ταίριαζε με το δικό του. Το χρωμόσωμα Υ περνά από τον πατέρα στο γιο ουσιαστικά αμετάβλητο, όπως ένα επώνυμο. Ας σημειωθεί ότι ο πατέρας του δεν είχε παράσχει ποτέ το DNA του στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων.


Μετά από εννέα μήνες αναμονής , το αγόρι ήρθε σε επαφή με τους δύο άνδρες των οποίων τα χρωμοσώματα Υ ταίριαζαν με το δικό του. Οι δύο άνδρες δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, αλλά η ομοιότητα μεταξύ των χρωμοσωμάτων Υ υποδείκνυε ότι και τα τρία πρόσωπα είχαν μια πιθανότητα 50% να έχουν τον ίδιο πατέρα ή τον ίδιο παππού ή προπάππου. Επιπλέον, οι δύο άνδρες είχαν το ίδιο επώνυμο με διαφορετική ορθογραφία.


Αυτό αποτέλεσε μια ζωτικής σημασίας ένδειξη για το αγόρι που αποφάσισε να προχωρήσει περισσότερο την έρευνά του. Αν και ο πατέρας του ως χορηγός σπέρματος ήταν ανώνυμος η μητέρα του είχε την υποχρέωση να του γνωστοποιήσει την ηλικία του, τον τόπο γέννησης και τον βαθμό του πτυχίου του.


Γνωρίζοντας περισσότερες πληροφορίες, το αγόρι στράφηκε σε μια άλλη online υπηρεσία στο Ίντερνετ, την Omnitrace.com. Από εκεί αγόρασε όλα τα ονόματα με το επώνυμο των ανδρών που είχε εντοπίσει, που είχαν γεννηθεί στην ίδια περιοχή και την ίδια ημερομηνία με τον πατέρα του. Μόνο ένα άτομο είχε το επώνυμο που έψαχνε και έπειτα από 10 μέρες ο έφηβος  “ντετέκτιβ” είχε μια φιλική συνάντηση με τον πατέρα του.


Όπως δήλωσε ο Μπράιαν Σάικς, γενετησιολόγος στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης “δεκαπέντε χρόνια πριν, όταν κάποιος δώριζε το σπέρμα του, κανένας στον κόσμο δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί”. Η απίστευτη αυτή ιστορία αναμένεται να δημιουργήσει ένα κύμα ανάλογων περιστατικών από παιδιά που θα αναζητήσουν τους, ανώνυμους δωρητές σπέρματος, πατέρες τους.


Επιπλέον, εκτός από τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν,  δημιουργεί  ανησυχία δεδομένου ότι ακόμη και οι αστυνομικές υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν ανάλογα και να εντοπίσουν, μέσω του Ίντερνετ, ονόματα πιθανών υπόπτων με τα δείγματα του DNA που έχουν συλλέξει από σημεία που πραγματοποιήθηκαν εγκληματικές πράξεις.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 4/11/05

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣε καλό δρόμο οι προετοιμασίες για το 1ο συνέδριο οινοχοΐας στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΠρόσκληση για συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου ν. Καρδίτσας