Αρχική Πολιτισμός Επίσημη υποδοχή από την Ακαδημία Αθηνών του αστροφυσικού Σταμάτη Κριμιζή

Επίσημη υποδοχή από την Ακαδημία Αθηνών του αστροφυσικού Σταμάτη Κριμιζή

9


Η Ακαδημία Αθηνών υποδέχεται επίσημα το Χιώτη ακαδημαϊκό Σταμάτη Κριμιζή σε δημόσια συνεδρία, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 7.00 μ.μ..
Το πρόγραμμα υποδοχής του διακεκριμένου επιστήμονα από το ανώτατο τιμητικό όργανο της χώρας περιλαμβάνει:
– προσφώνηση από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Εμμανουήλ ΡΟΥΚΟΥΝΑ
– παρουσίαση από τον ακαδημαϊκό κ. Γεώργιο ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟ
– Ομιλία κ. Σταματίου ΚΡΙΜΙΖΗ με θέμα: “Η Ηλιόσφαιρα και η σύγκρουσή της με το διαστρικό χώρο”.

Παραθέτουμε στη συνέχεια ορισμένα βιογραφικά στοιχεία από αυτά που μας κοινοποίησε η Ένωση Πτυχιούχων Φυσικών Επιστημών Χίου.
Ο Δρ. Σταμάτιος Μ. Κριμιζής γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου, όπου και συμπλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Στη συνέχεια φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και Αιόβα των ΗΠΑ και απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα Διαστημικής Φυσικής.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Αιόβα και σύντομα εξελέγη από τη ΝΑΣ επικεφαλής ερευνητικής επιστημονικής ομάδας για την κατασκευή μετρητών ηλιακής και μαγνητοσφαιρικής ακτινοβολίας.
Τρία χρόνια αργότερα, προσελήφθη στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ως ηγέτης της ομάδας Διαστημικών Ερευνών.
ΩΣ Διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, από το 1991, η ΝΑΣΑ του ανέθεσε την κατασκευή διαστημικών αποστολών σε διάφορους πλανήτες (Ερμή και Πλούτωνα) και άλλα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, όπως το NEAR, το οποίο εξερεύνησε και προσεδαφίσθει στο αστεροειδές ΕΡΩΣ, σε απόσταση 200 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη γη, στις 12 Φεβρουαρίου 2001.
Ο Δρ Κριμιζής είναι ο μόνος επιστήμων στον κόσμο, που έχει εξερευνήσει, ως Επικεφαλής Ερευνητής ή Συνερευνητής, επτά από τους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και το μοναδικό αστεροειδές.
Με την ανάθεση από τη ΝΑΣΑ των αποστολών MESSENGER, New Horizons και το Solar Probe για την εξερεύνηση των Ερμή, Πλούτωνα και ήλιου αντιστοίχως, ο Δρ Κριμιζής θα έχει συμμετάσχει στην εξερεύνηση όλων των σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος.
Το 1999, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, τίμησε τον κ Κριμιζή ονομάζοντας ένα αστεροειδή με το όνομά του. ο αστεροειδής “8323 Krimizis” βρίσκεται σε ελλειπτική τροχιά μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒρήκε τον, δότη σπέρματος, πατέρα του στο Ιντερνετ!, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροKέντρο Xιακών Mελετών “Πελινναίο”: η παρουσίαση των γεγονότων του 1912