Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Τσουρή για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, στις Οινούσσες

Ερώτηση Τσουρή για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, στις Οινούσσες

15

 Αλλεπάλληλες ήταν οι Ερωτήσεις που κατέθεσε η βουλευτής Ν. Χίου Ελπίδα Τσουρή τους τελευταίους μήνες στα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με  το σχεδιασμό της  Κυβέρνησης για τη συνέχιση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” και μετά το 2006.
Όμως, παρά την κοινωνική πίεση, τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων θολό παραμένει, τελικά, το τοπίο για τη συνέχιση ή όχι του προγράμματος.


Αυτό τονίζεται στο δελτίο τύπου από το γραφείο της κας Τσουρή που συνεχίζει:

Τυπικό παράδειγμα της αδιαφορίας της κυβέρνησης τόσο για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, όσο και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που επωφελούνται από αυτό αποτελεί η διακοπή του προγράμματος στις Οινούσσες. Η σύμβαση των τριών εργαζομένων στο πρόγραμμα (ψυχολόγος, νοσηλεύτρια, οικιακή βοηθός) έχει λήξει από τις 09.09.2005, οι εργαζόμενες έχουν να πληρωθούν για τις υπηρεσίες που προσέφεραν από τις 12.08.2005, ενώ αβοήθητοι έχουν αφεθεί  περισσότεροι από 30 ηλικιωμένοι που εξυπηρετούνταν από τις τρείς εργαζόμενες στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” έχει σκοπό να προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα τρίτης ηλικίας, στα άτομα με αναπηρίες, στους μη επαρκώς αυτοεξυπηρετούμενους που διαβιούν μοναχικά και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες υπηρεσίες και μέσα εξυπηρέτησης, έτσι ώστε να παραμείνουν στο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.


Η αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και μάλιστα,  σε κατοίκους δυσπρόσιτων περιοχών είναι εμφανής και στην περίπτωση των κατοίκων των Οινουσσών, οι οποίοι ελπίζουν στα ανθρωπιστικά και φιλάνθρωπα αισθήματα των “πρώην” εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, οι οποίοι συνεχίζουν να παράσχουν αμισθί τις υπηρεσίες τους.


Για μια ακόμη φορά, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων η βουλευτής Ν. Χίου Ελπίδα Τσουρή καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, δίνοντας σαφή απάντηση ως προς το σχεδιασμό της για το θέμα και βάζοντας τέλος στην εργασιακή αβεβαιότητα των εργαζόμενων στο πρόγραμμα, αλλά και των χρηστών των αντίστοιχων υπηρεσιών, ρωτώντας, ειδικότερα, για το μέλλον του προγράμματος στις Οινούσσες.


Ερώτηση
Προς
Τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης


Θέμα: Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” στις Οινούσσες Χίου


Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” έχει σκοπό να προσφέρει υπηρεσίες στους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρίες, μη επαρκώς αυτοεξυπηρετούμενους που διαβιούν μοναχικά και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες υπηρεσίες και μέσα εξυπηρέτησης, έτσι ώστε να παραμείνουν στο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.


Προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση έχουν εκείνοι που διαβιούν μοναχικά και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες υπηρεσίες και μέσα εξυπηρέτησης, αλλά και εκείνοι που διαβιούν σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας, όπου η πρόσβαση σε ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες καθίσταται δύσκολη, λόγω και των γεωγραφικών συνθηκών.


Στις Οινούσσες, Χίου, το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” εξυπηρετεί περισσότερους από 30 ηλικιωμένους, τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Οι τρεις εργαζόμενοι σε αυτό (ψυχολόγος, νοσηλεύτρια και οικιακή βοηθός) επιτελούσαν σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία και είχαν αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους που εξυπηρετούσαν. Οι συμβάσεις τους έληξαν στις 09.09.2005 και έκτοτε δεν έχουν ανανεωθεί, ενώ δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το πότε και αν θα ανανεωθούν. Παρατηρείται το φαινόμενο μία εργαζόμενη να συνεχίζει να εξυπηρετεί τους ηλικιωμένους, χωρίς αμοιβή, για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους.Ερωτάται ο κ. Υπουργός


1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τη συνέχιση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” στις Οινούσσες;
2. Θα ανανεωθεί η σύμβαση των εργαζόμενων στο πρόγραμμα;
3. Πότε θα αποδοθούν τα “δεδουλευμένα” για τον μήνα Αύγουστο στους τρεις εργαζόμενους στο πρόγραμμα;03.11.2005
Η ερωτώσα βουλευτής


Ελπίδα Τσουρή

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ κίνηση της γραμμής Πειραιάς- Χίος- Μυτιλήνη με τα… μάτια της HSW
Επόμενο άρθροΈργο ανάπλασης στην παραλία του Καταρράκτη