Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη `Ενας τεράστιος καθρέφτης θα υποκαθιστά τον ήλιο!, του Τάσου Σαραντή

`Ενας τεράστιος καθρέφτης θα υποκαθιστά τον ήλιο!, του Τάσου Σαραντή

25

 Μη έχοντας στον ήλιο μοίρα, οι κάτοικοι ενός ιταλικού χωριού, αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους επινοώντας ένα τεχνολογικό τέχνασμα που θα τους βγάλει από το καθεστώς της σκιάς. Αποφάσισαν να προχωρήσουν στη  κατασκευή ενός τεράστιου καθρέπτη που θα αντανακλά το φως του ήλιου στα σπίτια τους.


Οι κάτοικοι του ιταλικού μικρού χωριού Βιτζανέλα δεν απολαμβάνουν τον ήλιο όπως οι υπόλοιποι συμπατριώτες τους. Η θέση που επιλέχθηκε για να χτιστεί το χωριό τους έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Το χωριό χτίστηκε  στο κατώτατο σημείο μιας απότομης αλπικής κοιλάδας που περιστοιχίζεται από βουνά, κάτω από τα ελβετικά σύνορα.


Η νότια πλευρά της κοιλάδας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένο το χωριό έχει τέτοια κλίση που δεν επιτρέπει στο φως του ήλιου να λούσει τα σπίτια, σχεδόν για τρεις μήνες το χρόνο. Από τις 11 Νοεμβρίου κάθε χρόνο ο ήλιος εξαφανίζεται παντελώς και επανεμφανίζεται στις 2 Φεβρουαρίου. “Αισθανόμαστε σα να βρισκόμαστε στη Σιβηρία” λένε οι κάτοικοι του χωριού.


Εντούτοις, στη βόρεια πλευρά της κοιλάδας το φως του ήλιου φτάνει κανονικά, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω από το χωριό. Η ιδέα του δήμαρχου του χωριού, Πιερφράνκο Μιντάλι, προκειμένου να βγει το χωριό του από την τρίμηνη σκιά είναι τόσο ακραία που ακόμη κι ο συντάκτης του BBC που κλήθηκε να παρουσιάσει το θέμα, αρχικά, νόμιζε ότι επρόκειτο για φάρσα.


Όπως λεει ο δήμαρχος του χωριού, το πρόβλημα θα λυθεί εάν τοποθετηθεί ένας γιγάντιος καθρέφτης στην πλευρά του βουνού που βρίσκεται πάνω από το χωριό και στο σημείο που φτάνει το φως του ήλιου ο οποίος θα αντανακλά το φως του ήλιου στην πλατεία του χωριού, την “IL cuore Di Viganella” (Η καρδιά της Βιτζανέλα).


Προκειμένου να υλοποιηθεί το απλό μα μεγαλεπήβολο σχέδιο προσελήφθη ένας αρχιτέκτονας προκειμένου να σχεδιάσει το έργο. Ο Τζιάκομο Μπονζάνι συνέταξε τα σχέδια και προχώρησε και στην πραγματοποίηση των απαραίτητων πειραμάτων. Όπως λεει, για την υλοποίηση του σχεδίου απαιτείται ένας καθρέφτης με πλάτος πέντε μέτρων, ο οποίος πρέπει να είναι μηχανικός προκειμένου να στρεφεται για να ακολουθεί το φως του ήλιου.


“Μια μέρα με ηλιοφάνεια ένας τέτοιος καθρέφτης θα μπορούσε να αναπαράγει για πέντε ώρες το φως του ήλιου που θα έφτανε στην πλατεία του χωριού, ακόμη και στα μέσα του Δεκεμβρίου” λεει. Θεωρητικά, ο ήλιος θα μπορούσε να πέφτει και σε ολόκληρο το χωριό” εξηγεί ο ίδιος.


Προς το παρόν οι κάτοικοι του χωριού περιμένουν την έγκριση του ποσού των 100 χιλιάδων ευρώ που απαιτούνται για να κατασκευαστεί ο καθρέφτης τους. Ετσι και αυτό τον χειμώνα το χωριό τους θα παραμείνει υπό σκιά.

 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 8/11/05

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ κίνηση της γραμμής Πειραιάς- Χίος- Μυτιλήνη με τα… μάτια της HSW
Επόμενο άρθροΈργο ανάπλασης στην παραλία του Καταρράκτη