Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Υφυπουργός Εσωτερικών κατά όσων υπαλλήλων αρνούνται να αναζητήσουν αυτεπαγγέλτως πιστοποιητικά πολιτών

Υφυπουργός Εσωτερικών κατά όσων υπαλλήλων αρνούνται να αναζητήσουν αυτεπαγγέλτως πιστοποιητικά πολιτών

20

         Πειθαρχικές ή άλλες κυρώσεις ζητά ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Απόστολός Ανδρεουλάκος κατά όσων υπαλλήλων αρνούνται να αναζητήσουν αυτεπαγγέλτως πιστοποιητικά υποβάλλοντας σε περιττή ταλαιπωρία τους πολίτες.


         Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Ανδρεουλάκου σε επιστολή πολίτη προς το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., στην οποία κατήγγειλε ότι αντιμετώπισε την αρνητική στάση υπαλλήλου όταν πήγε να θεωρήσει βιβλιάριο υγείας.


           Με έγγραφό του, ο Υφυπουργός ΕΣ.Δ.Δ.Α., το οποίο κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εισαγγελία Αρείου Πάγου, Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.), το  Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, κ.α.),  τονίζει πως “Η εφαρμογή της Υπουργικής απόφασης για αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών είναι υποχρεωτική από όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, τα Ν.Π.Δ.Δ και τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμίδας. Ένα μέτρο που  εφαρμόστηκε για να απαλλάξει τον πολίτη από την ταλαιπωρία και τις πολλαπλές διαδρομές, στις οποίες θα υπεβάλετο προκειμένου να αναζητεί ο ίδιος τα απαραίτητα εκάστοτε δικαιολογητικά για την αίτησή του. Επομένως σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται άρνηση υπηρεσίας από δημόσιο υπάλληλο καθώς επίσης και προκλητική συμπεριφορά απέναντι σε πολίτη που διεκδικεί τα δικαιώματά του”.


         Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Απόστολου Ανδρεουλάκου με αποδέκτες τους αρμόδιους φορείς: “Σας διαβιβάζουμε την αναφορά της κυρίας …, η οποία προσερχόμενη στην Υπηρεσία Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, προκειμένου να θεωρήσει το βιβλιάριο υγείας της κόρης της, αντιμετώπισε αρνητική και αγενή συμπεριφορά από την αρμόδια υπάλληλο ….


Συγκεκριμένα η εν λόγω υπάλληλος:


1) Αρνήθηκε να προβεί στην αυτεπάγγελτη αναζήτηση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, ως όφειλε, σύμφωνα με την αρ.  ΔΙΑΔΠ/Ε/5185/16-3-2005 ( ΦΕΚ 373/Β/23-3-2005)  απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθώς και με την εγκύκλιο αρ. ΔΙΑΔΠ/Α/10229/25-3-2005, του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.
2) “Προσημείωσε” το βιβλιάριο υγείας της, με την πρόθεση να μην το ξαναθεωρήσει αν δεν προσκομίσει το αιτούμενο δικαιολογητικό, όταν η ανωτέρω πολίτης της γνωστοποίησε της υποχρέωσή της για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του δικαιολογητικού αυτού.
3) Συνέταξε και απέστειλε (με υπογραφή της προϊσταμένης της Διεύθυνσης ΥΠΑΔ), στην κυρία … το έγγραφο με αρ. πρ: 13950/02-08-2005/06-09-2005, στο οποίο αναφέρει ότι η υπηρεσία “δεν έχει το απαιτούμενο μηχανογραφικό σύστημα” για να αναζητήσει αυτεπαγγέλτως τα δικαιολογητικά.


Κατόπιν των ανωτέρω, επισημαίνουμε τα εξής:


1) Η εφαρμογή της Υπουργικής απόφασης είναι υποχρεωτική από όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου , τα Ν.Π.Δ.Δ και τους ΟΤΑ α΄ και β΄  βαθμίδας.
2) Η διαδικασία αναζήτησης των πιστοποιητικών , όπως περιγράφεται και στη σχετική εγκύκλιο, δεν προϋποθέτει προηγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό. Απαραίτητη είναι μία συσκευή τηλεομοιοτυπίας (fax ) την οποία διαθέτουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.
3) Το μέτρο της αυτεπάγγελτης αναζήτησης εφαρμόστηκε για να απαλλάξει τον πολίτη από την ταλαιπωρία και τις πολλαπλές διαδρομές, στις οποίες θα υπεβάλετο  προκειμένου να αναζητεί ο ίδιος τα απαραίτητα εκάστοτε δικαιολογητικά για την αίτησή του. Επομένως σε καμιά  περίπτωση δεν δικαιολογείται άρνηση υπηρεσίας από δημόσιο υπάλληλο καθώς επίσης και προκλητική συμπεριφορά απέναντι σε πολίτη που διεκδικεί τα δικαιώματά του.
Παρακαλούμε  να επιληφθείτε, κατά λόγο αρμοδιότητας, του συγκεκριμένου θέματος και μετά τη διενέργεια έρευνας, να επιβληθούν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές ή άλλες κυρώσεις, γνωστοποιώντας και στην Υπηρεσία μας τις ενέργειές σας”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ κίνηση της γραμμής Πειραιάς- Χίος- Μυτιλήνη με τα… μάτια της HSW
Επόμενο άρθροΈργο ανάπλασης στην παραλία του Καταρράκτη