Αρχική Νέα Τοπικά Αμεση απάντηση Νομάρχη σε κατοίκους Χριστού Βαρβασίου, με αιχμές για τη συνοχή...

Αμεση απάντηση Νομάρχη σε κατοίκους Χριστού Βαρβασίου, με αιχμές για τη συνοχή τους…

7


 Άμεση ήταν η απάντηση του Νομάρχη Πολύδωρου Λαμπρινούδη στην επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου των Λαϊκών Πολυκατοικιών Χριστού Βαρβασίου.
Την επιστολή ο κ. Νομάρχης την κοινοποιεί στα αρμόδια υπουργεία αλλά και στις νομαρχιακές επιτροπές των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο νομό και στους δύο βουλευτές του νομού, ενώ αφήνει αιχμές και κατά των κατοίκων που δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να έχουν μία ομόφωνη θέση.
“Αγαπητοί φίλοι,
Συμμερίζομαι την ανησυχία που εκφράζετε σε πρόσφατη ανακοίνωσή σας σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή σας στις επικίνδυνες Λαϊκές Πολυκατοικίες Χριστού Βαρβασίου. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, έχουμε αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα και ευαισθησία.
Αισθάνομαι όμως την υποχρέωση, απέναντι σε σας και σε ολόκληρη την τοπική μας κοινωνία, να σας μιλήσω, όπως πάντα, με ευθύτητα και ειλικρίνεια, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το σημαντικό πρόβλημα των Λαϊκών Πολυκατοικιών και να δώσουμε λύση.
Κατά την άποψη μου, η οποία προκύπτει από την έως σήμερα εμπειρία, δυο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να έχουμε οποιαδήποτε θετική εξέλιξη: η ομοφωνία των κατοίκων στην αποδοχή της όποιας λύσης και η άμεση ενεργοποίηση της Πολιτείας για να υλοποιήσει τη λύση αυτή.
Είναι απαραίτητο, συνεπώς, να υπάρξει ομόθυμη τοποθέτηση από την πλευρά σας σχετικά με τη λύση την οποία προκρίνετε και αποδέχεστε. Δυστυχώς κατά το παρελθόν, ακόμα και σε λύσεις που είχαν εξασφαλίσει νομοθετική ρύθμιση δεν υπήρχε ομοφωνία στη στάση των κατοίκων απέναντί τους, γι’ αυτό και δεν προχώρησαν.
Από την άλλη πλευρά αν δεν υπάρξει άμεση δέσμευση της Πολιτείας ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο ανακατασκευής ή κατασκευής νέων κατοικιών, δεν μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε λύση προκρίνουμε. Για το σκοπό αυτό από τις 21-10-2005, έχω απευθύνει επιστολή στον υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κωνσταντόπουλο ζητώντας την άμεση απάντησή του σχετικά με το αν προτίθεται ή όχι να χρηματοδοτήσει τον υπουργείο του την κατασκευή νέων κατοικιών ή την ανακατασκευή των Λαϊκών Πολυκατοικιών.
Πρέπει, παράλληλα, να επισημάνω ότι η Ν.Α. Χίου παρότι δεν είναι εμπλεκόμενη στο πρόβλημα, ενέκρινε τη διάθεση 450.000 ΕΥΡΩ, για τη μερική ανακατασκευή του συγκροτήματος 407. Κάποιοι χαρακτήρισαν αυτό το κονδύλι ανεπαρκές, ενώ κάποιοι άλλοι προσέφυγαν στην Επιτροπή του άρθρου 18, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της απόφασης, θεωρούμε όμως ότι αυτή η διάθεση πίστωσης είναι ένα ξεκίνημα. Και κυρίως είναι μια έμπρακτη παρακίνηση στην πολιτεία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Άλλωστε η Ν.Α. Χίου, είναι ο μοναδικός φορέας, τοπικά και πανελλαδικά, μετά από αδιέξοδες συζητήσεις πολλών ετών, που έκανε πράξη την πρόθεση της να παρέμβει ουσιαστικά, διαθέτοντας πόρους για να λυθεί το πρόβλημα.
Από την πλευρά μας, χωρίς να αποκλείουμε εκ προοιμίου την κατασκευή νέων κατοικιών, θεωρούμε εφικτή και ρεαλιστική λύση την ανακατασκευή των πολυκατοικιών με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας.
Για το σκοπό αυτό είμαστε διατεθειμένοι να πιέσουμε σε όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς την πλευρά του υπουργείου Υγείας, που είναι και ο πραγματικά αρμόδιος φορέας για να δώσει λύση.,
Σε κάθε περίπτωση η ΝΑ Χίου, συνεχίζοντας να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με αίσθημα ευθύνης θα είναι αρωγός στις προσπάθειες και στις πρωτοβουλίες που θα παρθούν για την επίλυσή του”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ κίνηση της γραμμής Πειραιάς- Χίος- Μυτιλήνη με τα… μάτια της HSW
Επόμενο άρθροΈργο ανάπλασης στην παραλία του Καταρράκτη